Наследство

Началото, перспективи, развитие, до къде стигнахме, с какво можем да се похвалим
Публикувай отговор
Аватар
радост-31
Виенско кафе
Дал благодарност: 230 пъти
Получил благодарност: 573 пъти

Re: Наследство

Мнение от радост-31 »

Привет, цветни приятелчета!

Тази зима ми се видя много дълга и много сива. Леденият февруари замрази думите ми, а повратните мартенски студове ми попариха желанията ми за сладки приказки. Е, постопли се! И душата ми се пораздижи. Тялото също.

В началото на март се завърнах в имението, но гледката беше плачевна- кал, коренища на дървета над пръстта и премазаните и опърлени теменужки не ми бяха голямо вдъхновение.

Изображение

В края на деня нещата добиха такъв вид. Тогава си засадих и двете първи дръвчета- ябълка "Московско колие" е бяла череша. Ако все пак успеете да ги видите къде са, то отляво е черешата, а отдясно ябълката. Снимани са от юг- т.е. сянката им ще пада в посока навътре към двора или точно под тях. Там ще ми бъде и "кафенето". Исках черешата да е по- далеч, за да мога да се наслаждавам дори от прозореца на нацъфтелите и клони, а след това ще се радвам на розовеещите ябълкови цветове. Те ще бъдат оформени в композиция със сенколюбиви декоративни, а помежду им ще има криволичеща каменна пътека, която ще води до "кафенето".
Аватар
радост-31
Виенско кафе

Мнение от радост-31 »

Днес цял ден бях на терен. Утрото изглеждаше така.

Изображение

Всичко започвна с поздрава на гъшарката. Тя ми е двойно ценна находка- много скъп спомен от детството и подарък от мила колежка. Не очаквах да цъфне тази пролет, но тя реши да ме зарадва.

А пейзажът! Пейзажът беше море от червена мъртва коприва, персийско великденче и врабчови чравца. По средата имаше огромен трикобиков остров с дърва за огрев и две по-лаки островчета- коренът на старата слива и на липата с деветте братя.

Изображение

Много труд падна днес- местихме дървата, почиствахме от остатъците от цимент, керемидки, плочки, циментови колове и какво ли още не.

Изображение

Това е резултатът от днес- дворът е почестен и фрезован, цветната лехичка е оплевена, камари със строителни отпадъци са изнесени, а утре ще се сее детелина. Имам и доста цветя, които ще засадя на постоянните им места. Само ще ви подшушна нещичко за магнолия, Дарби и вайгели.

Утре ще разказвам повече, а сега направо се изстрелвам към покоите си.
До скоро!

Изображение

Изображение
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Дал благодарност: 1687 пъти
Получил благодарност: 3715 пъти

Мнение от ljuboznatelna »

Върнах се отново към първите страници, за да си припомня картината. Неузнаваемо е мястото! Чакам с нетърпение разказа ти.

Изображение
Аватар
радост-31
Виенско кафе

Мнение от радост-31 »

Привет, цветенца!
Снимки няма!!! Но за това ще има дълъг и цветен разказ.

След няколкото пости съботни снимки, в неделя продължи работата по двора с пълна скорост. Този ден си беше доста тежък, дълъг и ряботата някак никак не спореше. Цялата нощ бе ръмял един много напоителен пролетен дъждец. Фрезованата земя беше натежала още повече. Калта лепнеше по обувките, вилата и търмъкът едва успяваха да направляват земята в желаната от мен покоса. На моменти продължаваше дъждецът. Това скромно пространство ми отне блицо 4 часа заравняване, за да мога да насея детелината.

По обяд облаците проправиха път на няколко слънчеви лъча, а ветрецът поолекоти нещата. Много бързах с тази детелина, за да мога да хвана дъждовната седмица. След това кръстосването на семената отново ми отне рекордно време.

