Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
marka
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1968
Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
Дал благодарност: 184 пъти
Получил благодарност: 153 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от marka »

Господинов, в рецептата закваската се прави от пълнозърнесто брашно, мляко, кимион и вода. Престоява два дни и след това, към част от нея се добавя брашно и вода. Престоява 18 часа и се добавя пълнозърнесто брашно, бяло брашно и вода. След 4-5 часа се добавя бяло брашно, сол и вода, втасва пак 5 часа и се пече.
Изглежда много врътня, но всъщност не е толкова сложно.Тестото бухва много, без много месене и разтягане. Аз не спазвах всичко точно. Сложих пълнозърнесто ръжено брашно защото такова имах, не спазвах точно времената, смесих няколко вида бяло брашно, но хляба стана плътен и много вкусен. Следващия път ще пробвам да сложа тестото да втасва във формата за печене след последното замесване, защото като се опитах да го преместя спихна.
Аватар
gospodinov
Kъсо кафе
Мнения: 53
Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
Обратна връзка:

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov »

Едно малко пълнозърнесто хлебче с квас, почти изядено.

Изображение

Изображение
Изображение
Аватар
daneda
Баш кафе майстор
Мнения: 2211
Регистриран на: Мар 14, '12, 11:23
Местоположение: София
Дал благодарност: 1343 пъти
Получил благодарност: 522 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от daneda »

Хайде да покажа и аз моето хлебче с квас 60/40 - бяло/пълнозърнесто със семена

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
liubami
Кафевар/ка/
Мнения: 789
Регистриран на: Яну 11, '13, 13:08
Местоположение: софия

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от liubami »

Ехооо, тук защо никой не пише! Търся съмишленици, от няколко дни приготвям първият си квас, храня го, дондуркам го, но все още НИЩО.
https://flickr.com/photos/147607694@N05 ... 9499790383" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
polyabs
Кафе машина
Мнения: 3451
Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 209 пъти
Получил благодарност: 110 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от polyabs »

Има ли някой, който да е приготвял хляб с квас с печене и месене в хлебопекарна, моля да сподели опит и рецепта.
Марка много добре изглежда хлебчето ти, моля сподели подробно всички стъпки в рецептата :liubov:
Аватар
gospodinov
Kъсо кафе
Мнения: 53
Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
Обратна връзка:

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov »

liubami написа: Апр 23, '19, 19:15 Ехооо, тук защо никой не пише! Търся съмишленици, от няколко дни приготвям първият си квас, храня го, дондуркам го, но все още НИЩО.
Каква вода и брашно ползваш?
Няколко дни колко точно е?
Изображение
Аватар
liubami
Кафевар/ка/
Мнения: 789
Регистриран на: Яну 11, '13, 13:08
Местоположение: софия

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от liubami »

Здравей, gospodinov,
По две лъжици брашно и вода, сутрин и вечер, вече му е пети ден.
Водата е изворна-от магазина и брашното е бяло
https://flickr.com/photos/147607694@N05 ... 9499790383" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
gospodinov
Kъсо кафе
Мнения: 53
Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
Обратна връзка:

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov »

liubami написа: Апр 24, '19, 15:23 Здравей, gospodinov,
По две лъжици брашно и вода, сутрин и вечер, вече му е пети ден.
Водата е изворна-от магазина и брашното е бяло
Бих те посъветвал ако е възможно да ползваш вода от естествен извор, нехлорирана и нетретирана с химикали.
За брашно, ако можеш купи си напълно натурално такова - пълнозърнесто, тези на Екосем http://www.ecosem.bg/bg/a-3/about-us/ са добри, макар и скъпи. Между другото ги има в Метро, скоро открих този факт.
Цялата идея на кваса е, че млечнокиселите бактерии ги има естествено в природа и колкото са по-натурални брашното и водата, толкова кваса е '"по-жив" и се случва по-бързо.
Беше ме домързяло и доста време ползвах вода от филтриращата кана и кваса ми корено се промени, ни жив, ни умрял. Поднових ходенето до чешмата, от която си вземах вода преди и нещата си дойдоха на мястото.
Изображение
Аватар
liubami
Кафевар/ка/
Мнения: 789
Регистриран на: Яну 11, '13, 13:08
Местоположение: софия

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от liubami »

Сега взех това брашно, тези дни ена приятелка ще ми даде и вода.Този мумифицирания да го изхвърлям ли или да му дам последен шанс?
Изображение
https://flickr.com/photos/147607694@N05 ... 9499790383" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
gospodinov
Kъсо кафе
Мнения: 53
Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
Обратна връзка:

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov »

Остави го, може и да се размърда.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”