Вегетарианска и веганска кухня
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5775
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 2066 пъти
- Получил благодарност: 2483 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Утре ще посрещаме 2021 година. И за мен следва да има нещо вкусно на Новогодишната трапеза, затова си приготвих едни вегетариански солени еклери. Рецептата, както обичайно я поизмислих и промених от оригинала. Спазих само пропорциите за самите еклери. Изглеждат красиво и са много вкусни.
Пареното тесто:
100 мл. вода
50 мл. олио
75 гр. брашно
2 яйца
щипка сол
Водата, олиото и солта се загряват до кипване. Прибавя се брашното и се бърка с дървена лъжица, докато тестото започне да се отлепя от съда. След леко охлаждане към тестото се прибавят едно по едно яйцата, като се бърка непрекъснато.
От това тесто се правят с лъжичка топки, подреждат се на разстояние върху тава, покрита с хартия за печене, слага се в предварително затоплена на 200 градуса фурна, пече се 10 Мин, намаляват се градусите на 150 и се пече още 15 минути. Като изстинат еклери те се разрязват и се пълнят със сирене, разбита сметана, кисели краставички, гъби, подправки като горчица, черен пипер, нещо лютичко, каквото обичате.
Снимах чинията покрита вече с фолио в хладилника, не се сетих преди това.
Пареното тесто:
100 мл. вода
50 мл. олио
75 гр. брашно
2 яйца
щипка сол
Водата, олиото и солта се загряват до кипване. Прибавя се брашното и се бърка с дървена лъжица, докато тестото започне да се отлепя от съда. След леко охлаждане към тестото се прибавят едно по едно яйцата, като се бърка непрекъснато.
От това тесто се правят с лъжичка топки, подреждат се на разстояние върху тава, покрита с хартия за печене, слага се в предварително затоплена на 200 градуса фурна, пече се 10 Мин, намаляват се градусите на 150 и се пече още 15 минути. Като изстинат еклери те се разрязват и се пълнят със сирене, разбита сметана, кисели краставички, гъби, подправки като горчица, черен пипер, нещо лютичко, каквото обичате.
Снимах чинията покрита вече с фолио в хладилника, не се сетих преди това.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5775
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 2066 пъти
- Получил благодарност: 2483 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Направих и една сурова торта, за нея мога да кажа, че направо е феноменално вкусна и лесна.
Сурова торта - ( микс от три рецепти)
1 ч.ч. млени орехи се разстила в съд и се натиска с дъното на равна чаша, за да стане като блат
1 отцедена от водата консерва сварени кестени + 1/2 ч.ч. стопено на водна баня кокосово масло + 400 гр. фурми без костилки се смила на блендер и се разстила отгоре на равен пласт, слага се покрито със стреч фолио в хладилника да стегне.
На водна баня се загряват високомаслена 35% течна сметана - една чаша, 1/2 чаша кокосово масло, натурален шоколад около 100 гр.и 3 с.л. мед (сироп от агаве или кленов сироп). Може за засилване на вкуса и 1 с.л. какао
Изваждаме от хладилника охладената торта и я заливаме с шоколадовата смес. Изчакваме леко да се охлади, тогава завиваме със стреч фолио, за да не се изпоти фолиото, и отново в хладилника. След час, ден, седмица...колкото е търпението, хаха, може да се реже на пастички и се сервира.
Весело посрещане на по-добрата 2021 година
Сурова торта - ( микс от три рецепти)
1 ч.ч. млени орехи се разстила в съд и се натиска с дъното на равна чаша, за да стане като блат
1 отцедена от водата консерва сварени кестени + 1/2 ч.ч. стопено на водна баня кокосово масло + 400 гр. фурми без костилки се смила на блендер и се разстила отгоре на равен пласт, слага се покрито със стреч фолио в хладилника да стегне.
На водна баня се загряват високомаслена 35% течна сметана - една чаша, 1/2 чаша кокосово масло, натурален шоколад около 100 гр.и 3 с.л. мед (сироп от агаве или кленов сироп). Може за засилване на вкуса и 1 с.л. какао
Изваждаме от хладилника охладената торта и я заливаме с шоколадовата смес. Изчакваме леко да се охлади, тогава завиваме със стреч фолио, за да не се изпоти фолиото, и отново в хладилника. След час, ден, седмица...колкото е търпението, хаха, може да се реже на пастички и се сервира.
Весело посрещане на по-добрата 2021 година
-
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2568
- Регистриран на: Фев 3, '13, 12:10
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1232 пъти
- Получил благодарност: 1770 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Ах, Тутти, Туттиииии, къде сега да намеря кестени? Ще ми докараш гастрит!!!
Разкошно изглежда!
Разкошно изглежда!
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31849
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1198 пъти
- Получил благодарност: 2989 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
В "Плод и зеленчук".
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Да ви предложа един учудващо вкусен хляб от червена леща без брашно. Рецептата взех от един кулинарен журнал. Вегетарианска е . Две чаени чаши червена леща киснат една нощ ,като се заливат с топла вода. Лещата се пасира, добавят се 3 яйца, 200гр. кисело мляко ,1 бакпулвер, 1/2 чаена чаша зехтин, сол ,черен пипер ,чубрица. Тестото е рядко ,като кексово . Разделих го в две кексови форми с хартия за печене. Пече се на 180 градуса около 40 минути . Засищащ , с неочаквано добър вкус, хляб !
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5775
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 2066 пъти
- Получил благодарност: 2483 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
В МЕТРО, при консервите. Голяма кутия италиански кестени в собствен сос. Най-вкусните. Има ги целогодишно, така че... А тортата дори е безглутенова и много трайна.
Албена, този хляб много идеен, благодаря за рецептата.
- Lappland
- Кана кафе
- Мнения: 567
- Регистриран на: Мар 25, '18, 13:44
- Местоположение: Roslagen
- Получил благодарност: 2 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Интересна рецепта за торта, благодаря
Ще се пробва при първа възможност
Тутти, кокосово масло или кокосово мляко се има предвид?
И хлябът звучи интригуващо, точно имам и леща
Благодаря ви за идеите
Ще се пробва при първа възможност
Тутти, кокосово масло или кокосово мляко се има предвид?
И хлябът звучи интригуващо, точно имам и леща
Благодаря ви за идеите
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5775
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 2066 пъти
- Получил благодарност: 2483 пъти
- Lappland
- Кана кафе
- Мнения: 567
- Регистриран на: Мар 25, '18, 13:44
- Местоположение: Roslagen
- Получил благодарност: 2 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Благодаря за уточнението
Кестени имам, остана само фурми да взема
Кестени имам, остана само фурми да взема
- Lappland
- Кана кафе
- Мнения: 567
- Регистриран на: Мар 25, '18, 13:44
- Местоположение: Roslagen
- Получил благодарност: 2 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Направих хляба от леща, не е труден, изглежда и се усеща като хляб, засища доста
Ще нося за закуска от него през седмицата
Ще нося за закуска от него през седмицата