Страница 141 от 174

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Публикувано на: Май 11, '24, 10:16
от bongibo
Довечера мисля да засадя последните и се чудя, дали да пръскам с фитоспорин след тези дъждове..И диря съвет.. :chokkkofa: , тази година искам по- прилежно с доматите да го карам и да ги гледам двустъблено. Оставя се колтук под първата китка, но този който е директно под нея или първият най- отдолу?

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Публикувано на: Май 11, '24, 10:36
от ivko69
Фитоспорина не струва,самият щам е слаб.У тия дъждове ти трябва триходерма,а по време на жегите-Бактоген....

А колтук се оставя под първата китка....Не първият който е до земята...

Те това прави Бактогена.След подсъхването,и преди да се постави на мястото за съхранение през зимата,напръскано с Бактоген,средата на май месец имам лук който не е изкуфял,не е кълнил,няма гниене и главичките са твърди като камъчета..Лютите чушки и благият пипер също са пръскани с Бактоген миналата есен.Нямаше по врЪвите нито една пожълтяла и плесенясала чушка.Вижте и чесъна...Това е есеняк,но нито се е сдухал,нито е покълнил...Средата на май.. ;)


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Тааа,важно е да се научим да произвеждаме качествена продукция,ма също толкова важно е да се научим как да я съхраняваме...

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Публикувано на: Май 11, '24, 17:11
от Тутти
Ивко, безценен си. Браво за отличните резултати. Всичко отглеждаш с разбиране. Не ей така, да има само.

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Публикувано на: Май 11, '24, 17:22
от НАМ
И при нас има няколко доматчета вече. Стюписа прави четвърта китка, издържа на студ и жега. Ако и на вкус става, ще бъде ранния домат за оранжерията.

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Публикувано на: Май 11, '24, 19:52
от bongibo
Ivko, благодаря! Нагласих им колтуците..Триходерма има, но Бактоген не видях тук до се продава.
.. Иначе днес се вях да търся колчета, в бриколаж и хоуммакс. Бяха много мижави, тънки и криви,но хората ги вземат. Ще потърся още или джъмбовските ще взема. :gydigydi:

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Публикувано на: Май 11, '24, 21:53
от pepelqshka71
Да ви покажа ка се разделят стеблата. Не е сортова зависимост. Почти всички така са се разделили, а са 45 бабини сорта. С ранните, които са хибриди нямам такъв проблем. Стеблото се разделя на 2 (някой са на 3 или 4) еднакви стебълца. Което и да отрежеш, става огромна рана. Някои резнах за проба. Най много да затапя некое стебло.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


От ранните Биг Бийф за сега се представя най добре. Вече имам завързали на втора китка

Изображение

А това е Белмонте Ф1- Sashika Не съм хванала хубаво доматчето, но не е кръгло, а наподобява бабините широки домати


Изображение

Густо пинк и Евразия, на които описанията бяха УАУ, засега са слаба работа.

Хъни муун и пинк рок завързаха много високо първа китка и тепърва цъфтят на втора.

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Публикувано на: Май 11, '24, 22:31
от penkeler
pepelqshka71 написа: Май 11, '24, 21:53 Да ви покажа ка се разделят стеблата. Не е сортова зависимост. Почти всички така са се разделили, а са 45 бабини сорта.
Това е съвсем ново за мен. Аз всеки сезон съм имал разделяне на единични растения, но никога на повече от два клона на едно ниво. Нямам спомени дали по на високо се е повтарял процеса. Ако реша, че единия ми е излишен още преди да е направил бутони (защото ако вече има го оставям), за да не се отваря голяма рана премахвам само върха на единия и така спира развитието му, но ако на него остават листа трябва да се чистят после колтуците му.

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Публикувано на: Май 11, '24, 22:38
от kim
ivko69 написа: Май 11, '24, 10:36 Те това прави Бактогена.След подсъхването,и преди да се постави на мястото за съхранение през зимата,напръскано с Бактоген,средата на май месец имам лук който не е изкуфял,не е кълнил,няма гниене и главичките са твърди като камъчета....Вижте и чесъна...Това е есеняк,но нито се е сдухал,нито е покълнил...Средата на май.. ;)
Това с непокълването на лука и чесъна как се обяснява физиологично? Нали Бактоген действа противогъбично и антибактериално? С какво въздейства на лука и чесъна, за да не изкуфеят и да покълнат, като това с покълването си им е вегетативния ритъм?

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Публикувано на: Май 11, '24, 23:00
от penkeler
kim написа: Май 11, '24, 22:38 Това с непокълването на лука и чесъна как се обяснява физиологично? Нали Бактоген действа противогъбично и антибактериално? С какво въздейства на лука и чесъна, за да не изкуфеят и да покълнат, като това с покълването си им е вегетативния ритъм?
Аз също се замислих по този въпрос, но тъй като резултата е факт, а не само теория и не знам дали съм прав, но предполагам спорите на препарата (гъба или бактерия) поемат влагата от въздуха (ако разбира се влагата е в някакви допустими граници) обезвлажняват повърхността на луковиците и ако температурата е ниска, а светлината също е оскъдна те не се чувстват в благоприятна среда за да се провокира развитие. Образно казано за тях все още е нощ (или зима) и е рано за разбуждане. Може за някого това да изглежда смешно или наивно, но и да не сме прави практиката е по показателна от нашите разсъждения.

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Публикувано на: Май 11, '24, 23:33
от kim
penkeler написа: Май 11, '24, 23:00
kim написа: Май 11, '24, 22:38 Това с непокълването на лука и чесъна как се обяснява физиологично? Нали Бактоген действа противогъбично и антибактериално? С какво въздейства на лука и чесъна, за да не изкуфеят и да покълнат, като това с покълването си им е вегетативния ритъм?
Аз също се замислих по този въпрос, но тъй като резултата е факт, а не само теория и не знам дали съм прав, но предполагам спорите на препарата (гъба или бактерия) поемат влагата от въздуха (ако разбира се влагата е в някакви допустими граници) обезвлажняват повърхността на луковиците и ако температурата е ниска, а светлината също е оскъдна те не се чувстват в благоприятна среда за да се провокира развитие. Образно казано за тях все още е нощ (или зима) и е рано за разбуждане. Може за някого това да изглежда смешно или наивно, но и да не сме прави практиката е по показателна от нашите разсъждения.
Ами не е съвсем така. Забравяла съм доста луковични затворени, на хладно и на тъмно и въпреки това си кълнят.
Че е факт при Ивко, спор няма. Но как всъщност се обяснява това стопиране?