Към 4 следобяд вече силите ми буквално ме бяха напуснали, а предстоеше най-приятната част- засаждането на новодомците!
Аватар
радост-31
Виенско кафе

Мнение от радост-31 »

Започнах да пиша, но реших, че е нечестно и за това поднових рисунките.
Изображение
Това е скицата на двора сега. Двата пунктирани лъча от къщата са разделителните линии между различните градини. Преди ви бях разказвала за бъдещият навес, който ще играе ролята на нещо като хол+ зимна градина. Горната стая ще е кухнята, а долната- моята спалня. Ако мога да започна отначало, би било друго, но сега нещата ще бъдат малко наобратно според моите разбирания.

Жълтият облак всъщност е бялата череша, която сложих в началото на март. Тя е по-далеч от къщата, защото обожавам черешовият цвят, а към момента на цъфтеж останалите растения ще са голи и ще мога да се наслаждавам на гледката. Когато тя прецъфти, ще започва шоуто на ябълката- червеният облак на скицата. Избрах мястото там, защото юг е долу, точно все едно скицата е геотрафска карта. Така под двете големи дървета ще бъде разположено "Кафенето за гости", "Площад централен" или "Официалната част". Смятам да дооформя композицията със сенколюбиви от северната част на дърветата и по-слънцелюбиви от южната. Покрай оградата, която е плътен тухлен дувар, също ще има растения, които да разсейват погледа на комшийката Митка. Като цяло къщата отново е почти на центъра, и съвсем в края на селото, защото селото е дълго, а не кръгло, та няма да има много любопитковци.
Аватар
радост-31
Виенско кафе

Мнение от радост-31 »

И сега, дами и господа, моля за внимание!!!
Малкото прасковено облаче на изток от ябълката е ..... ДАРБИ!!!
Идеята ми е да я оформя като самостоятелно седящ храст , който да пресъздава една допълнителна сгушеност на пиаца централе. В действителност тя е на около 3 метра от ябълката. Идеята е и самата ябълка да и прави сянка от запад през по-горещите дни и така да запазвам цветовете по-дълго време. И идея си нямам как се оформя такова Дарби, но ще се уча в движение.

Електрикавото храстче в краката на Дарби е една японска спирея. Би трябвало да е Голдън принцес. На север от Дарби са две вайгели. Те може би също ще бъдат като високи храсти, а помежду им някога ще има вечнозелени. За сега искам да се спра с големите обеми поне до есента-зимата и следващата пролет. Искам да ми поолегнат страстите. И да поогледам и как върти слънцето в сезоните между новите растения. Не че не го дебнах през изминалата година, но ми се иска още да понаблюдавам ситуацията.

Третото зелено храстче, което е най-източно е един чемшир. Той все още е една педя висок. Сложих го миналата пролет, на есен направи растеж, сега чакам и пролетния му растеж. Надявам се да успявам да го опазвам от бубите. На същото място имаше огромен от бабината градина, но времето го бе унищожило и заварих само безжизнен скелет. Всъщност сккелетите баха 4 с моя височина.

Зелените петна под прозореца на спалнята са всъщност един розмарин и 2 високи салвии. Там ще ги пече слънцето, а се надявам и да гонят комарите с аромата си.
Аватар
радост-31
Виенско кафе

Мнение от радост-31 »

Сивият правоъгълник всъщност е помпата. Там е бита сондата, има вода и ще я ползвам. Идеята ми е след време да се превърне в декоративен кладенец, облечен с камък, с дървения, керемицено покривче, а от кофата за вода да текат съкъзи. От задната страна ще има и вратичка за обслужване на системата, но за сега ще изглежда по по-азличен начин. Направихме къщичката от стар варел за нафта и ламаринено покривче. Ще го боядисам и нарисувам, за да добие по-привлекателен вид. За съжаление не успях да снимам нищо миналата неделя.

И сигурно се питате какъв е този облак на северозапад от къщичката?

Това е магнолия "Галакси"!

