Какво сготвих днес

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: Какво сготвих днес

Мнение от calico »

Тутти, направих качамака по твоята рецепта :ieeee: стана възхитителен. :potekoha:

като го сварих, разстелих половината от него в тавичка. отгоре натроших сирене, и залях със леко запържено масло с малко червен пипер. После сложих другата половина и пак така. Оставих го леко да стегне, около половин час. И сега не мога да спра да го ям- хем може да се реше с ножа, хем е мекичък и ухае на масло и запръжка.

опитах и едно малко количество разбъркано с мед, и то много ми хареса.

благодаря ти :liubov: за тази рецепта, ще се запася с царевичен грис :daaa:
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Какво сготвих днес

Мнение от apis »

2.,,Изкуството да готвим,,-София Смолницка
грах с ориз(ризи-бизи),плакия от гъби,огретен от гъби,пълнени домати(със спанак,с яйца и сирене,с яйца и кашкавал,
с пиперки и сирене),доматено гъбен миш маш,суфле от домати с плънка от сирене,кисело зеле с картофи,кисело зеле с ориз,
кисело зеле със зрял фасул,огретен от цветно зеле,плакия от цветно зеле,цветно зеле със сирене или кашкавал на фурна,
огретен от картофи,мусака от картофи с ориз и домати,картофи със сирене,картофи със спанак,суфле от картофи,
плакия от керевиз,киселец с яйца на очи на фурна,коприва с ориз,плакия от коприва,пресен кромид лук на фурна,
стар кромид лук с яйца на очи на фурна,огретен(някъде се пише огратен ?)от праз лук,мусака от праз лук,
кюфтета от праз лук,ориз с маслини,мусака от моркови с ориз,ориз с гъби,ориз с домати,пълнени пиперки
(с ориз,с извара,с кореноплодни и ориз),спанак с яйца и сирене на фурна,спанак и киселец с ориз на фурна,
спанак с ориз,пълнени яйца със спанак на фурна,смесени зеленчуци на фурна(1-вид:моркови,керевиз,грах,
ориз,домати,цветно зеле,лук.2-ри вид:лук,сирене,домати,яйца,ориз,магданоз),мусака от(патладжани и домати,
патладжани и ориз,патладжани и домати и ориз),огретен от патладжани,огретен от тиквички,плакия от тиквички.
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31527
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 810 пъти
Получил благодарност: 1727 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от Мария Николова »

apis написа: Яну 11, '19, 12:13 venetka70,ще препиша от някои готварски книжки само като идеи,може да ти харесат част от тях и за подробна рецепта.
Не знам как сте с месото,та затова ще са без месо.Избрала съм тези,приготвени на фурна.
1.Българска национална кухня
От Любомир Петров, Николай Джелепов, Евгени Йорданов, Снежина Узунова
Земиздат 1978, в чест на 1300-годишнината на Българската държава.
:mrgreen:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Какво сготвих днес

Мнение от apis »

Макарони на фурна,няколко варианта:
-флан от юфка(лук,чесън,домати,яйца,магданоз,дафинов лист,мащерка,сол,чер пипер,олио)
-юфка с гъби(гъби,масло,сметана,яйца,кашкавал,чер пипер,сол,олио)
-юфка с шунка(шунка,кашкавал,масло,сметана,магданоз,чер пипер,сол)
-юфка ,,Ница,,(шунка,кашкавал,масло,сметана,грах)
-юфка с домати и кашкавал(домати,кашкавал,чесън,магданоз,риган,чер пипер,сол,олио)
-юфка по италиански(спанак,масло,кашкавал,чер пипер,сол)
-юфка с патладжани(патладжани,домати,кашкавал,масло,магданоз,чер пипер,сол)
-юфка със спанак(спанак,масло,сирене,сол)
-юфка огретен(сирене,масло,сол)
-юфка на фурна(кашкавал,масло,сол,чер пипер,брашно)
-кускус с гъби(гъби,лук,магданоз,масло,олио,чер пипер,сол)
-макарони с праз и сирене(праз,масло,сметана,сирене,лук,чер пипер,сол,магданоз,бяло вино)
-макарони с праз и кашкавал(праз,масло,сметана,кашкавал,лук,чер пипер,сол,джоджен,бяло вино)
-макарони с яйца и шунка(сварени яйца,шунка,олио,сол,мащерка,дафинов лист)
-макарони с маслини(черни маслини,зелени маслини,домати,кашкавалчесън,пиперка,яйце,олио,сол)
-макарони по гръцки(масло,брашно,прясно мляко,индийско орехче,яйца,чер пипер,сол,кашкавал)
-макарони по швейцарски(зеленчуци варени,олио,чер пипер,сол,олио,кашкавал)
-макарони по италиански(домати,кашкавал,чесън,чер пипер,сол,олио)
-макарони по милански(домати,пиперки,люта пиперка,патладжан,босилек,маслини,чесън,филенца от аншоа,олио,сол)
-макарони по сицилиански(домати,пиперки,люта пиперка,патладжани,босилек,маслини,чесън,олио,сол)
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Какво сготвих днес

