Какво сготвих днес
Re: Какво сготвих днес
Трябва да направя нов хляб,че оставеното тесто може да се повреди.
Но предния хляб трябва да го направя на нещо.
Та се зачетох в рецепти - какво можем да направим от престоял хляб(баница,омлет,гарнирана пита,пълнени филийки,
сандвичи,сухари,ябълков сладкиш,пържени филии,филии с ягоди,палачинки,сладкиш със сладко,
пудинг със сироп от малини,пудинг със сушени плодове,шарлота,тетевенски сладкиш).
Баница-1 сух хляб,250гр.сирене,200гр.олио,1.5л.прясно мляко,4яйца,сол.
В намазана тавичка се подреждат филии натопени в горещо мляко,след това олио и сирене,после още един ред хляб.
Залива се със смес от останалото мляко,яйцата и малко сол.Нарязва се предварително.Запича се.
Ябълков сладкиш-500гр.сух хляб,2 яйца,1 чаша захар,3 суп.лъж.масло,1 суп.лъж. галета,1ч.лъж.канела,2 ванилии,
8 ябълки,1/2 л. прясно мляко,пудра за хар за наръсване.
Тетевенски сладкиш-10-12 филии сух хляб,1.5 кг.ябълки,150 гр.захар,200 гр.стафиди,80гр.масло,
1/2 бурканче конфитюр от праскови,1 чаша сварен чай.
Стафидите се накисват предварително в чая.Обелените ябълки със захарта и 100 гр.вода се сваряват на компот
(т.е.може и готов компот).Към компота се добавят отцедените стафиди.
В намазана тавичка се подреждат филии намазани с масло,слага се плънката,после се подреждат филии
намазани с масло.Пече се.При сервиране се слага от конфитюра.
Но предния хляб трябва да го направя на нещо.
Та се зачетох в рецепти - какво можем да направим от престоял хляб(баница,омлет,гарнирана пита,пълнени филийки,
сандвичи,сухари,ябълков сладкиш,пържени филии,филии с ягоди,палачинки,сладкиш със сладко,
пудинг със сироп от малини,пудинг със сушени плодове,шарлота,тетевенски сладкиш).
Баница-1 сух хляб,250гр.сирене,200гр.олио,1.5л.прясно мляко,4яйца,сол.
В намазана тавичка се подреждат филии натопени в горещо мляко,след това олио и сирене,после още един ред хляб.
Залива се със смес от останалото мляко,яйцата и малко сол.Нарязва се предварително.Запича се.
Ябълков сладкиш-500гр.сух хляб,2 яйца,1 чаша захар,3 суп.лъж.масло,1 суп.лъж. галета,1ч.лъж.канела,2 ванилии,
8 ябълки,1/2 л. прясно мляко,пудра за хар за наръсване.
Тетевенски сладкиш-10-12 филии сух хляб,1.5 кг.ябълки,150 гр.захар,200 гр.стафиди,80гр.масло,
1/2 бурканче конфитюр от праскови,1 чаша сварен чай.
Стафидите се накисват предварително в чая.Обелените ябълки със захарта и 100 гр.вода се сваряват на компот
(т.е.може и готов компот).Към компота се добавят отцедените стафиди.
В намазана тавичка се подреждат филии намазани с масло,слага се плънката,после се подреждат филии
намазани с масло.Пече се.При сервиране се слага от конфитюра.
Re: Какво сготвих днес
Апис, така дебелеем, от икономии
шегувам се, ама и за ги правя тия неща
най-често останал хляб правя на сухари, траят дори и година. Само трябва добре да се изсушат, на слаба фурна. После в хартиени торби и после я за попара, я за смилане на галета, или за кюфтета...
Току що направих бисквитена торта. Тя поначало не е трудна, ама имам и по-мързелив вариант в чашки, или малки купички.
Просто като направя крема и натрошавам вътре бисквитите на парченца, разбърквам и изсипвам в чашите
шегувам се, ама и за ги правя тия неща
най-често останал хляб правя на сухари, траят дори и година. Само трябва добре да се изсушат, на слаба фурна. После в хартиени торби и после я за попара, я за смилане на галета, или за кюфтета...
