Домашно консервиране
-
- Наркоман
- Мнения: 11646
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 98 пъти
- Получил благодарност: 67 пъти
Re: Домашно консервиране
Правя за себе си без захар ,нищо не се е развалило .Само с 10 мин .варене.Не всички са особено подходящи,обаче .Кайсиите стават неприятно кисели.
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13769
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 241 пъти
- Получил благодарност: 495 пъти
Re: Домашно консервиране
е , чак сега прочетох , но то има още плодове за консервиране
правили сме пюрета с петмез / сгъстен/изпарен сок от грозде /
и понеже му е сезона - преди няколко дена направих рачел
ако не киснеш тиквата в гасена вар , става идеален и за бебоци
Re: Домашно консервиране
От няколко години гледам с пренебрежение на лютеничка във фурна. Докато не я опитах....
Амиииииии, то е като влюбването, как да ти го разкаже някой. Моята стана и по-вкусна, защото изпечена вече я оставих цялата нощ в топлата фурна - да си обиколи питката нивата и тогава да е готова
В оригинала нямаше и магданоз. Е, как лютеничка без мерудийки?!
Утре ще я повторя, но ще сложа и някое люто чушле за апетит.
След малко давам и рецептата.
П. П. Като количество от дозата излизат 15-на бурканчета от 300мл. Себестойност - не повече от 13-15лв (всички продукти са купени от бабите на пазара....).
Амиииииии, то е като влюбването, как да ти го разкаже някой. Моята стана и по-вкусна, защото изпечена вече я оставих цялата нощ в топлата фурна - да си обиколи питката нивата и тогава да е готова
В оригинала нямаше и магданоз. Е, как лютеничка без мерудийки?!
Утре ще я повторя, но ще сложа и някое люто чушле за апетит.
След малко давам и рецептата.
П. П. Като количество от дозата излизат 15-на бурканчета от 300мл. Себестойност - не повече от 13-15лв (всички продукти са купени от бабите на пазара....).
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
Re: Домашно консервиране
Необходими продукти за една доза:
3 кг червени чушки
3 кг домати (консервни)
1 кг патладжан
500 гр моркови
2-3 глави кромид лук
1 ч.ч. захар,
3 с.л. сол
1 ч.ч. олио
1 глава чесън
1/2 връзка магданоз
Подправки по желание - черен пипер, кимион и др.
Количествата са приблизителни и разлики от 200-300 грама нямат значение.
Начин на приготвяне:
Всичко се слага сурово. Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете леко и оставете да се отцеди, докато приготвяте останалите продукти. Доматите нарежете на едри парчета и също леко посолете и отцедете.
Измийте и почистете лука, чушките и морковите и ги нарежете на едри парчета. Сложете зеленчуците в голяма и дълбока тава. Прибавете отцедените домати и патладжани и поръсете със солта, захарта и олиото. Добавете и дръжките на магданоза.
Разбъркайте цялата смес и сложете във фурната, която е загрята на максимални градуси. Тавата се слага на средна скара и се покрива с алуминиево фолио. Фолиото не бива да уплътнява тавата, защото целта е водата от зеленчуците да се изпарява. Просто сложете листа свободно над тавата.
Печете, докато сместа остане на мазнина, като разбъркате 2-3 пъти по време на печенето. То отнема около 2-3 часа в зависимост от градусите, тавата и водното съдържание на зеленчуците. Когато сместа е останала почти само на мазнина, махнете алуминиевото фолио. Тук аз изключих фурната и си легнах уморена....
Сутринта пих кафе и продължавам
Прибавете обеления и нарязан чесън . Сега е моментът и да добавите черен пипер, кимион, магданоз!
Пасирайте всички продукти.
При пасирането всички люспи и семки изчезват. Готовата смес насипете в чисти, сухи бурканчета, затворете и стерилизирайте за около 15-20 минути. Извадете, обърнете бурканите с капачката надолу. Когато изстинат - в мазето.... И следва уютна зима!
3 кг червени чушки
3 кг домати (консервни)
1 кг патладжан
500 гр моркови
2-3 глави кромид лук
1 ч.ч. захар,
3 с.л. сол
1 ч.ч. олио
1 глава чесън
1/2 връзка магданоз
Подправки по желание - черен пипер, кимион и др.
Количествата са приблизителни и разлики от 200-300 грама нямат значение.
Начин на приготвяне:
Всичко се слага сурово. Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете леко и оставете да се отцеди, докато приготвяте останалите продукти. Доматите нарежете на едри парчета и също леко посолете и отцедете.