Мнение от apis »

Мария Николова благодаря,че си написала авторите на първата книга !
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Какво сготвих днес

Мнение от apis »

Тиквички с макарони

(500гр.макарони,1 л.прясно мляко,4 яйца,1 чаша настърган кашкавал,4 тиквички,3суп.лъж.брашно,сол,чер пипер,олио):

Макароните се сваряват и отцеждат.Тиквичките се нарязват на кръгчета,овалват в брашно и изпържват.
В намазана с олио тавичка се нареждат ред макарони,ред тиквички,ред макарони,ред тиквички,ред макарони отгоре.
Заливат се със смес от прясно мляко,яйца,сол,чер пипер.Наръсва се кашкавала.Запича се.
Аватар
venetka70
Кафе машина
Мнения: 3610
Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
Дал благодарност: 23 пъти
Получил благодарност: 36 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от venetka70 »

Албена написа: Яну 11, '19, 09:10 Вени, в детството ми имахме съседка туркиня.У тях съм яла пълнени патладжани или тиквички на фурна. С постна плънка от ориз и зеленчуци или пък с агнешка или телешка кайма. И страхотни баклави.А също и мусака с овнешко или с пилешко месо. Не зная как биха се отнесли твоите узбекистанци към една хубава българска баница.Може и нея да я кръстят на теб! :D
Ааа, това с баницата е пробвано вече. В понеделник нали беше Ивановден та черпих с баница по повод на моите четирима именници.
Донесох си турски кори от онези ръчно точените, пресните и обрах точките. Но проблема е, че тук такива кори няма.
Правят нещо подобно, но то даже е по-дебеличко и от питките на дюнерите и се нарича лаваш. Та от този тип кори ме съмнява, че ще стане хубава баница.
Днес за обяд имаше ей това
основното- нарича се жаркое и прилича на нашата картофена яхния с месо
Изображение
салатата- червено цвекло, малко прясно зеле ситно нарязано и нещо като майонеза, ама не съвсем.
Изображение

Нямах време да слизам до стола да се информирам що за чудо е това. За първи път ни го предлагат :hmmm: :hmmm:
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Аватар
venetka70
Кафе машина
Мнения: 3610
Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
Дал благодарност: 23 пъти
Получил благодарност: 36 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от venetka70 »

Леле, благодаря ви :tzeluvka: :tzeluvka:
Записах си още идеи, ще ги пробвам узбеките с доста неща. После ще пиша какво са харесали.
Току виж още нещо кръстят на мое име и се прочуя ;) ;)
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Какво сготвих днес

Мнение от apis »

Огретен от моркови и картофи

(500гр.картофи,250гр.моркови,2 филии хляб,2 яйца,50гр.масло,2 каф.чашки прясно мляко,магданоз,чер пипер,сол)

Картофите и морковите се сваряват и намачкват поотделно на пюре.Наръсват се със магданоз,чер пипер и сол,и по 1 чашка мляко.
Хляба на кубчета,се изпържва в маслото.
В намазана с масло тавичка се слагат - 1/2 пюре картофи,пюре моркови,кубчета хляб,1/2 пюре картофи.
Отгоре се залива с разбитите яйца.Запича се.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Какво сготвих днес

Мнение от apis »

Днес правих подобен вариант,но без хляб и яйца :
Картофи сварени и намачкани на пюре,тиква сварена и намачкана на пюре,кисело мляко.
По еднакви количества приблизително,смесих ги,сложих сол,олио,розмарин нарязан.Запича се.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”