Ето го и вица межу Радост и Гринч:

- Ква е тая клечка насред двора?
- Това ми е магнолията!
- И с къв акъл я плесна там?
- Ти у Марче Данаилова не си ходил!
- Да, бе! Ти сега и паун ще искаш!

Да, Люб! И паунът се намеси, но аз не искам такова пиле. Искам волиера с вълнисти папагалчета, може би и с бели гълъбчета. Искам и три кучета- Голдън, Коли и сапунка, но за сапунките друг път.

До магнолията има и една вайгела. Не съм я мислила как ще я оформям, но най-вероятно отново ще е висока, защото там ще оформя къта за личен релакс. Пространство за люлка, йога, четене, плетене и кафе насаме с мене си. За това го мисля да е защитено от любопитковци.

А еиднственото останало цветно петно е "Красавицата на Москва". За там съм замислила и "Знамя Ленина". Ще ми се да сложа и нещо вечнозелено, което да се подава над плътния дувар, за да ми е естествено перде към улицата.
Аватар
радост-31
Виенско кафе

Мнение от радост-31 »

Изображение

Покрай пътеката съм заложила доста ниски почвопокривни- карамфили, гъшарка, аубриета, рожец... Може би ще оставя и няколко петна, които да променям според сезона, но определено ще са само няколко гнезда за разнообразие.

Градинката вдясно, която е под прозореца на спалнята също е оплевена и пренаселена- многогодишни астри, дебела мара, омайничета, кандилки... Просто я направих супер цветна, но концепцията за там е друга- може би в средата ще са или Очите, или Аспирин, нещо вечнозелено, почвопокривни. Преди си мислих и за индийски люляк там, но няма да е.

След толкова много работа си причиних такама мускулна треска, че три дни дори не можех и да дишам. Не знам за щастие или за съжаление, но цялата седмица се оказа страшно дъждовна и започнах да карам други мечти да цъфтят.

Изображение

Изображение[/img]

Изображение

По план и тази седмица трябваше да поработя и да поснимам, но времето не е на същото мнение. Надявам се другата неделя да имам възможност да мина на инспекция и да занеса последната порция планувани за тази година.

Спокойна неделя и до скоро!
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Дал благодарност: 1687 пъти
Получил благодарност: 3715 пъти

Мнение от ljuboznatelna »

Много интересно разказваш, Радост, почти си го представих. Почти, защото идеята е в твоята глава :) Надявам се да се осъществи на 100%, и да надграждаш с още по-хубави неща! Знам когато аз си мечтая, как "виждам" всичко като на живо. :)

ТМ не знае, че нямам магнолия, но няма да му казваме :D Всъщност имах три, две от тях даже цъфтяха известно време, но се отказаха да ми красят двора. :(

Ако ти харесва Каликарпа, ще ти подготвя в саксийки да занесеш натам. Едната даже е възможно да се оформи като щам, защото в сянката порасна с едно стебло във височина, и миналата година даже имаше плодчета на върха. Знам, че е хубаво да са две, за да се опрашват по-добре. Не знам защо не може от себе си, нали са две еднакви :hmmm: Другите са семенаци, мъници, но след две години ще правят плодчета и те.
В тази връзка - и при черешите си иска опрашител, дано съседите имат подходящ.

То е ясно, че като се върши работа, няма никакво време за снимки, но и за теб ще е интересно след време да сравняваш и да си припомняш.
Аватар
радост-31
Виенско кафе

Мнение от радост-31 »

Привет, цветенца!

Вече имам снимки и още попълнения и за това подновявам писането. На Цветница си ходих при цветята.

Изображение

Ами, всъщност това е- така го оставих, така го заварих. Е почти! Имаше много приятни изненади.

Изображение

Изображение

На тази снимка малко по-добре се виждат големите петна, които заложих в градината. Розичката е Дарби, след нея е пъстролистната вайгела с розови цветчета, а накрая червенолиста вайгела отново с розови цветчета.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Нашите албуми”