Кокошки

За домашните и дивите животни
Публикувай отговор
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31840
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 1194 пъти
Получил благодарност: 2965 пъти

Re: Кокошки

Мнение от Мария Николова »

Надникнах в темата и не мога да не поздравя Клеър за успеха, браво!
Всички животни сме много милички, докато сме мънички. Но само пухкавото жълто пиленце толкова ни умилява, че го употребяваме като обръщение. Пиленце мило, ако си изпиеш млякото, ще получиш шоколад! Да, пиле, донечера сме на гости у Иванови.

Ако някой още има да събира кокошки, които не се познават, само се намазват човките и ноздрите с памук, натопен в ракия. Миризмата е нова за всичките и, докато изветрее, вече са свикнали. Няма да търсите преграда, да я слагате, да я махате - само парче памук и 20 гр. ракия.
Метод на майка ми. Аз ги хващах една по една в курника и й ги подавах. :lol:
Купувала съм пилета по на 5-6 месеца. Ходих при железар да ми направи клетка от фи 6, цялата с пилешка мрежа и отгоре се отваря и затваря. Местех клетката /с купичка вода в единия ъгъл/ на едно затревено място, докато го опасат, после на ново място. :lol:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Аватар
daneda
Баш кафе майстор
Мнения: 2243
Регистриран на: Мар 14, '12, 11:23
Местоположение: София
Дал благодарност: 1557 пъти
Получил благодарност: 663 пъти

Re: Кокошки

Мнение от daneda »

Клеър, много са сладурски пиленцата!
Понеже ММ залага яйца в инкубатор от 3-4 год. ще ти дам един съвет. За да оцелеят всички пиленца трябва да им се дават разни препарати от първият ден още, понеже нямат мама квачка да се грижи за тях и да ги разхожда на слънце и въздух. Та ето я схемата:

1-3 ден -Антибиотично витаминна комбинация (във ветеринарната аптека ще ти дадат каквото трябва, като им кажеш за новоизлюпени пиленца)


12-16 ден- Селенов препарат+ вит Д (Селед, Селевит, Биоселед и др. ). При пуйчета, пауни, водоплаващи дозата е 1 1/2 мл/л вода, а за пилета, фазани, кеклици, яребици, пъдпъдъци, токачки: 1мл/л вода!


23-27 ден-Селенов препарат+ вит Д (Селед, Селевит, Биоселед и др. )

В началото губехме доста пиленца, докато разберем, че без лекарства няма да мине!
Успех!
Аватар
Клеър
Баш кафе майстор
Мнения: 2967
Регистриран на: Май 30, '18, 22:26
Дал благодарност: 1781 пъти
Получил благодарност: 1752 пъти

Re: Кокошки

Мнение от Клеър »

Мери , сега като каза това за ракията се сетих , че съм чувала за ракиен метод , но се напръсвал курника с ракия и така пак на всички им миришело на едно и също , но добре , че даде тази хубава подсказка за което много ти благодаря .
Всеки ден като вадим пиленцата да си поиграят навън (едномесечните) пускаме и кокошките край тях , но те не им обръщат никакво внимание . Само петела е по-любопитен и минава край тях , а те се изпокриват из цветята . Тези дни ще пуснем пиленцата на тяхна територия да видим там как ще се държат и ако има проблеми ще влезе в действие ракията . А защо не и одеколон :lol: хем ще мирише на бръснарски салон курника .
Изображение

daneda , на първите пиленца които са вече на месец не сме им давали абсолютно нищо . За мъниците тичах до аптеката още като изкочиха първите пиленца . Страх ме беше да не се проваля накрая , така че от първата глътка водица имат и витаминни и антибиотик . От аптеката ми дадоха всичко необходимо и схема на хартиен носител , която да следвам .
Почти е същата , която ми предлагаш и ти . Благодаря много за загриженоста ти . И аз сега се уча стъпка по стъпка и е много хубаво , че споделяш опита си .
На големите от три дни им даваме Селед и като станат 4 дена мисля да им даваме витаминни .
Казаха ми в аптеката и на бъдещите пиленца , които дай Боже майка им да има успех , и на тях да даваме и на майката също . Остават три дни и ще видим ще имаме ли още бебета . Днес като вдигнах квачката да си похапне успях да прегледам 8 яйца и всичко беше наред . Тя тръгна да ляга и последните три не успях да проверя . Така , че отново съм в трепет и очаквания . :angel2:
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Мнения: 7410
Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
Местоположение: Пловдив 7а зона
Дал благодарност: 860 пъти
Получил благодарност: 1662 пъти

Re: Кокошки

Мнение от ljuboznatelna »

От каква аптека им купувате лекарства?
Аватар
Клеър
Баш кафе майстор
Мнения: 2967
Регистриран на: Май 30, '18, 22:26
Дал благодарност: 1781 пъти
Получил благодарност: 1752 пъти

Re: Кокошки

Мнение от Клеър »

ljuboznatelna написа: Юни 2, '20, 01:46 От каква аптека им купувате лекарства?
От ветеринарна аптека .
Аватар
Клеър
Баш кафе майстор
Мнения: 2967
Регистриран на: Май 30, '18, 22:26
Дал благодарност: 1781 пъти
Получил благодарност: 1752 пъти

Re: Кокошки

Мнение от Клеър »

