Какво сготвих днес
- ичиконти
- Виенско кафе
- Мнения: 487
- Регистриран на: Юли 28, '21, 17:15
- Местоположение: Севлиево
- Дал благодарност: 156 пъти
- Получил благодарност: 142 пъти
Re: Какво сготвих днес
Хляб на "холандска фурна" Dutch Oven, на огнище.
Хляба се меси по стандартната рецепта с мая, единствената разлика е в какъв съд втасва и се пече.
Баща ми разправяше, че навремето баба му, като най-възрастната жена в семейството е правила един път в седмицата хляб за всички, но с квас. Квас нямам, нощвите също ги изяде червея, но огнището-пещника остана. Все ми разправяха, как се печал хляба само с вършини. Това са най-тънките връхни клонки от отсеченото дърво. Вдига голяма температура за много кратко време.
Така и направих-тънки лозови, черешови, вишнови, сливови и т.н. клечки от овощната градина отидоха в огъня.
В непосредствена близост до огъня, но не в него поставих Dutch Oven /моята е за 8 порции/, за да се нагрее чугуна. Намерих чиста хартия/амбалажна, която намазах със зехтин /това имах под ръка/. Поставих намазнената хартия на дъното на съда, като в нея съпругата постави месеното от нея тесто за втасване, покрито с капака. Това стана далеч от огъня.
Чугунът отдава бавно топлината, така, че за двадесетина минути тестото се надигна.
Дойде ред на печенето, като поставих Dutch Oven върху стара желязна пиростия на една педя над въглените, а огъня отдръпнах навътре в пещника на поне 50 см. Засилих огъня с поставяне на нови вършини. С ръкавица започнах през минута-две да въртя по четвърт оборот съда за печене, така, че да има равномерно затопляне отстрани. С лопатка поставих жарта върху капака и раздухвах отвреме навреме.
20 минути бяха предостатъчни за опичането на хляба, като проверявах горната кора дали е опечена, като отварях капака.
Единствената ми грешка, че под съда бях сложил повечко жар и се попрепече долната кора, но следващия път ще коригирам.
После хляба отиде в едно пищималче, а после беше намазан с краве масло.
Вкусен!!!
Понеже съм полимеризирал няколко пъти с растително масло вътрешността на неемайлираната "холандска фурна" Dutch Oven, измиването стана само със студена вода, домакинска гъба и препарат за съдове и отиде под слънцето да се суши. Толкова по поддръжката на съда.
Хляба се меси по стандартната рецепта с мая, единствената разлика е в какъв съд втасва и се пече.
Баща ми разправяше, че навремето баба му, като най-възрастната жена в семейството е правила един път в седмицата хляб за всички, но с квас. Квас нямам, нощвите също ги изяде червея, но огнището-пещника остана. Все ми разправяха, как се печал хляба само с вършини. Това са най-тънките връхни клонки от отсеченото дърво. Вдига голяма температура за много кратко време.
Така и направих-тънки лозови, черешови, вишнови, сливови и т.н. клечки от овощната градина отидоха в огъня.
В непосредствена близост до огъня, но не в него поставих Dutch Oven /моята е за 8 порции/, за да се нагрее чугуна. Намерих чиста хартия/амбалажна, която намазах със зехтин /това имах под ръка/. Поставих намазнената хартия на дъното на съда, като в нея съпругата постави месеното от нея тесто за втасване, покрито с капака. Това стана далеч от огъня.
Чугунът отдава бавно топлината, така, че за двадесетина минути тестото се надигна.
Дойде ред на печенето, като поставих Dutch Oven върху стара желязна пиростия на една педя над въглените, а огъня отдръпнах навътре в пещника на поне 50 см. Засилих огъня с поставяне на нови вършини. С ръкавица започнах през минута-две да въртя по четвърт оборот съда за печене, така, че да има равномерно затопляне отстрани. С лопатка поставих жарта върху капака и раздухвах отвреме навреме.
20 минути бяха предостатъчни за опичането на хляба, като проверявах горната кора дали е опечена, като отварях капака.
Единствената ми грешка, че под съда бях сложил повечко жар и се попрепече долната кора, но следващия път ще коригирам.
После хляба отиде в едно пищималче, а после беше намазан с краве масло.
Вкусен!!!
Понеже съм полимеризирал няколко пъти с растително масло вътрешността на неемайлираната "холандска фурна" Dutch Oven, измиването стана само със студена вода, домакинска гъба и препарат за съдове и отиде под слънцето да се суши. Толкова по поддръжката на съда.