Току що направих бисквитена торта. Тя поначало не е трудна, ама имам и по-мързелив вариант в чашки, или малки купички.
Просто като направя крема и натрошавам вътре бисквитите на парченца, разбърквам и изсипвам в чашите
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Какво сготвих днес
Ейййй, сега ще готвя моята манджа наречена от децата "бобът на следващия ден" . Та като ми останат 1-2 купички варен боб, го готвя на фурна с ориз, праз (да има повече!!!), моркови, червен пипер. Подправки по желание (джоджен, чубрица....); месо/наденица/кървавица също по желание - у нас задължително, иначе ще ме изгонят .
В общи линии:
Задушавам зеленчуците и ориза,. Слагам ги в тавата и бульон, почти колкото е нужно за ориза (приспадам количеството в боба). Пека, докато е поело водата и добавям за допичане с боба. Това е. Правила съм го и постно, накрая настърган кашкавал.
В общи линии:
Задушавам зеленчуците и ориза,. Слагам ги в тавата и бульон, почти колкото е нужно за ориза (приспадам количеството в боба). Пека, докато е поело водата и добавям за допичане с боба. Това е. Правила съм го и постно, накрая настърган кашкавал.
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
Re: Какво сготвих днес
calico , ми то и книжлето така е озаглавено - ,,Лесна и икономична кухня,, от Надежда Илиева.
Re: Какво сготвих днес
venetka70 , салатата от червено цвекло и зеле,като че ли е сложена върху пекарска хартия и след това в чинията ?
И може би не са сурови,а имат някаква топлинна обработка.
Пак за макароните - преди време една позната правеше лазаня(кайма,3 вида сирена,сос бешамел)
и вместо кори за лазаня слагаше предварително сварена и охладена юфка.
И може би не са сурови,а имат някаква топлинна обработка.
Пак за макароните - преди време една позната правеше лазаня(кайма,3 вида сирена,сос бешамел)
и вместо кори за лазаня слагаше предварително сварена и охладена юфка.
Re: Какво сготвих днес
Аз вчера правих крем-карамел с тиква. Нещо не ми хареса особено. Иначе обичам крем-карамел, но рядко се хващам да го правя.
Re: Какво сготвих днес
днес съм до печката почти целия ден
меню за внука и за нас
супичка от пиле със всевъзможни зеленчуци
зеленчуково пюре отделно
кремче с бисквитки
за на нас кисело зеле с джолан в гювеча
бутерки с кашкавал и бутерки със сладко от вишни
скука ме е налегнала...
меню за внука и за нас
супичка от пиле със всевъзможни зеленчуци
зеленчуково пюре отделно
кремче с бисквитки
за на нас кисело зеле с джолан в гювеча
бутерки с кашкавал и бутерки със сладко от вишни
скука ме е налегнала...
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Мнения: 7670
- Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
- Местоположение: Козлодуй
- Дал благодарност: 2225 пъти
- Получил благодарност: 1247 пъти
Re: Какво сготвих днес
В събота правих качамака. Като за пръв път беше идеален, иначе малко безсолен и според мен малко му беше сиренето. Следващия път ще се поправя
А днес- пиле(домашно) с ориз на фурна и крем карамел с кроасани.
А днес- пиле(домашно) с ориз на фурна и крем карамел с кроасани.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Re: Какво сготвих днес
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
- venetka70
- Кафе машина
- Мнения: 3610
- Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
- Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
- Дал благодарност: 23 пъти
- Получил благодарност: 36 пъти
Re: Какво сготвих днес
Открих във фризера ей това. Навярно колежката рускиня от някъде го е купила. След проверка в интернет се оказа, че е сребриста сьомга.
Едното парче снощи го приготвих. Поради липса на други екстри намазах от двете страни със смес от люто чили, соев сос и малко олио. Завих във фолио и бутнах във фурната за известно време. После развих фолиото и леко запекох отгоре. Сетих се да снимам, като нямаше вече какво да се снима като готово ястие, та затова снимка на суровината прилагам.
Много ми хареса, само дето беше леко безсолно. Ще се коригирам при приготвянето на следващото парче. Пък може и още нещо да добавя като подправка от наличните ми тук в Узбекистан.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!