Рецeпти за любимите домати от Иван Руских
Модератор: Миша
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских
Относно съхранението на следващата година си мисля, че може догодина пак да се купи от агро био и да се размножи. Стига да мога, де .
Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских
От 17 юни, 8:15, триходерма на грухана пшеница - вече има зачатъци на зелено. Благодарение на Ивко, триходермата е захваната.
Бялата триходерма, купена от втори онлайн магазин, също се развива, но в дълбочина все още е бяла. Поразбърках, да видим.
А от 14 юни, на ечемик, и в дълбочина е зелено около зрънцата.
Гледах един клип с една рускиня. Според нея, пухчето, което се появява в буркана още на първия или втория ден, е триходерма. При мене няма пухче. Имаше в друг буркан, но този пух за два-три дни посивя и изобщо не се образува зелено около зрънцата. Е, аз и не изчаках много и го изхвърлих. А последните опити показват, че тръгва леко бяло (като мицела при гъби, който е виждал), преминава в жълто-зелено и става зелено накрая. Според това, което четох, може и да се замрази. Не, че няма да си захванем отново, но е интересно дали ще стане. Това е като заигравката с квас, който си е правил от вода и брашно, за да си пече хляб с квас, но е по-лесно и приятно.
Бялата триходерма, купена от втори онлайн магазин, също се развива, но в дълбочина все още е бяла. Поразбърках, да видим.
А от 14 юни, на ечемик, и в дълбочина е зелено около зрънцата.
Гледах един клип с една рускиня. Според нея, пухчето, което се появява в буркана още на първия или втория ден, е триходерма. При мене няма пухче. Имаше в друг буркан, но този пух за два-три дни посивя и изобщо не се образува зелено около зрънцата. Е, аз и не изчаках много и го изхвърлих. А последните опити показват, че тръгва леко бяло (като мицела при гъби, който е виждал), преминава в жълто-зелено и става зелено накрая. Според това, което четох, може и да се замрази. Не, че няма да си захванем отново, но е интересно дали ще стане. Това е като заигравката с квас, който си е правил от вода и брашно, за да си пече хляб с квас, но е по-лесно и приятно.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских
Алис, не е точно като с кваса. Аз с него нямам проблем - правя хляб с квас от доста време, ама с триходермата не ми се получи . Моето жито започна да мирише на вкиснало.
Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских
Значи си го оставила много влажно. Ивко писа как го прави. Залива, изчаква малко, разбърква, излива и това е.
Или пък е сварено повече и е станало кашесто (опитвам се да мисля ).
От позеленелите зрънца доста бързо расте. Чакам шефът да даде предписание как се праща.
Или пък е сварено повече и е станало кашесто (опитвам се да мисля ).
От позеленелите зрънца доста бързо расте. Чакам шефът да даде предписание как се праща.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4867
- Регистриран на: Дек 28, '17, 20:20
- Местоположение: Паволче.Враца...
- Дал благодарност: 47 пъти
- Получил благодарност: 634 пъти
Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских
Кисна житото докато стане мекичко,прецеждам и слагам в една купа,после 12мин. в микровълновата,на масата съм сложил един чаршаф сгънат на четири,вадя житото от микровълновата и изтръсвам буцата на чаршафа,разчупвам колкото е възможно,защото пече,като се поохлади претривам житото да се разделят зърната ,след като се охлади добре, пак връщам в купата и заливам с приготвената водичка от триходермата..Преценявам колко е сухо житото и колко време ще го кисна,като разбърквам много често..Когато реша,че се е напоило,прецеждам останалата течност и насипвам зърната в бурканчета.От един пакет,стават четири бурканчета от 400 гр,като във всяко има по около 7 супени лъжици..Не бързам да изхвърлям останалата течност от препарата,защото след един-два часа,ако не съм киснал житото достатъчно,то ще попие и зърната ще останат сухи.Ако стане така,слагам по още една супена лъжица на всеки буркан ..
И аз ще замразя две пликчета,и ще изсуша малко..А относно шефа-не знам кой е ,ама аз на моите хора ще пратя в пликче с две филтърчета от памуче и всичко това в пощенски плик ,за да не се вижда,и с куриер..Еконт примерно..Шеф,а...
