Френска кухня
- zmei4o
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1771
- Регистриран на: Дек 1, '09, 14:28
- Местоположение: Варна
- Обратна връзка:
Re: Френска кухня
да
с ув-лампи са
незнам обаче да се продават някъде такива за дома
иначе лампата като тяло вероятно е UV-B или UV-C
и двата вида са опасни като втория е много опасен
възможно е също да са и живачни лампите (те са към UV-C)
с ув-лампи са
незнам обаче да се продават някъде такива за дома
иначе лампата като тяло вероятно е UV-B или UV-C
и двата вида са опасни като втория е много опасен
възможно е също да са и живачни лампите (те са към UV-C)
Re: Френска кухня
За първи път чувам за такова нещо.Тука просто си купуваме месото и яйцата и толкова.Отделно че телешкото се яде почти сурово.
Re: Френска кухня
Там при вас бих яла така сурово. Тук ме е шубе.DOBI написа:За първи път чувам за такова нещо.Тука просто си купуваме месото и яйцата и толкова.Отделно че телешкото се яде почти сурово.
Re: Френска кухня
Хм, аз си го ям полу сурово телешкото и това си е. Намира се доста добро. Вярно, малко е скъпичко, но от време на време си заслужава.
Re: Френска кухня
Тайната при полусуровото телешко е първо не се соли преди топлинната обработка и второ-тигана е на силен огън.
За тези,които не го ядат полусурово
Боф Боргиньон
Около 1 кг телешко :като за телешко варено,нарязано на порции
2 моркова
1 глава лук
1 литър червено вино
2 супени лъжици brawno
1 кубче телешки бульон
сол,черен пипер
100 бекон
250 гъби
чесън
Задушава се лука с малко вода,прибавят се морковите.След това се слага месото и бекона,като се запържват,прибавят се гъбите и брашното.Запъжва се още малко и се залива с виното.Остава се без капак докато заври виното и още 5 минути.Захлупва се и се вари.Ако е в тенджера под налягане - 60 минути,ако е в нормална на слаб огън 2-3 часа.Сервира се със сварени макарони.
За тези,които не го ядат полусурово
Боф Боргиньон
Около 1 кг телешко :като за телешко варено,нарязано на порции
2 моркова
1 глава лук
1 литър червено вино
2 супени лъжици brawno
1 кубче телешки бульон
сол,черен пипер
100 бекон
250 гъби
чесън
Задушава се лука с малко вода,прибавят се морковите.След това се слага месото и бекона,като се запържват,прибавят се гъбите и брашното.Запъжва се още малко и се залива с виното.Остава се без капак докато заври виното и още 5 минути.Захлупва се и се вари.Ако е в тенджера под налягане - 60 минути,ако е в нормална на слаб огън 2-3 часа.Сервира се със сварени макарони.
Re: Френска кухня
Пиле със смокини
Използва се бялото месо - по едно бяло филе на човек
4 големи смокини на човек
40 гр бадеми на люспи на човек
олио и сол
В дълбок тиган са запържват бадемте до златисто.Прибавят се смокините ,нарязани на малки парчета и се пържи 10 минути.Прибвяте пилешкото филе,посолявате,разбърквате и захлупвате.Готви се още около 10-15 минути в зависимост от дебелината на пилешкото филе
Използва се бялото месо - по едно бяло филе на човек
4 големи смокини на човек
40 гр бадеми на люспи на човек
олио и сол
В дълбок тиган са запържват бадемте до златисто.Прибавят се смокините ,нарязани на малки парчета и се пържи 10 минути.Прибвяте пилешкото филе,посолявате,разбърквате и захлупвате.Готви се още около 10-15 минути в зависимост от дебелината на пилешкото филе
Re: Френска кухня
Карамелизирани скариди с горчица
За 4 човека
200 гр обелени скариди /или 600 гр непочистени,предварително сварени/
4с.л. бяло вино
1с.л.горчица със зрънца вътре
1с.л. мед
1ч.л.соев сос
Разтваряме горчицата във виното и поставяме в тиган,прибавяме скаридите за около 1-2 минути.След това се прибавя меда и соевия сос ,готвенето продължава още 1-2 минути до карамелизирането.Сервира се като топло предястие.
За 4 човека
200 гр обелени скариди /или 600 гр непочистени,предварително сварени/
4с.л. бяло вино
1с.л.горчица със зрънца вътре
1с.л. мед
1ч.л.соев сос
Разтваряме горчицата във виното и поставяме в тиган,прибавяме скаридите за около 1-2 минути.След това се прибавя меда и соевия сос ,готвенето продължава още 1-2 минути до карамелизирането.Сервира се като топло предястие.
Re: Френска кухня
Доби, а любимата ми рецепта за карамелизирани пържолки френска ли е?
Трябва да е френска, щом участват вино и масло.
Следя зорко темата да знаеш.
В момента съм заплесната по френската кухня (виновни- Джули, Джулия и ти ).
Трябва да е френска, щом участват вино и масло.
Следя зорко темата да знаеш.
В момента съм заплесната по френската кухня (виновни- Джули, Джулия и ти ).
Re: Френска кухня
O не карамелизирабните пържоли ги правя от 15 години и дори не помня кой ми е дал рецептата,но още си живеех в БГ.Не смея да твърдя ,че е френска!