Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Модератор: Миша

Публикувай отговор
chakal
Кафе с мляко
Мнения: 216
Регистриран на: Ное 3, '18, 18:26

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от chakal »

Здравеите за първи път пиша в тази тема Така че не биите и ругаите. Въпроси
Има ли сортове зимоустоичиви за Централна Северна България. Велико Търново околност?
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от apis »

Brown Turkey
Terza
Goute D,or
Ronde de Bordeaux
Rouge de Bordeaux
Madeleine des deux Saisons

chakal , това са част от така наречените зимоустойчиви смокини,които досега сме поръчали от Пландорекс.
Ако имаш желание,следи темите с поръчките,и можеш да участваш в следваща поръчка(есенна или пролетна).
Също може да прочетеш за тях в сайта на Екзотикплантс,а и да получиш отговор на твои въпроси.
Например точно коя ще е подходяща за твоя регион.
За Мичуринска 10,също пише че е зимоустойчива.
Аватар
pipike
Баш кафе майстор
Мнения: 2513
Регистриран на: Юли 31, '12, 09:24
Местоположение: София

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от pipike »

ivrabetsa написа: Ное 24, '19, 17:28
polyabs написа: Ное 23, '19, 21:56 Освен това набучках резници от една смокиня от съсъдката която много харесах почти черна с тънка гладка кожица която не дразни небцето и няма нужда да се бели, освен това е с затворено око и не вкисва, някои плодове които бяха на високи останаха необрани и така си изсъхнаха на клона без да се развалят, успях да опитам една ... беше си вкусна изсушена .... но сорт не знам.
Ако се вкоренят повече резници, ще имам да раздавам :daaa:
За такава със затворено око се записвам :D
И аз се записвам. Купих една жълта преди две години, ама хич я няма - умира.
Приемам издънки срещу заплащане , кой каквото предложи :hmmm:
Аватар
polyabs
Кафе машина
Мнения: 3460
Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 253 пъти
Получил благодарност: 120 пъти

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от polyabs »

По въпроса с резниците, доста добре се развиваха до пролетта и бяха със зелени върхове, а след това само 1-2 отвориха листа, посадих ги в двора директно на място но изсъхнаха, нямаха капково в началото и така, ще има нови опити сега се опитвам да ги накарам да пуснат корени във вода.
Пипике, имам няколко издънки от различни саморасли смокини в градината, направо с коренчета мога да опитам да извадя. Изпрати адрес на лични.
Kalam Mekhar
Kъсо кафе
Мнения: 50
Регистриран на: Окт 30, '20, 14:20

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от Kalam Mekhar »

apis написа: Сеп 26, '20, 18:52 Brown Turkey
Terza
Goute D,or
Ronde de Bordeaux
Rouge de Bordeaux
Madeleine des deux Saisons

chakal , това са част от така наречените зимоустойчиви смокини,които досега сме поръчали от Пландорекс.
Ако имаш желание,следи темите с поръчките,и можеш да участваш в следваща поръчка(есенна или пролетна).
Също може да прочетеш за тях в сайта на Екзотикплантс,а и да получиш отговор на твои въпроси.
Например точно коя ще е подходяща за твоя регион.
За Мичуринска 10,също пише че е зимоустойчива.
Добър избор. С уточнение, че сорт Terza няма. Нито Perretta. Има Longue d'Aout (LdA). Едни швейцарски тарикати лицензират имена и продават известни сортове, купени от други разсадници под тези имена. Даже ползват снимките от каталозите на колегите си.
Goute D,or е в две разновидности. Едната, популярна, като Doree на практика е Брънсуик. Другата златна капка е Dottato (Kadota).
Ето защо се нарича така. https://i.postimg.cc/Y0Mnp2xM/Honey-Drop-2.jpg
Руж дьо Бордо е сорт с повече недостатъци, отколкото предимства и не смятам да си заемам местата в градината за нея.
Ронд дьо Бордо и М10 са си класика за студени региони. RdB е малко по- уязвима на студ, защото има по- бърз растеж. Като я поливаш, расте много, като не я поливаш, не ражда много. Само при поливане, плодовете са едри и много на брой.
https://i.postimg.cc/5N03Gh5g/myfig-fruit5.jpg
Всички смокини от Бордо не понасят суша.
Мадлен е с предимствата на Брънсуик, без недостатъците. Кухината не е до окото, а в центъра на плода и не се разваля толкова при влажно време. Доста хора я имат, защото 2/3 от фиданките, продаване в LIDL се оказват Мадлен, независимо, какво пише на етикета.
Не виждам Чикаго Харди в списъка. Сортът е много добър, като качество на плодовете. Вкусни са, раждат много и плодовете издържат на влага. Колко издържа на студ никой не знае. В България го има отскоро, а в САЩ, под студоустойчивост разбират това, че се възстановява след измръзване до земята.
Това са М10 и Ch H за сравнение. Плодът с напълно затвореното око е Ch H от дръвче на година и четири месеца. Светли са, защото са от засенчената долна част на дърветата.
https://i.postimg.cc/SKcDSwzx/M10vsChH.jpg
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от apis »

