Хляб с квас - възраждане на една традиция.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1968
- Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
- Дал благодарност: 184 пъти
- Получил благодарност: 153 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Господинов, в рецептата закваската се прави от пълнозърнесто брашно, мляко, кимион и вода. Престоява два дни и след това, към част от нея се добавя брашно и вода. Престоява 18 часа и се добавя пълнозърнесто брашно, бяло брашно и вода. След 4-5 часа се добавя бяло брашно, сол и вода, втасва пак 5 часа и се пече.
Изглежда много врътня, но всъщност не е толкова сложно.Тестото бухва много, без много месене и разтягане. Аз не спазвах всичко точно. Сложих пълнозърнесто ръжено брашно защото такова имах, не спазвах точно времената, смесих няколко вида бяло брашно, но хляба стана плътен и много вкусен. Следващия път ще пробвам да сложа тестото да втасва във формата за печене след последното замесване, защото като се опитах да го преместя спихна.
Изглежда много врътня, но всъщност не е толкова сложно.Тестото бухва много, без много месене и разтягане. Аз не спазвах всичко точно. Сложих пълнозърнесто ръжено брашно защото такова имах, не спазвах точно времената, смесих няколко вида бяло брашно, но хляба стана плътен и много вкусен. Следващия път ще пробвам да сложа тестото да втасва във формата за печене след последното замесване, защото като се опитах да го преместя спихна.
- gospodinov
- Kъсо кафе
- Мнения: 53
- Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
- Обратна връзка:
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ехооо, тук защо никой не пише! Търся съмишленици, от няколко дни приготвям първият си квас, храня го, дондуркам го, но все още НИЩО.
https://flickr.com/photos/147607694@N05 ... 9499790383" onclick="window.open(this.href);return false;
- polyabs
- Кафе машина
- Мнения: 3451
- Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 209 пъти
- Получил благодарност: 110 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Има ли някой, който да е приготвял хляб с квас с печене и месене в хлебопекарна, моля да сподели опит и рецепта.
Марка много добре изглежда хлебчето ти, моля сподели подробно всички стъпки в рецептата
Марка много добре изглежда хлебчето ти, моля сподели подробно всички стъпки в рецептата
- gospodinov
- Kъсо кафе
- Мнения: 53
- Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
- Обратна връзка:
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Каква вода и брашно ползваш?
Няколко дни колко точно е?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Здравей, gospodinov,
По две лъжици брашно и вода, сутрин и вечер, вече му е пети ден.
Водата е изворна-от магазина и брашното е бяло
По две лъжици брашно и вода, сутрин и вечер, вече му е пети ден.
Водата е изворна-от магазина и брашното е бяло
https://flickr.com/photos/147607694@N05 ... 9499790383" onclick="window.open(this.href);return false;
- gospodinov
- Kъсо кафе
- Мнения: 53
- Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
- Обратна връзка:
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Бих те посъветвал ако е възможно да ползваш вода от естествен извор, нехлорирана и нетретирана с химикали.
За брашно, ако можеш купи си напълно натурално такова - пълнозърнесто, тези на Екосем http://www.ecosem.bg/bg/a-3/about-us/ са добри, макар и скъпи. Между другото ги има в Метро, скоро открих този факт.
Цялата идея на кваса е, че млечнокиселите бактерии ги има естествено в природа и колкото са по-натурални брашното и водата, толкова кваса е '"по-жив" и се случва по-бързо.
Беше ме домързяло и доста време ползвах вода от филтриращата кана и кваса ми корено се промени, ни жив, ни умрял. Поднових ходенето до чешмата, от която си вземах вода преди и нещата си дойдоха на мястото.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Сега взех това брашно, тези дни ена приятелка ще ми даде и вода.Този мумифицирания да го изхвърлям ли или да му дам последен шанс?
https://flickr.com/photos/147607694@N05 ... 9499790383" onclick="window.open(this.href);return false;
- gospodinov
- Kъсо кафе
- Мнения: 53
- Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
- Обратна връзка: