ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31884
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1233 пъти
- Получил благодарност: 3120 пъти
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Тити, отивам да разлиствам ХН (хаптиен носител) и щом намеря рецептата, ще я препиша тук.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
То и рецептата за боб е на същото място, много благодаря за линка.GIOIA написа:Тити,ето ти питка http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.php?f=4&t=1971
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31884
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1233 пъти
- Получил благодарност: 3120 пъти
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
НОВОГОДИШНА (ВАСИЛЕВА) ПИТА от Пловдивско
Продукти:
прясно мляко 400 мл. (2 чаени чаши),
яйца 4 бр.,
краве масло 180 гр. (1 и ½ пакетчета),
захар 400 гр. (2 чаени чаши) ако ползваш същата чаша, докато е суха измери захарта и я „складирай” в друг съд
мая 20 гр. (1 супена лъжица),
бадеми 10 бр., попарени и обелени,
брашно около 1 кг. (5 чаени чаши).
Маята се размива от вечерта в 1 кафена чашка брашно (която е 100 мл) леко затоплено прясно мляко и се разбърква с ½ кафена чашка брашно. На сутринта към бухналата мая се прибавят останалото количество мляко, ½ кафена чашка захар, 2 цели яйца е 2 жълтъка, малко сол (за мен е колкото хванеш 3 пъти само с два пръста) и брашно, колкото се поеме от сместа. Замесва се средно меко тесто, което се слага в поръсена с брашно тавичка и се оставя топло да втаса. Когато тестото бухне, към него се прибавя разтопеното масло, скрива се вътре ПАРАТА, поставя се в намазана с масло форма и се оставя отново да втаса. Отгоре се набождат обелените бадеми.
Питата се пече в средно силна фурна. След изпичането й се залива с горещ сироп, приготвен от захарта и 2 чаши вода.
Преди поднасянето питата може да се посипе с пудра захар – 100 гр. – ароматизирана с ½ чаена лъжичка канела.
Продукти:
прясно мляко 400 мл. (2 чаени чаши),
яйца 4 бр.,
краве масло 180 гр. (1 и ½ пакетчета),
захар 400 гр. (2 чаени чаши) ако ползваш същата чаша, докато е суха измери захарта и я „складирай” в друг съд
мая 20 гр. (1 супена лъжица),
бадеми 10 бр., попарени и обелени,
брашно около 1 кг. (5 чаени чаши).
Маята се размива от вечерта в 1 кафена чашка брашно (която е 100 мл) леко затоплено прясно мляко и се разбърква с ½ кафена чашка брашно. На сутринта към бухналата мая се прибавят останалото количество мляко, ½ кафена чашка захар, 2 цели яйца е 2 жълтъка, малко сол (за мен е колкото хванеш 3 пъти само с два пръста) и брашно, колкото се поеме от сместа. Замесва се средно меко тесто, което се слага в поръсена с брашно тавичка и се оставя топло да втаса. Когато тестото бухне, към него се прибавя разтопеното масло, скрива се вътре ПАРАТА, поставя се в намазана с масло форма и се оставя отново да втаса. Отгоре се набождат обелените бадеми.
Питата се пече в средно силна фурна. След изпичането й се залива с горещ сироп, приготвен от захарта и 2 чаши вода.
Преди поднасянето питата може да се посипе с пудра захар – 100 гр. – ароматизирана с ½ чаена лъжичка канела.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- estrella74
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1406
- Регистриран на: Юли 14, '10, 23:00
- Местоположение: София
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Тити, най-добрия вариант е да отидеш при някой опитен и да направиш една пробна питка, но сама, той само да те набюдава. Така ще се види къде правиш грешка. Аз така научих две приятелки как се прави питка и сега са факири. Грешката, която установих и при двете е, че са добавяли твърде много брашно. Тестото трябва да е меко. Ако е твърдо, питката не може да бухне достатъчно и става много твърда.
Това, което прави живота интересен, е възможността да осъществиш мечтата си.
[img]http://media.snimka.bg/s1/1862/029967772.jpg?r=0[/img]
[img]http://media.snimka.bg/s1/1862/029967772.jpg?r=0[/img]
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31884
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1233 пъти
- Получил благодарност: 3120 пъти
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Чу ли, Тити? Хайде, идвай, чакам те! Отивам да напазаря продуктите за кръжока "Млада домакиня"! (И се връщаме в моя ІХ клас! )estrella74 написа:Тити, най-добрия вариант е да отидеш при някой опитен и да направиш една пробна питка, но сама, той само да те набюдава. Така ще се види къде правиш грешка. Аз така научих две приятелки как се прави питка и сега са факири. Грешката, която установих и при двете е, че са добавяли твърде много брашно. Тестото трябва да е меко. Ако е твърдо, питката не може да бухне достатъчно и става много твърда.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Тити,питката на orkud се прави на Бъдни вечер,защото е постна.
Тази на s.t.m и в линка ,по надолу на ravic е с мляко и яйца и може да я направиш за Коледа.
Тази на s.t.m и в линка ,по надолу на ravic е с мляко и яйца и може да я направиш за Коледа.