-
- Kафенце
- Мнения: 7
- Регистриран на: Мар 1, '23, 09:25
Re: Какво сготвих днес
Гювечета с картофи, сирене и кашкавал, малко кайма и запечено яйце накрая. Много са вкусни
-
- Наркоман
- Мнения: 11646
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 98 пъти
- Получил благодарност: 67 пъти
Re: Какво сготвих днес
А, не става така само с писане, кажи как ги правиш? Аз имам доста гювечета, но първото ми произведение беше провал. Бях сложила и домати, и станаха едни варени зеленчуци, които не ми харесаха. Такива ми бяха спомените от ресторантите и бях останала с впечатление, че е проста работа и няма как да не се получи. Та, бих пробвала някоя изпитана рецепта. Само да не е на огнище, де. Чак такъв ентусиазъм не ме привлича.
-
- Kафенце
- Мнения: 3
- Регистриран на: Юни 2, '23, 10:38
Re: Какво сготвих днес
Здравейте! Съпругата ми направи картофи соте и пържени пилешки крилца. Много вкусно.
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Мнения: 7806
- Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
- Местоположение: Козлодуй
- Дал благодарност: 2726 пъти
- Получил благодарност: 1559 пъти
Re: Какво сготвих днес
А снимките къде са ви??? Айде малко зарибявка де
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
- gonel
- Кафевар/ка/
- Мнения: 955
- Регистриран на: Фев 23, '10, 08:27
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 27 пъти
Re: Какво сготвих днес
libra, гювечето е много удобно.. Да, ако сложиш само зеленчук, и става задушен.. Аз правя вариации за всички капризи..
* малко нарязани домати или от буркан на дъното, някаква наденица - нарязана, парче сирене и на края две яйца;
* картови, нарязани, омазнени и овкусени с някакво пилешко месо, също овкусено;
* пиле с ориз - на мен ми се струва, че в гювече е по-вкусен;
* домати, бамя, патладжан, магданоз - малък гювеч с любимия зеленчук;
* кисело зеле с ориз;
Безкрайни са вариациите.. Само си знай, че е печене в затворен съд.. И, вълшебствай си..
* малко нарязани домати или от буркан на дъното, някаква наденица - нарязана, парче сирене и на края две яйца;
* картови, нарязани, омазнени и овкусени с някакво пилешко месо, също овкусено;
* пиле с ориз - на мен ми се струва, че в гювече е по-вкусен;
* домати, бамя, патладжан, магданоз - малък гювеч с любимия зеленчук;
* кисело зеле с ориз;
Безкрайни са вариациите.. Само си знай, че е печене в затворен съд.. И, вълшебствай си..
Търся хибискуси Black Dragon, Magnifique, Zoey!
- ичиконти
- Виенско кафе
- Мнения: 487
- Регистриран на: Юли 28, '21, 17:15
- Местоположение: Севлиево
- Дал благодарност: 156 пъти
- Получил благодарност: 142 пъти
Re: Какво сготвих днес
Лимонада от бъз.
Колкото се може повече цветове от бял бъз/храстовидния.
10-тина литра вода.
0,5 до 1 кг захар/мед.
4-5 лимона.
1 пакетче лимонтозу.
В голям и чист съд-кофа, туба с голям отвор, се нарязват лимоните с корите. Изстисква се сока. Поставят се цветовете на бъза, лимонтозуто и се залива с водата. Съдът се покрива и отива на хладно за денонощие или две.
Впоследствие водното съдържание се отлива в бутилки, като се прецежда. Изстудено е най-добро. След четвъртия, петия ден почва да ферментира дори и в хладилника като лимонадата става на сайдер.
Колкото се може повече цветове от бял бъз/храстовидния.
10-тина литра вода.
0,5 до 1 кг захар/мед.
4-5 лимона.
1 пакетче лимонтозу.
В голям и чист съд-кофа, туба с голям отвор, се нарязват лимоните с корите. Изстисква се сока. Поставят се цветовете на бъза, лимонтозуто и се залива с водата. Съдът се покрива и отива на хладно за денонощие или две.
Впоследствие водното съдържание се отлива в бутилки, като се прецежда. Изстудено е най-добро. След четвъртия, петия ден почва да ферментира дори и в хладилника като лимонадата става на сайдер.