И аз ще замразя две пликчета,и ще изсуша малко..А относно шефа-не знам кой е ,ама аз на моите хора ще пратя в пликче с две филтърчета от памуче и всичко това в пощенски плик ,за да не се вижда,и с куриер..Еконт примерно..Шеф,а...
Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских
Ако е триходерма на прах, се прави разтвор от 0,1 г на 1 л вода (може и 0,2 г). Този разтвор се ползва при захващане на триходермата. После, ако искаме да размножим триходермата, се взима около 1 ч.л. от позеленялото жито и се накисва в чаша преварена или дъждовна вода за 1 нощ (примерно), прецежда се и се ползва полученият разтвор.
Шефе, като дойдЕ време за премиални, вече не знаеш кой е.
Шефе, като дойдЕ време за премиални, вече не знаеш кой е.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4867
- Регистриран на: Дек 28, '17, 20:20
- Местоположение: Паволче.Враца...
- Дал благодарност: 47 пъти
- Получил благодарност: 634 пъти
Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских
Тая година няма да има премии,още не сме завъртяли колелото... А и работим на загуба,доста брак дадохме...
Ето как изглежда това което ще пращам утре..Като го разбърках да сложа по пликчетата си развали малко фасона,но триходермата е там..
Ето как изглежда това което ще пращам утре..Като го разбърках да сложа по пликчетата си развали малко фасона,но триходермата е там..
- Клеър
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2967
- Регистриран на: Май 30, '18, 22:26
- Дал благодарност: 1786 пъти
- Получил благодарност: 1757 пъти
Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских
Относно вашите опити ми стана много весело и много мило , колко сте борбени и накрая естествено резултата ще е полужителен.
Четах някъде , че при -15° триходермата умира , но естествено не пречи да се пробва. да се замрази, знае ли човек.
Гледах и едно видео , но не знам сега къде да го намеея, та там правиха посявката въху полусварен бял ориз. Прецедиха го и като изтина го сипаха в бурканчето, отгоре сложиха две кафени лъжички прахообразна триходерма и изришно казаха да не се разбърква. После сложиха памука без да опира върху посявката и отгоре сложиха една хартия , която застопориха с ластичка. Казаха , че за 8 - 11 дни се размножава. Пропуснах да кажа , че всичко дезинфекцираха със спирт и ръцете си също. Докато сипваха триходермата от двете страни горяхя сввщички, а на друго видео горяха два газови котлона , но не обърнах внимание защо. Също , което разбрах , че най - добрата температура за размножаването и е 25°.
В друго видео видях как правят посявка директно върху почвата на открит терен , но нямяше много подробности . Първо попариха почвата и след като изтина наръсиха на око прахообразна триходерма.
Четах някъде , че при -15° триходермата умира , но естествено не пречи да се пробва. да се замрази, знае ли човек.
Гледах и едно видео , но не знам сега къде да го намеея, та там правиха посявката въху полусварен бял ориз. Прецедиха го и като изтина го сипаха в бурканчето, отгоре сложиха две кафени лъжички прахообразна триходерма и изришно казаха да не се разбърква. После сложиха памука без да опира върху посявката и отгоре сложиха една хартия , която застопориха с ластичка. Казаха , че за 8 - 11 дни се размножава. Пропуснах да кажа , че всичко дезинфекцираха със спирт и ръцете си също. Докато сипваха триходермата от двете страни горяхя сввщички, а на друго видео горяха два газови котлона , но не обърнах внимание защо. Също , което разбрах , че най - добрата температура за размножаването и е 25°.
В друго видео видях как правят посявка директно върху почвата на открит терен , но нямяше много подробности . Първо попариха почвата и след като изтина наръсиха на око прахообразна триходерма.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4867
- Регистриран на: Дек 28, '17, 20:20
- Местоположение: Паволче.Враца...
- Дал благодарност: 47 пъти
- Получил благодарност: 634 пъти
Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских
Газовите котлони горят от двете страни,защото по този начин става поток на въздуха,от долу на горе,по този начин се намалява риска да попадне някоя спора на друг вид плесен..А как може да попадне-от горе на долу...Докато има движение на въздуха от долу на горе,риска се намалява до минимум..С антибактериална лампа не е нужен огън..Аз правих същите упражнения покрай мицела за гъбите,ма с триходермата само поддържам някаква хигиена...Горе-долу...