Пауловнии помощ !!!!

Модератор: Миша

nevenar
Кафе с мляко
Мнения: 208
Регистриран на: Апр 15, '10, 00:05
Местоположение: пловдив

Пауловнии помощ !!!!

Мнение от nevenar »

Скъпи Приятели , имам сериозен проблем и се нуждая от мнения , вашия опит и съвети . Имам пет дървета пауловния извън двора , т.е пред оградата на двора имам ги от 10 години , по времето когато ги засаждах никъде нямаше предупреждения, в какво се забърквам. Миналата година бяха доста изпочупени от бурите и ужасно повредени като корони от гъсеница затова решихме да намалим короните като цяло с резитба , до тук добре, но от тогава целият ми двор се покри с израстъци на мънички пауловни ,които не могат да се изкоренят тъй като са по поречието на корена на самото дърво почвата се втвърдява и в райграса ми изникват гора от растението .Трябва да ги махна просто не се справям с борбата с мъжът ми взехме решение да отрежем самите дървета на есен, но зная, че това няма да е края как да продължа борбата след това ? Моля ви дайте съвет ?
Аватар
nadin
Чист кофеин
Мнения: 7219
Регистриран на: Май 17, '11, 15:33
Местоположение: София
Дал благодарност: 30 пъти
Получил благодарност: 416 пъти
Обратна връзка:

Re: Пауловнии помощ !!!!

Мнение от nadin »

Да знаеш че след като изрежеш дърветата, издънките първата година ще са на порядъци повече. Аз имам такъв проблем с вишни и сливи.
Запаси се раундуп или някъв друг силен хербицид и като поникнат издънките и напарвят листа но преди да се вдървят ги мажи с хербицида. Вземи си една малка бояджийска четка за целта. Така няма да повредиш околните растения, а без хербицида в големи концентрации ще се бориш няколко години с издънките докато умрат корените.
Аватар
Ема
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1440
Регистриран на: Май 31, '16, 19:23
Местоположение: София
Дал благодарност: 327 пъти
Получил благодарност: 457 пъти

Re: Пауловнии помощ !!!!

Мнение от Ема »

Имам същия проблем със сливи и джанки, беше станало джунгла от издънки.
Преди две години отрязахме по-голямата част от дърветата - десетина броя,след това около дънерите изкопах ями 20 см. и насипах английска сол, по поливин килограм на корен, после поливах няколко дни, докато солта не се разтвори напълно. Отделно пръсках издънките с раундъп и може да се каже, че битката е в моя полза.
Оставихме в единия край на парцела две сливи, заради сянката. Там пръскам с раундъп, но издънките си излизат постоянно, единствено са малко по-немощни. От пръскането всичко наоколо измря и засега съм се примирила, че там няма нищо да садя, защото така или иначе ще умре.

В другия край на двора имам същия проблем с японски дюли, тях сама си ги садих преди 20 години :ufff: , защото сливите и джанките са заварено положение. Засега само режа прораслото, но не знам докога ще успявам да удържам положението, станали са 4 метрови храсти и са направили мощни коренища и никнат като гъби навсякъде околовръст.
Наблюдавам подобен проблем и с рустифината, която засадих преди 4 години :evil:
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31689
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 1031 пъти
Получил благодарност: 2430 пъти

Re: Пауловнии помощ !!!!

Мнение от Мария Николова »

Веднъж платих да отсекат пауловнията. Всеки ден в двора започваше с изкореняване на покаралите десетина издънки на метри от дънера. След 3-4 години платих да извадят дънера и сега се боря само с една издънка, която периодично излиза от плитък тънък хоризонтален корен на 10 см. в земята. Докато чакам почвата да просъхне след поройния дъжд, трябва да взема триона и да го изрежа с максимална дължина.
Изрязаната ябълка не е толкова упорита. Само отвреме навреме някоя издънка колебливо ще се покаже, но прекъсвам фотосинтезата на мига. :twisted:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13713
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 202 пъти
Получил благодарност: 390 пъти

Re: Пауловнии помощ !!!!

Мнение от zeleno »

писала съм как родопчани се сдобиват с изсъхнали борове за сеч
с бургия се прави дълбока наклонена надолу към центъра на дървото дупка
налива се горено масло и чакаш
лошото е , че тези дървета са ти на оградата и ако не ги намалиш малко , преди това , могат да ти отнесат всичко по пътя си , ако тръгнат да падат
пред блока имахме семеначе от топола , от многото опити да бъде изкоренено вдигаше асфалта направо
изгорихме го с някаква подръчна киселина , когато дънера изгори умират и издънките
Аватар
Alien
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1929
Регистриран на: Май 24, '18, 17:43
Местоположение: София
Дал благодарност: 500 пъти
Получил благодарност: 846 пъти

Re: Пауловнии помощ !!!!

Мнение от Alien »

Намазване на листата с раундъп, не върши ли работа?
Nastenka
Дълго кафе
Мнения: 126
Регистриран на: Фев 14, '14, 12:32
Дал благодарност: 45 пъти
Получил благодарност: 53 пъти

Re: Пауловнии помощ !!!!

Мнение от Nastenka »

Издънки и дървета се унищожават с раундъп, след като се изрежат максимално ниско до земята и пресният отрез се намаже с четка с 30% разтвор на хербицида. Ако коренът е прекалено голям, процедурата се повтаря няколко пъти /след израстване на издънките отново/. Това е щадящ околните растения начин, практикуван основно за храсти и дървета.
Публикувай отговор

Обратно към “Отглеждане, болести, вредители, неприятели и борбата с тях”