Преди два дена станаха 20 дена от както квачката лежи и като я вдигнах хем да видя какво става , хем да си хапне малко , имаше пукнато яйце . Тя за първи път похапна добре и пак се настани върху яйцата . Бях чела , че тези големи кокошки без да искат смачкват пиленцата . След около 2-3 часа я вдигам да видя има ли развитие , още пукнати яйца и какво да видя :shock: едно малко ококорено изсъхнало пиленце и едно много размазано полуизлюпено пиле (излезли му всички вътрешности , то загина ) и друго пукнато яйце което доста е смачкала . Хем се развълнувах като видях това изключително мъниче с огромната си майка , хем се паникьосаха в първия момент . Стана ми ясно , че ще има и други жертви , навих ръкави и взех нещата в мои ръце . Бързо изтичах за един кашон да преместя другите пиленца и да освободя кашончето с прозорче . По най-бързия начин го приготвих, взех излюпеното пиленце и полусмачканото яйце , поизвадих набитите черупки и почти го освободих без да премахвам долната част на черупката за да не го откъсна от пъпната връв, то продължи да лежи часове и едва дишаше ( нямах никакви надежди ) , но събра сили да се извади от черупката . Прибрах и останалите 8 яйца , целите олепени в жълтък и слама . Почистих ги с памучно парцалче и топла водичка за да могат да дишат . Дребосъка започна да се размърдва по- малко . До вечерта се излюпиха още три . На другия ден в призори ,час след час още четири . Малкото дето береше душа вече обикаляше съвсем нормално с братчетата си от предния ден . Остана едно яйце , чува се как чука и писука , но не изкача . Най- после тази нощ и то се е излюпило . Като се събудих , то вече беше изсъхнало . Така крайния резултат е 10 нови малки пухчета .
Главата ме заболя от мъка за кокошката , лежи , става , вика ги . ... чудих се какво да правя , да и ги занеса ли , що ли ...... Още ги търси . Чувствам се ужасно , но поемам дъх и си казвам , че е за тяхно добро .

Ето ги малките мъници .
Изображение
Изображение

А ето ги и кашончестите . Каки и батковци със 6-7 дена по- големи . Приготвила съм този голям кашон с две разделения , като смятам да преместя и мъниците тук . На преградката от картон има дупчици да свикват с миризмата си и след някой друг ден да ги събера заедно .

Изображение
Аватар
danielka_y
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1481
Регистриран на: Апр 4, '10, 21:36

Re: Кокошки

Мнение от danielka_y »

Да са ти честити Клеър /с малки закъснения/🥰 Страхотни пухчета! И аз бих постъпила като теб, не знам дали е редно, ама щях да ги прибера.
Покажи ги пак като заприличат на кокошки😀 🥰
Изображение
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13546
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 178 пъти
Получил благодарност: 278 пъти

Re: Кокошки

Мнение от kim »

Клеър написа: Май 30, '20, 08:35
От заложени 10 яйчица(5 от бялата и 5 от кафявата кокошка ) на 7мия ден едно яйце от белите отпадна ( беше спряло да се развива ). Останалите продължиха да се развиват .
Клеър, да са ти честити малките пухчета!
Как се разбира, когато яйцето е спряло да се развива е първите дни?
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Аватар
Клеър
Баш кафе майстор
Мнения: 2967
Регистриран на: Май 30, '18, 22:26
Дал благодарност: 1781 пъти
Получил благодарност: 1752 пъти

Re: Кокошки

Мнение от Клеър »

Благодаря момичета ! :tzeluvka:

Kim , като започна да гледам с лампичката най- напред се вижда една черна точка колкото лещено зърно и малко кръвоносни съдове , но ясно се вижда черната точка . Като завъртам внимателно яйцето и черната точка , което е главичката на пиленцето , също се завърта ( плува ) . Всеки изминал ден кръвоносната система се увеличава и като се освети с лампичката яйцето изглежда червеникаво и много ясно личат кръвоносните съдове . Започва да се вижда движение . Нещо като пулсиране и колкото повече пораства пиленцето толкова по-ясно се вижда движението .
Яйцето , което спря да се развива :
Като го осветя не червенееше , а изглежда жълто , главичката стоеше като залепена за черупката ( дори да го въртя не се мърда , а кръвоносните съдове изглеждаха разляти и те прилепени към черупката .
Оставих го още един ден да се уверя , че няма живот вътре и го махнах да не започне да се разваля и мирише . (Не знам дали щеше да замирише , просто така си помислих ). Извадих го и го пъхнах в една прозрачна торбичка и го счупих да видя дали наистина всичко е спряло . Виждаше се главичката , оченцето и разлятите кръвоносни съдове . В това време другите яйца имаха пиленца с големина на две бобени зърна . Трудно е да съм сигурна колко точно са били големи , защото плуват и едни части в даден момент се виждат ясно , по- близо до черупката , а други са по- мъгляви .
На по късен етап се виждат и краченцата как ритат . Точно като човешки бебета .
Забавно и интересно :liubov:
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13775
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 245 пъти
Получил благодарност: 495 пъти

Re: Кокошки

Мнение от zeleno »

ооооооооооо , голямо удоволствие е тази тема
Браво Клеър :!:
Публикувай отговор

Обратно към “Домашни любимци и зоосвят”