ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
За месенето съм открила, че тестото втасва по-бързо, когато е в пластмасова купа. Даже отгоре го покривам с прозрачно фолио.
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Тази година мисля да опитам рецептата по долу, у нас харесваме сладникавия вкус при ядене, а с оцета сигурно вкуса ще е сладко кисел, тоест успешен. Джинджифила също ще допринесе за вкуса. Времето за подготовка ми се вижда кратко, така че определено съм готова
Свински пържоли с кайсиева глазура:
![Изображение](http://i.frognews.bg/images/HRANA_I_VINO/parjoli.jpg)
В тази рецепта кайсиевото сладко е в основата на сладката, пиперлива глазура, с която ще покриете свинските пържоли. Тези глазирани с кайсии свински пържоли са чудесно овкусено основно ястие.
Време за приготвяне: 15 минути
Време за печене: 10 минути
Доза: 4 порции
Продукти:
1 свеж джинджифил
2 скилидки чесън
1 чаша сладко от кайсии
3 супени лъжици ябълков оцет
1 чаена лъжица + 1 чаена лъжица соев сос
1/4 чаена лъжица лют пипер или на вкус
4 тлъсти свински пържоли, около кило
Олио за намазняване
Сол и пипер на вкус
1. Приготви среден огън на газов котлон или печка.
2. Настържи джинджифила.
3. Обели и счукай чесъна,
4. В малка тенджерка смеси сладкото и оцета.
5. Сготви, разбърквай, докато сладкото се разтопи на огъня.
6. Разбърквай, след като добавиш 2 чаени лъжички джинджифил, чесъна, соевия сос и лютия пипер.
7. Дръпни от огъня и остави да се охлади настрани.
8. Изрежи всяка пържола, оставяйки й 0,5 см мазнини.
9. Намажи леко всяка с олио; поръси със сол и пипер.
10. Постави пържолите на леко намазнено грилче.
11. Опечи ги за 3 минути на всяка страна.
12. Мажи щедро с глазурата от сладко и печи за още 4-5 минути, докато са готови.
13. Разрежи, за да провериш дали са готови(ако не розовеят).
14. Затопли останалата глазура за 2-3 минути.
15. Залей пържолите преди да сервираш.
източник http://frognews.bg/news_18496/Originaln ... a_praznik/" onclick="window.open(this.href);return false;
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Свински пържоли с кайсиева глазура:
![Изображение](http://i.frognews.bg/images/HRANA_I_VINO/parjoli.jpg)
В тази рецепта кайсиевото сладко е в основата на сладката, пиперлива глазура, с която ще покриете свинските пържоли. Тези глазирани с кайсии свински пържоли са чудесно овкусено основно ястие.
Време за приготвяне: 15 минути
Време за печене: 10 минути
Доза: 4 порции
Продукти:
1 свеж джинджифил
2 скилидки чесън
1 чаша сладко от кайсии
3 супени лъжици ябълков оцет
1 чаена лъжица + 1 чаена лъжица соев сос
1/4 чаена лъжица лют пипер или на вкус
4 тлъсти свински пържоли, около кило
Олио за намазняване
Сол и пипер на вкус
1. Приготви среден огън на газов котлон или печка.
2. Настържи джинджифила.
3. Обели и счукай чесъна,
4. В малка тенджерка смеси сладкото и оцета.
5. Сготви, разбърквай, докато сладкото се разтопи на огъня.
6. Разбърквай, след като добавиш 2 чаени лъжички джинджифил, чесъна, соевия сос и лютия пипер.
7. Дръпни от огъня и остави да се охлади настрани.
8. Изрежи всяка пържола, оставяйки й 0,5 см мазнини.
9. Намажи леко всяка с олио; поръси със сол и пипер.
10. Постави пържолите на леко намазнено грилче.
11. Опечи ги за 3 минути на всяка страна.
12. Мажи щедро с глазурата от сладко и печи за още 4-5 минути, докато са готови.
13. Разрежи, за да провериш дали са готови(ако не розовеят).
14. Затопли останалата глазура за 2-3 минути.
15. Залей пържолите преди да сервираш.
