Страница 141 от 174
Re: От А до Я за любимите домати 2024
Публикувано на: Май 11, '24, 10:16
от bongibo
Довечера мисля да засадя последните и се чудя, дали да пръскам с фитоспорин след тези дъждове..И диря съвет..
![Bzzz :chokkkofa:](./images/smilies/81aa96809fbb5137a02a3811fa33eed5.gif)
, тази година искам по- прилежно с доматите да го карам и да ги гледам двустъблено. Оставя се колтук под първата китка, но този който е директно под нея или първият най- отдолу?
Re: От А до Я за любимите домати 2024
Публикувано на: Май 11, '24, 10:36
от ivko69
Фитоспорина не струва,самият щам е слаб.У тия дъждове ти трябва триходерма,а по време на жегите-Бактоген....
А колтук се оставя под първата китка....Не първият който е до земята...
Те това прави Бактогена.След подсъхването,и преди да се постави на мястото за съхранение през зимата,напръскано с Бактоген,средата на май месец имам лук който не е изкуфял,не е кълнил,няма гниене и главичките са твърди като камъчета..Лютите чушки и благият пипер също са пръскани с Бактоген миналата есен.Нямаше по врЪвите нито една пожълтяла и плесенясала чушка.Вижте и чесъна...Това е есеняк,но нито се е сдухал,нито е покълнил...Средата на май..
Тааа,важно е да се научим да произвеждаме качествена продукция,ма също толкова важно е да се научим как да я съхраняваме...
Re: От А до Я за любимите домати 2024
Публикувано на: Май 11, '24, 17:11
от Тутти
Ивко, безценен си. Браво за отличните резултати. Всичко отглеждаш с разбиране. Не ей така, да има само.
Re: От А до Я за любимите домати 2024
Публикувано на: Май 11, '24, 17:22
от НАМ
И при нас има няколко доматчета вече. Стюписа прави четвърта китка, издържа на студ и жега. Ако и на вкус става, ще бъде ранния домат за оранжерията.
Re: От А до Я за любимите домати 2024
Публикувано на: Май 11, '24, 19:52
от bongibo
Ivko, благодаря! Нагласих им колтуците..Триходерма има, но Бактоген не видях тук до се продава.
.. Иначе днес се вях да търся колчета, в бриколаж и хоуммакс. Бяха много мижави, тънки и криви,но хората ги вземат. Ще потърся още или джъмбовските ще взема.
![Гъди-гъди :gydigydi:](./images/smilies/gydigydi.jpg)
Re: От А до Я за любимите домати 2024
Публикувано на: Май 11, '24, 21:53
от pepelqshka71
Да ви покажа ка се разделят стеблата. Не е сортова зависимост. Почти всички така са се разделили, а са 45 бабини сорта. С ранните, които са хибриди нямам такъв проблем. Стеблото се разделя на 2 (някой са на 3 или 4) еднакви стебълца. Което и да отрежеш, става огромна рана. Някои резнах за проба. Най много да затапя некое стебло.
От ранните Биг Бийф за сега се представя най добре. Вече имам завързали на втора китка
А това е Белмонте Ф1- Sashika Не съм хванала хубаво доматчето, но не е кръгло, а наподобява бабините широки домати
Густо пинк и Евразия, на които описанията бяха УАУ, засега са слаба работа.
Хъни муун и пинк рок завързаха много високо първа китка и тепърва цъфтят на втора.
Re: От А до Я за любимите домати 2024
Публикувано на: Май 11, '24, 22:31
от penkeler
pepelqshka71 написа: ↑Май 11, '24, 21:53
Да ви покажа ка се разделят стеблата. Не е сортова зависимост. Почти всички така са се разделили, а са 45 бабини сорта.
Това е съвсем ново за мен. Аз всеки сезон съм имал разделяне на единични растения, но никога на повече от два клона на едно ниво. Нямам спомени дали по на високо се е повтарял процеса. Ако реша, че единия ми е излишен още преди да е направил бутони (защото ако вече има го оставям), за да не се отваря голяма рана премахвам само върха на единия и така спира развитието му, но ако на него остават листа трябва да се чистят после колтуците му.
Re: От А до Я за любимите домати 2024
Публикувано на: Май 11, '24, 22:38
от kim
ivko69 написа: ↑Май 11, '24, 10:36
Те това прави Бактогена.След подсъхването,и преди да се постави на мястото за съхранение през зимата,напръскано с Бактоген,средата на май месец имам лук който не е изкуфял,не е кълнил,няма гниене и главичките са твърди като камъчета....Вижте и чесъна...Това е есеняк,но нито се е сдухал,нито е покълнил...Средата на май..
Това с непокълването на лука и чесъна как се обяснява физиологично? Нали Бактоген действа противогъбично и антибактериално? С какво въздейства на лука и чесъна, за да не изкуфеят и да покълнат, като това с покълването си им е вегетативния ритъм?
Re: От А до Я за любимите домати 2024
Публикувано на: Май 11, '24, 23:00
от penkeler
kim написа: ↑Май 11, '24, 22:38
Това с непокълването на лука и чесъна как се обяснява физиологично? Нали Бактоген действа противогъбично и антибактериално? С какво въздейства на лука и чесъна, за да не изкуфеят и да покълнат, като това с покълването си им е вегетативния ритъм?
Аз също се замислих по този въпрос, но тъй като резултата е факт, а не само теория и не знам дали съм прав, но предполагам спорите на препарата (гъба или бактерия) поемат влагата от въздуха (ако разбира се влагата е в някакви допустими граници) обезвлажняват повърхността на луковиците и ако температурата е ниска, а светлината също е оскъдна те не се чувстват в благоприятна среда за да се провокира развитие. Образно казано за тях все още е нощ (или зима) и е рано за разбуждане. Може за някого това да изглежда смешно или наивно, но и да не сме прави практиката е по показателна от нашите разсъждения.
Re: От А до Я за любимите домати 2024
Публикувано на: Май 11, '24, 23:33
от kim
penkeler написа: ↑Май 11, '24, 23:00
kim написа: ↑Май 11, '24, 22:38
Това с непокълването на лука и чесъна как се обяснява физиологично? Нали Бактоген действа противогъбично и антибактериално? С какво въздейства на лука и чесъна, за да не изкуфеят и да покълнат, като това с покълването си им е вегетативния ритъм?
Аз също се замислих по този въпрос, но тъй като резултата е факт, а не само теория и не знам дали съм прав, но предполагам спорите на препарата (гъба или бактерия) поемат влагата от въздуха (ако разбира се влагата е в някакви допустими граници) обезвлажняват повърхността на луковиците и ако температурата е ниска, а светлината също е оскъдна те не се чувстват в благоприятна среда за да се провокира развитие. Образно казано за тях все още е нощ (или зима) и е рано за разбуждане. Може за някого това да изглежда смешно или наивно, но и да не сме прави практиката е по показателна от нашите разсъждения.
Ами не е съвсем така. Забравяла съм доста луковични затворени, на хладно и на тъмно и въпреки това си кълнят.
Че е факт при Ивко, спор няма. Но как всъщност се обяснява това стопиране?