Измийте и почистете лука, чушките и морковите и ги нарежете на едри парчета. Сложете зеленчуците в голяма и дълбока тава. Прибавете отцедените домати и патладжани и поръсете със солта, захарта и олиото. Добавете и дръжките на магданоза.
Разбъркайте цялата смес и сложете във фурната, която е загрята на максимални градуси. Тавата се слага на средна скара и се покрива с алуминиево фолио. Фолиото не бива да уплътнява тавата, защото целта е водата от зеленчуците да се изпарява. Просто сложете листа свободно над тавата.
Печете, докато сместа остане на мазнина, като разбъркате 2-3 пъти по време на печенето. То отнема около 2-3 часа в зависимост от градусите, тавата и водното съдържание на зеленчуците. Когато сместа е останала почти само на мазнина, махнете алуминиевото фолио. Тук аз изключих фурната и си легнах уморена....
Сутринта пих кафе и продължавам
Прибавете обеления и нарязан чесън . Сега е моментът и да добавите черен пипер, кимион, магданоз!
Пасирайте всички продукти.
При пасирането всички люспи и семки изчезват. Готовата смес насипете в чисти, сухи бурканчета, затворете и стерилизирайте за около 15-20 минути. Извадете, обърнете бурканите с капачката надолу. Когато изстинат - в мазето.... И следва уютна зима!
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
Re: Домашно консервиране
Ще пробвам с червени чушки, които не стават за печене.
Аз вчера правих салата с камби , карфиол и моркови. Рецептата е тази:
http://qni.blogspot.com/2012/09/blog-post_14.html
Аз вчера правих салата с камби , карфиол и моркови. Рецептата е тази:
http://qni.blogspot.com/2012/09/blog-post_14.html
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5297
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 129 пъти
- Получил благодарност: 124 пъти
Re: Домашно консервиране
Какво да кажа, вчера правих още една доза от лютеничката, защото малкия вече омете две бурканчета ... По негово желание сложих и 10 чушлета рибки към продуктите, а накрая добавих и пресен босилек при пасирането. Получи се чудесна апетитка !Lizi написа: ↑Сеп 24, '19, 09:06 Ще пробвам с червени чушки, които не стават за печене.
Аз вчера правих салата с камби , карфиол и моркови. Рецептата е тази:
http://qni.blogspot.com/2012/09/blog-post_14.html
Туршийката още не съм я започвала. От три-четири години я приготвям със сладко-киселия фикс на доктор Йоткер. Вкъщи всички я харесваме, а и гостите ни също. Става много хрупкава и е лесно за приготвяне - режеш, заливаш с горещата марината и след две седмици ядеш. Всъщност с този фикс си правя и киселите краставички, като намалявам захарта наполовина. И те стават хрупкави, не се стерилизират и ми издържат до лятото.
Много ми се ще да си сложа и няколко бурканчета кьопоолу, та ще съм благодарна на рецепти
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
Re: Домашно консервиране
Пробвала съм и даже имам купен фикса, но избягвам консерванти по принцип.
Мирише ми на мен на лекарства салатата.
Специално тази редената я правя няколко години вече и си я харесваме в двулитрови буркани.
Мирише ми на мен на лекарства салатата.
Специално тази редената я правя няколко години вече и си я харесваме в двулитрови буркани.
Re: Домашно консервиране
Еличка ,благодаря за рецептата,преписах я.
Daniela Pargu , интересно,какво е това сладко от патладжан,чак пък толкова хубаво ?
Daniela Pargu , интересно,какво е това сладко от патладжан,чак пък толкова хубаво ?
- Дим
- Кана кафе
- Мнения: 646
- Регистриран на: Фев 22, '19, 10:27
- Местоположение: София-Д.Камарци
- Получил благодарност: 3 пъти
Re: Домашно консервиране
Изпробвах вече рецептата на Еличка за лютеницата.Вярно е че я префасонирах спрямо зеленчуците от градината,но важна е технологията
Всяка година се чудя какво да правя разни дребосъци ,които са се родили, а ми е жал да изхвърля и тази рецепта ми дойде като дюшеш.Стана вкусна и най-вече бърза лютеница/обичам нещата да стават бързо/
Благодаря Еличе
Всяка година се чудя какво да правя разни дребосъци ,които са се родили, а ми е жал да изхвърля и тази рецепта ми дойде като дюшеш.Стана вкусна и най-вече бърза лютеница/обичам нещата да стават бързо/
Благодаря Еличе