Триходерма
Модератор: Миша
Re: Триходерма
Здравейте,
по какъв начин се вкарва триходерма в почвата, в какво количество и по кое време.
Същото, ако се направи на пролет, ще има ли ефекта от есента?
За растенията вече ми изглежда безмислено да се пръскат.
по какъв начин се вкарва триходерма в почвата, в какво количество и по кое време.
Същото, ако се направи на пролет, ще има ли ефекта от есента?
За растенията вече ми изглежда безмислено да се пръскат.
- alys
- Чист кофеин
- Мнения: 6102
- Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
- Дал благодарност: 2345 пъти
- Получил благодарност: 1332 пъти
Re: Триходерма
Здрасти, Димо,
ще напиша моето мнение. Не е задължително да е вярно. Триходермата работи при температура над 7-10 градуса. Най-добре работи при 25-30. В зависимост от това кой кога е изскубал растенията и евентуално прекопал градината, може да се полее или да се напръска градината. За истинско поливане вероятно ще е трудно, ако не е през капково, примерно. Може с лейка, но е трудоемко. (аз сигурно ще напръскам, но кога, не се знае) Количеството зависи от това кой с колко триходерма разполага. Ти имаш за 30 л вода, но ако не си развъдиш, просто ще си дадеш парите на вятъра. Ако си размножиш, гребваш една супена лъжица триходерма на жито, разтваряш в 10 л вода и докъдето стигне, после пак и така. Може да го направиш и напролет. Според мене, е добре, който е изскубал растенията, като минимум да напръска хубаво лехата с извадените домати. Триходермата ще успее да проникне по-надъбоко. Ако просто се полее върху почвата, вероятно също има някакъв ефект. Ако питаш мене, хубаво е и сега, и напролет, и като почне кампанията по засяване, още от семена, разсади до прибиране на реколтата. Точни норми няма, не може и да има. Дали има смисъл от пръскане по растенията сега - разбира се, че има. При когото още няма мана, се пръска профилактично, а при заболяване - лечебно. Лучия ми каза, че като пръска през 2-3 дни, нещата са в пъти по-добре, отколкото, когато пръска през 4-5 дни (в градината ѝ има картофена мана). Задържа се болестта, но за пълно излекуване едва ли може да става дума. А се задържа, докато се прибере реколтата. Пак да повторя, че това е моето мнение и разбиране по въпросите с триходермата.
Най-вероятно, в сряда ще изпратя и в четвъртък очаквайте обещаната триходерма.
Re: Триходерма
Благодаря, Алис.
Ще го замисля как може да стане. То с моята градина, май в бидон да я забъркам и после с капковото на воля.
Шегувам се, все още, преди да съм се провалил с развъждането.
Ще го замисля как може да стане. То с моята градина, май в бидон да я забъркам и после с капковото на воля.
Шегувам се, все още, преди да съм се провалил с развъждането.
Re: Триходерма
Имам два въпроса към специалистите в групата.
1. Разбирам, че използвате методът на замразяване на отгледаните продукти.
- всички получени материали ли стават за замразяване, или само някой? Тези отгледани в течна среда стават ли, или само на зърнена?
- зависи ли фазата на отглеждането на замразяването?
- какъв е бил най-дългият период при който след размразяване материалът е бил годен за ново активиране?
2-6-12 месеца?
- какъв ви е бил най-дългият период на годно съхранение не в замразено, а в охладено състояние в месеци - (около +2/+4 гр) - нормален хладилник.
2. Ако имам отгледани микроорганизми в буркан и от горе се е появила субстанция с диаметър с този на бурканът (примерно 600 милилитровите са около 12-15 см.) и дебелина 3-5мм., в какво количество вода разтваряте полученото?
1. Разбирам, че използвате методът на замразяване на отгледаните продукти.
- всички получени материали ли стават за замразяване, или само някой? Тези отгледани в течна среда стават ли, или само на зърнена?
- зависи ли фазата на отглеждането на замразяването?
- какъв е бил най-дългият период при който след размразяване материалът е бил годен за ново активиране?
2-6-12 месеца?
- какъв ви е бил най-дългият период на годно съхранение не в замразено, а в охладено състояние в месеци - (около +2/+4 гр) - нормален хладилник.
2. Ако имам отгледани микроорганизми в буркан и от горе се е появила субстанция с диаметър с този на бурканът (примерно 600 милилитровите са около 12-15 см.) и дебелина 3-5мм., в какво количество вода разтваряте полученото?
- alys
- Чист кофеин
- Мнения: 6102
- Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
- Дал благодарност: 2345 пъти
- Получил благодарност: 1332 пъти
Re: Триходерма
Харесвам размаха, с който започваш.
