Новоизпечени виладжии

То че се знаем, знаем се, ама все пак :)...
VasilkaRadkova
Kафенце
Мнения: 2
Регистриран на: Апр 22, '20, 07:11

Новоизпечени виладжии

Мнение от VasilkaRadkova »

Здравейте. Казвам се Василка , кратко Васи. Писах , нещо не се справих и започвам отново. Скоро със съпруга ми се сдобихме с вила. Никога не сме имали и сега сме в паника. Имаме много работа, за да я направим обитаема за лятото, но моето виждане за двор винаги е било нещо с много цветя. Там няма нищо в двора. Само три големи ореха, които подлежат на премахване и 2-3 плодни дръвчета. Искам да е цветно, но не зная с какво да засадя. Трябва да е и лесно за поддържане , и по всяка вероятност многогодишно. Ще бъда благодарна за всяка помощ.
Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 15885
Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
Местоположение: София-Подуенската градинка
Дал благодарност: 859 пъти
Получил благодарност: 1725 пъти

Re: Новоизпечени виладжии

Мнение от Гео, граф »

Здравей, Васи, добре дошла :tzvetentze: !

Нов двор в съчетание влечение към китки винаги е предизвикателство. За собственика, но и за хората от форума, защото много, ама много ни харесва да даваме акъл за нова градина, та в тоя смисъл да знаеш, че си попаднала баш в епицентъра :nod: . Давай, казвай сега какво изложение е площта и колко е голяма, имаш ли представа какви са почвите, на каква височина е, каква е ситуацията с водата, какви желания имаш, като те пряко зависят от средствата, които си склонна да вложиш - въобще всякаква информация, за която се сещаш ще бъде от полза за съветите ни :daaa: .

Имаше някъде из форумните дебри едно учебникарско обяснение на Милена02 как се прави градина за десет години и през какви трансформации минава градинаря, но не успявам да го открия в момента. Както и да е, все някой ще го намери и ще го пусне. Но ти не се шашкай, тук има огромно количество знания и бързо ще се объркаш :sgiggle: . Питай смело, винаги ще получиш отговор или поне препратка къде да го търсиш. И най-вече се забавлявай, ние основно това правим :tzvetoman: !
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31689
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 1030 пъти
Получил благодарност: 2427 пъти

Re: Новоизпечени виладжии

Мнение от Мария Николова »

Васе, полей с вода цялата площ, за да изникнат и пораснат всички плевели. Като пораснат, напръскай с раундъп и дай 40 дена карантина.
През това време нарисувай схема на двора къде ще минават пътеките. И разбира се, раздвижи ги да не са успоредни под прав ъгъл. Накарай ги да танцуват. :angelche: Очертай пътеките, поне 60-70 см. широки, да се движи строителна количка, без да закача нищо покрай пътеките. ;) След години всяка есен ще има да изнасяш купища пожълтяла растителност и няма да минеш без количката. :daaa: . Ако имаш възможност, когато свърши карантината, ще е идеално да вкараш на 30-40 см. под земята поливна система с излизащи над земята 4-5 щранга със спирателни кранове за маркучи по 6-7 метра. /На времето много внимавах да не остане "сухо" място между два съседни маркуча, а да се застъпва "мокрото"./
Така няма да ти се налага да влачиш един маркуч 20-30 м. и той да помеле по пътя си всичко. :twisted:
Като оставиш пътеките, очертани с колчета, обърни с права лопата всяка "градинка" между тях и изхвърли събраните корени и изсъхнала трева.
Китките са най-малкия ти кахър, щом свършиш тази предварителна хамалогия. Ще можеш да се отдадедеш с вдъхновение на китките и само да твориш! :angelche:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
VasilkaRadkova
Kафенце
Мнения: 2
Регистриран на: Апр 22, '20, 07:11

Re: Новоизпечени виладжии

Мнение от VasilkaRadkova »

Благодаря за насоките.Може би темата трябваше да се казва "виладжии по неволя" :lol: Първо започвам с отговори на въпросите на Гео граф : селото е под връх Ком и уикипедия казва 920 нм.в. , не зная какви са почвите, разполагаме с 620 кв.м. Планина е от всякъде, въздух кристал. Вода има. Изложението : това в дъното с портата е запад, от ляво с "оградата" от рабица е юг, на снимката с голямата стара сграда зад парцела е север и на последната е изток. Парцелът с виличката е наследен от наша леля. Не го искахме, дори я карахме да я продаде след като се разболя. Сега сигурно ни гледа от някъде и се усмихва на нейния инат в наша полза. Цените там не са високи, но си променихме мнението при условията на карантината и след като разбрахме, че там има естествена ски писта. Поразрових се в интернет за храсти с цветни листа и разглеждайки берберис попаднах тук. Орехите трябва да ги отрежеме, защото са огромни, пазят много сянка и са дребни, твърди, ужасни. Идеята ни е за плодни дървета и над чешмата градинка с нещо цветно. Покрай оградата под старата сграда храсти с цветни листа, някоя малка елхичка. Трябва да сложим истинска ограда между нас и съседите , а не тази рабица. Там не може да се засажда, защото ще влиза колата.
Съседката ми предложи бял люляк, едни жълтоцъфтящи храсти, които съм ги виждала по парковете и димитровчета. От леля има останали две туфи божур. Единият е розов, другия червен. Не зная коя туфа кой цвят е, защото ми е носила само букети от тях. Сега ще разбера.
Благодаря на Мария Николова за съветите и поливна система ще има само над чешмата. Ние много пътуваме и сега се чувстваме като в затвор. За в бъдеще, когато нещата се нормализират няма да ни остава много време, но искаме да го направим за да има къде да излезем поне веднъж в месеца, ако има такава възможност.
Публикувай отговор

Обратно към “Представете се”