Kalam Mekhar , добре дошъл и се надявам да продължиш да участваш и в този форум !
Благодаря за мнението ти,а сорт Чикаго Харди не сме го коментирали досега в тази тема.
Може би защото не се предлага в Пландорекс,в Екзотикплантс,а и в други разсадници.
На големите търговски вериги им нямам доверие за овошки.
То и от разсадниците е на късмет,разбираш какво са ти пратили след няколко години,
когато дръвчето започва да дава плод.
Kalam Mekhar
Kъсо кафе
Мнения: 50
Регистриран на: Окт 30, '20, 14:20

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от Kalam Mekhar »

apis написа: Окт 31, '20, 09:14 Kalam Mekhar , добре дошъл и се надявам да продължиш да участваш и в този форум !
Благодаря за мнението ти,а сорт Чикаго Харди не сме го коментирали досега в тази тема.
Може би защото не се предлага в Пландорекс,в Екзотикплантс,а и в други разсадници.
На големите търговски вериги им нямам доверие за овошки.
То и от разсадниците е на късмет,разбираш какво са ти пратили след няколко години,
когато дръвчето започва да дава плод.
Благодаря !
Кирил Донов я има, но от две години нещо му куца размножаването. А и не знам, кой щам отглежда, защото са десетки. Цяло семейство Етна. Гошев също има, но не си е поставял за цел да я размножава.
Моята е от холандски разсадник и допускам и възможност да е някакъв щам на Браун Търки, защото до момента поддържа размер на плодовете 35-40 грама. Но, това няма никакво значение, защото влезе светкавично в производство на плодове и те са с отличен вкус. Днес, набрах около два килограма и нейните бяха най- добри.
По въпроса за студоустойчивостта, Виолетова от Бордо (Negrone) се води една от най- студоустойчивите, заради слабият си растеж. Но, единственият с практически опит в България с този сорт е Пламен Русев, чиято градина е в топъл регион. В Северна България не е тествана.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от apis »

Виолетова от Бордо - не съм я виждала на картинка и не съм чела нищо за нея.
Предполагам е различна от :

Dauphine( Violet)
Violette de Sollies
Kalam Mekhar
Kъсо кафе
Мнения: 50
Регистриран на: Окт 30, '20, 14:20

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от Kalam Mekhar »

apis написа: Ное 1, '20, 09:57 Виолетова от Бордо - не съм я виждала на картинка и не съм чела нищо за нея.
Предполагам е различна от :

Dauphine( Violet)
Violette de Sollies

Много по- различна. И много стар френски сорт. Другото име под което е известна е Negrone. В България узрява около 20 Август в нормална година.
http://planetfig.com/cultivars/fcveng8621.html

Виолетова от Солие/Броджото Неро я отглеждам в саксия, но тя е много късен сорт и не може да се разчита на нея в студен регион.
Това са плодове и листа от дървото на един съсед, което е донесено от Италия. Този сорт има много фалшификати, но и много лесно се познава. Листата са огромни. Плодовете са по 60-70 грама, плоски, синьо-черни на цвят и с ясно видима шия. От две година наблюдавам това дърво и Бреба реколта не е давало.
https://i.postimg.cc/GhX9qX0F/VdS-222.jpg
https://i.postimg.cc/sDr5t60b/VdS-111.jpg
https://i.postimg.cc/Yjcd0V1Q/BNero-1.jpg
Бобсъна
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1621
Регистриран на: Апр 14, '10, 09:22
Местоположение: Пазарджик
Дал благодарност: 10 пъти
Получил благодарност: 119 пъти

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от Бобсъна »

Узбекският троскот в наши дни:

Изображение

А на 5 06.2019 е изглеждал така:

Изображение
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”