източник http://frognews.bg/news_18496/Originaln ... a_praznik/" onclick="window.open(this.href);return false;
- mucunka
- Кафе машина
- Мнения: 3130
- Регистриран на: Ное 29, '09, 18:57
- Местоположение: София,Световрачене
- Дал благодарност: 19 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Относно втасването на тестото за питката.Аз го слагам в намазана с олио тенджера с дебело дъно,захлупвам с капак и го поставям за малко над отворен съд с гореща вода като преди това правя с пръст дупка в средата на тестото.Когато дупката се запълни е знак, че тестото е втасало.Това, за дупката, го научих от Звездев.
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Аз лично съм пробвала с поставяне над тенджера с гореща вода и се притеснявам, защото не улучих температурата и пропарих тестото. Това е и причината да не го споменавам , но варианта с пробиване на дупка е добър и непременно ще се възползвам ![Дааа :daaa:](./images/smilies/daaa.gif)
![Дааа :daaa:](./images/smilies/daaa.gif)
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Знаех си аз, че няма да ме оставите да се излагам, МНОГО съм благодарна на всички, включили се с полезните съвети. Сега съм сигурна, че ще се справя. Като се замисля, при мен също проблема е бил в това, че незнам кога да спра с брашното, все ми се струва лепкаво и малко и явно слагам прекалено много брашно.
С най-голям кеф бих отишла при Мария да ме научи, ама не мога, така че варианта е тя да дойде при мен
И печения боб ще направя, благодаря, Оркуд![Джмок! :tzeluvka:](./images/smilies/tzeluvka.jpg)
С най-голям кеф бих отишла при Мария да ме научи, ама не мога, така че варианта е тя да дойде при мен
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
И печения боб ще направя, благодаря, Оркуд
![Джмок! :tzeluvka:](./images/smilies/tzeluvka.jpg)
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- дара
- Чист кофеин
- Мнения: 8219
- Регистриран на: Яну 19, '11, 20:04
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1 път
- Получил благодарност: 2 пъти
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Само да добавя за печения боб,аз слагам и маслини,става много вкусно ![Дааа :daaa:](./images/smilies/daaa.gif)
![Дааа :daaa:](./images/smilies/daaa.gif)
- milena02
- Чист кофеин
- Мнения: 5417
- Регистриран на: Юни 13, '12, 16:35
- Местоположение: София
- Получил благодарност: 1 път
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Аз някъде бъркам при печенето на питите - кората им става много твърда. И това е всяка година, каквато и рецепта да използвам ( то аз само за Коледа аи Великден меся). Хубаво се омесва тестото, хубаво си втасва два пъти, надига се още във фурната, зачервява се както си трябва и накрая като я извадя - кора с дебелина един пръст, да си счупиш зъбите. Не зная защо се получава така. На каква темпаратура печете и в загрята или в студена фурна слагате питата? Аз слагам тавата в предварително загрята на 180 градуса.
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
така правех и аз със старата фурнаorkud написа: ....
Пече се в загрята фурна на 200 градуса най- напред отдолу за да се вдигне добре (15 минути), след което се включва отгоре още 15-20 минути...
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
- mucunka
- Кафе машина
- Мнения: 3130
- Регистриран на: Ное 29, '09, 18:57
- Местоположение: София,Световрачене
- Дал благодарност: 19 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Миленче, относно кората ще ти кажа един трик. След изваждането на питката я намазваш обилно отгоре с масло и завиваш с кърпа докато изстине. Кората става много мека и не се втърдява и след дни.А тестото замесвам винаги с равна смес прясно и кисело мляко, не слагам вода. И наистина тестото трябва да е колкото е възможно, меко.И още нещо. Аз не размесвам предварително маята, разтрошавам я директно в брашнената смес.Така тя директно си бухва там.Иначе-веднъж бухва в сместа, втори път в тестото.Това го чух в предаване по телевизията от един много известен хлебар.Той каза, че те никога не замесват маята предварително и има логика.Оттогава никога не замесвам предварително маята и действа безотказно. А рецептата за хубава питка е месене и месене и пак месене.Тестото оживява в ръцете ви. ![Дааа :daaa:](./images/smilies/daaa.gif)
![Дааа :daaa:](./images/smilies/daaa.gif)
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17079
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 144 пъти
- Получил благодарност: 529 пъти
- Обратна връзка:
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
За да стане коричката тъничка,и на питки,а особено при козунаци,слагам две канчета с вода във фурната при печенето ,от двете страни на тавата,в дъното на фурната ,действа безотказно ![Дааа :daaa:](./images/smilies/daaa.gif)
![Дааа :daaa:](./images/smilies/daaa.gif)