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
И аз съм от отбора на Тити, няколко пъти пробвах да меся питка, но все претърпявам пълен неуспех. Тази година ще опитам отново пък да видим, ако следвам всички ваши инструкции може и да се похваля с успех
http://aqua20.snimka.bg/flowers/cvetya.554294" onclick="window.open(this.href);return false;
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Отговарям под ред. Първо на въпроса за на Тити за питката. Мисля, че след като си правила козунак това с питките изобщо няма да те озори. Аз лично си признавам, че не съм фен на содените питки, просто защото при тях вкуса е по нетипичен и лично на мен не ми харесва. Затова ще обясня тънкостите при тесто с мая. Първото е да се работи на относително топла, а не в студена стая. Признавам, че аз не спазвам всички етапи, защото вече доста добре познавам технологията, но е желателно да се направи така, ако е в началото. Втасването на тесто с мая е на три етапа. Първо втасва маята - за целта добавяме маята, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. сол, вода или мляко, зависи от рецептата, какво има по принцип в нея, затоплени колкото до търпи пръста вътре и после 2-3 лъжици брашно, да стане на рядка каша. Оставяме на топло и подготвяме останалото от продуктите. Желателно е всичко да е поне стайна температура, а ако има мляко или вода да са затоплени да трае пръста вътре. Маята втасва много бързо, докато подбъркаме останалите продукти и тя ще е готова. Прибавяме е, тук ако млякото е затоплено, маята не усеща температурна разлика и после и тестото втасва по бързо. Както е писала естрела, внимаваме при омесването да оставим тестото меко, но не и такова, че да лепи по ръцете. това се получава като изсипваме брашно в единия край на масата и леко с плавни движения при месенето придърпваме само толкова, колкото тестото да не лепи по масата. Едва като се поеме и измеси, придърпваме нова порция. Месим докато се усети, че тестото е пластично, меко, хубаво е ако сме получили мехурчета, но не е задължително. Ако не ви се меси, просто го ударете 100 пъти в масата, пак ще се получи. Момента на втасване е много важен. Сега тестото трябва да остане на топло, като най добре е температурата около 35-37 градуса. Аз го постигам като включвам фурната на тази температура и завито го оставям вътре. Може и да го завиете и оставите някъде, където сте сигурни, че ще е на топло, тук помагат шуби, топли дрехи, завивки и тем подобни Готово е като удвои обема си. Усеща се лесно и при пипане на тестото, но нарастването на обема е основното. Следва оформянето поставянето в съда. Сега вече не е хубаво да се меси със сила, дори е противопоказно. Основното което помним е, че трябва да постигнем необходимата форма с минимално притискане на тестото, тоест без да му изкараме със сила влезлия въздух. Като сме готови, слагаме в съда и отново слагаме да втаса за последно. Като цяло това е, което се сещам. Някой ако се сеща нещо да добавя. Писах по дълго, отколкото ще го омесите
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Печен боб
Сварява се боба, като му се изхвърля първата вода. Когато е сварен,прецежда се и се оставя настрана. В повечко мазнина се запържват 2-3 големи глави лук. Може и 1-2 скилидки чесън и 1 морков.Аз запържвам 2-3 чушки, може сладки, може и люти, въпрос на вкус . Мож е да запържете и 1-2 лъжици брашно. Добавя се доматено пюре размито във вода от тази, в която е врял боба, домати или домат от консерва, около половин буркан. По хубаво става с домати, но трябва леко да се поизварят. Добавя се и лъжица червен пипер. У дома готвим с много подправки, затова и тук добавям какво ли не, но вие го направете по вкус. За подсещане - джоджен, девесил,мащерка, риган и т.н. Само помнете, че ако се слагат повече подправки от всяка се слага не повече от една щипка. Всичко това се добавя към изцедения боб и се обърква добре. Долива се малко вода от бобената, но не много, за да не стане рядко. Сиреч не повече от една чашка, зависи от тавичката и количеството боб.
Пече се докато водата се изпари и хване коричка по края.
Сервира се почти като мусака и е много вкусно, ако не е Бъдни вечер и докато е топло му настържете сирене
Става не само по празниците и пие всичко
Със същата смес може да напълните чушки
Сварява се боба, като му се изхвърля първата вода. Когато е сварен,прецежда се и се оставя настрана. В повечко мазнина се запържват 2-3 големи глави лук. Може и 1-2 скилидки чесън и 1 морков.Аз запържвам 2-3 чушки, може сладки, може и люти, въпрос на вкус . Мож е да запържете и 1-2 лъжици брашно. Добавя се доматено пюре размито във вода от тази, в която е врял боба, домати или домат от консерва, около половин буркан. По хубаво става с домати, но трябва леко да се поизварят. Добавя се и лъжица червен пипер. У дома готвим с много подправки, затова и тук добавям какво ли не, но вие го направете по вкус. За подсещане - джоджен, девесил,мащерка, риган и т.н. Само помнете, че ако се слагат повече подправки от всяка се слага не повече от една щипка. Всичко това се добавя към изцедения боб и се обърква добре. Долива се малко вода от бобената, но не много, за да не стане рядко. Сиреч не повече от една чашка, зависи от тавичката и количеството боб.
Пече се докато водата се изпари и хване коричка по края.
Сервира се почти като мусака и е много вкусно, ако не е Бъдни вечер и докато е топло му настържете сирене
Става не само по празниците и пие всичко
Със същата смес може да напълните чушки