Страница 2 от 2
Re: ШИПКОВ МАРМАЛАД
Публикувано на: Дек 2, '14, 19:29
от bibi
Айде стига с тия киФли,че чак у дома ми замириса
Май ще трябва да се прави шипков мармалад.
Все бях чувала за претриване през сито,тензух и там подобни,но това с дамските найлонови чорапи направо ме разби
Re: ШИПКОВ МАРМАЛАД
Публикувано на: Дек 3, '14, 15:34
от laydidi13
Ох,хубав ти е шипковия мармалад,ама 8 кг шипки как се берат,
Re: ШИПКОВ МАРМАЛАД
Публикувано на: Дек 3, '14, 16:27
от Анемоне
Бре бре,Пенков,тая поезия откак срещна Явор ли се отприщи?
Предизвикваш ме да направя и аз мармалад,вече хванах цаката на брането без убождане,само че няма да стискам чорапа като женска гръд .......
и с ония японски дюли става ли,че са с божествен аромат?
Re: ШИПКОВ МАРМАЛАД
Публикувано на: Дек 3, '14, 16:32
от МГХ
Аз правя от време на време ,когато ММ се съгласи да се поиздерем и да наберем из храсталаците на Балкана.
А в института в Пловдив има създадени ,мисля че три сорта шипки без бодли.Единият става за шипков мармалад.От кога се каня да се снабдя с две три растения, ама все отлагам.
"Сорт “Пловдив 1” е от вида Rosa canina, сем. Rosaceae.Храстът е висок,леторастите са дъговидно извити. Сортът е с едри плодове, лъскави, продълговати, малиненочервени, с тегло на един плод от 1,70 до 2,40 гр. Има голяма родовитост-често от едно съцветие се образуват по 10-12 до 20 плода.Те са богати на месеста част и се отличава с относително високо съдържание на витамин C и с отлични вкусови качества.Храста е без бодли и листа в участъка на плодообразуване, което значително улеснява отглеждането и събирането на реколтата. Този сорт е много подходящ за шипкова люспа.Отличава се с голяма сухоустойчивост, вирее до 1000м надморска височина."
"В сортовата листа на България са вписани 3 сорта култивирана шипка а именно сорт „Вебецина 115” патентован от проф. Йордан Янкулов, и сортовете „Пловдив 1” и „Нектар” патентовани от проф. Мария Попова. Два от тях имат промишлено значение а именно „Пловдив 1” и „Вебецина 115”. Двата сорта се различават както по начина на производство на разсад, така и по промишленото си приложение. Пловдив едно се размножава от семена, а „Вебецина 115” от коренови издънки. Плодовете от сорт „Пловдив 1” е с приложение за конфитюри и чай включително и на люспа (суши се при много добър рандеман) и , а „Вебецина 115” при производството на добавки към поли витаминни сокове, пюрета, хранителни добавки, витамин C. Сорта е с много високо съдържание на витамин C над 8300 mg%. Сорт „Вебецина 115” може да се бере и механизирано. "
Re: ШИПКОВ МАРМАЛАД
Публикувано на: Дек 3, '14, 16:47
от Анемоне
Re: ШИПКОВ МАРМАЛАД
Публикувано на: Дек 3, '14, 17:11
от МГХ
Re: ШИПКОВ МАРМАЛАД
Публикувано на: Дек 4, '14, 11:48
от Penkov
Много силно се интересувам от тоя сорт с големите плодове.
Re: ШИПКОВ МАРМАЛАД
Публикувано на: Дек 4, '14, 14:09
от Penkov
Re: ШИПКОВ МАРМАЛАД
Публикувано на: Дек 4, '14, 14:51
от Албена
Анемоне ,от японската дюля слагам в дюлевото желе.Сигурно става и за шипковия мармалад ,но имай предвид ,че японската дюля е доста кисела и с по-слаб аромат.