Венцислав написа: ↑Сеп 14, '20, 16:25 Имам два въпроса към специалистите в групата.
1. Разбирам, че използвате методът на замразяване на отгледаните продукти.
- всички получени материали ли стават за замразяване, или само някой? Тези отгледани в течна среда стават ли, или само на зърнена? Триходермата и другите гъби стават и в течна, и на зърна за замразяване.
- зависи ли фазата на отглеждането на замразяването? Не знам. Замразявам само хубаво позеленяла триходерма.
- какъв е бил най-дългият период при който след размразяване материалът е бил годен за ново активиране? 2-6-12 месеца? Не помня . Но може през половин година да се подменя закваската. В хладилник издържа 3 месеца, поне имам такива спомени от препоръките на Иван.
- какъв ви е бил най-дългият период на годно съхранение не в замразено, а в охладено състояние в месеци - (около +2/+4 гр) - нормален хладилник. Имам от май месец и работи.
2. Ако имам отгледани микроорганизми в буркан и от горе се е появила субстанция с диаметър с този на бурканът (примерно 600 милилитровите са около 12-15 см.) и дебелина 3-5мм., в какво количество вода разтваряте полученото? Може в 10 л, а може в 50 л. Не се шегувам.
- alys
- Чист кофеин
- Мнения: 6102
- Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
- Дал благодарност: 2345 пъти
- Получил благодарност: 1332 пъти
Re: Триходерма
Всичко точно, изпратих пакетчетата с триходерма. Утре ще е при вас. Втората пратка са от юни 2020 г. като на Венци.
-
- Кафе с мляко
- Мнения: 278
- Регистриран на: Юни 30, '20, 00:01
- Местоположение: около София 767м. надморска височина
- Дал благодарност: 72 пъти
- Получил благодарност: 19 пъти
Re: Триходерма
НЕ, НЕ изобщо не е трудно !!!!! Няколко месеца съм в постоянни лабораторни изпитания и резултата е О, ама кръгла. Включително и заразеното жито, което Алис ми изпрати запецна и замириса лошо. Изобщо пълен карък но..... няма да се откажа разбира се .
- alys
- Чист кофеин
- Мнения: 6102
- Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
- Дал благодарност: 2345 пъти
- Получил благодарност: 1332 пъти
Re: Триходерма
Е, за последното жито вината е моя. Не винаги се уцелва влажността правилно, оттам идват проблемите. Аз по едно време се бях отказала да правя триходерма на жито точно заради това. Друг път няма да изпращам нещо, което не е готово. Но се надявам другите триходерми - каймачета и от другите пликчета да са ок.
- polyabs
- Кафе машина
- Мнения: 3460
- Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 253 пъти
- Получил благодарност: 120 пъти
Re: Триходерма
Здравейте лаборанти , както казва Ивко,
Чета ви с интерес и благодаря за споделянето.
Аз имам друг въпрос, понеже се спомена за капково ... аз съм на такова на 3 дка градина зеленчуци и цветя. А въпроса ми е: не се ли запушва капковото от хифи на гъбата, пробвали ли сте вече и дали сте имали проблеми. По лесно ще ми е отколкото да напръскам 3 дка .
Капковото ми е на маркучи за зеленчука, дюзи за розите и иглолистните и пръскачки за алпинеума. Водата е от кладенец и влиза в бидон 1 тон.....
Чета ви с интерес и благодаря за споделянето.
Аз имам друг въпрос, понеже се спомена за капково ... аз съм на такова на 3 дка градина зеленчуци и цветя. А въпроса ми е: не се ли запушва капковото от хифи на гъбата, пробвали ли сте вече и дали сте имали проблеми. По лесно ще ми е отколкото да напръскам 3 дка .
Капковото ми е на маркучи за зеленчука, дюзи за розите и иглолистните и пръскачки за алпинеума. Водата е от кладенец и влиза в бидон 1 тон.....
- alys
- Чист кофеин
- Мнения: 6102
- Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
- Дал благодарност: 2345 пъти
- Получил благодарност: 1332 пъти
Re: Триходерма
Поли, мисля, че няколко човека са поливали през капковото с триходерма и не са се оплакали. Според мене, трябва да е приготвен както за пръскачка, хубаво прецеден разтвор през тензух. След това задължително да мине и чиста вода, за да промие тръби и дюзи. Дано се включи някой с опит. Имаме капково, но ми е по-спокойно да пръскам и поливам ръчно. Градинките не са големи, така че не е трудно за мене. При три декара си е за замисляне.