Какво сготвих днес

Изкушения за лакомници и гурмани.
Потребителски аватар
venetka70
Кафе машина
Мнения: 3062
Регистриран: чет май 21, 2015 12:17 pm
Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
x 1
x 139

пет яну 11, 2019 2:44 pm

Леле, благодаря ви :tzeluvka: :tzeluvka:
Записах си още идеи, ще ги пробвам узбеките с доста неща. После ще пиша какво са харесали.
Току виж още нещо кръстят на мое име и се прочуя ;) ;)
0 x
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Таблица за плащане по поръчката Пландорекс 16 можете да видите на страница 112 от темата.

apis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1800
Регистриран: пет мар 01, 2013 11:41 pm
x 13

пет яну 11, 2019 2:51 pm

Огретен от моркови и картофи

(500гр.картофи,250гр.моркови,2 филии хляб,2 яйца,50гр.масло,2 каф.чашки прясно мляко,магданоз,чер пипер,сол)

Картофите и морковите се сваряват и намачкват поотделно на пюре.Наръсват се със магданоз,чер пипер и сол,и по 1 чашка мляко.
Хляба на кубчета,се изпържва в маслото.
В намазана с масло тавичка се слагат - 1/2 пюре картофи,пюре моркови,кубчета хляб,1/2 пюре картофи.
Отгоре се залива с разбитите яйца.Запича се.
0 x
apis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1800
Регистриран: пет мар 01, 2013 11:41 pm
x 13

пет яну 11, 2019 3:03 pm

Днес правих подобен вариант,но без хляб и яйца :
Картофи сварени и намачкани на пюре,тиква сварена и намачкана на пюре,кисело мляко.
По еднакви количества приблизително,смесих ги,сложих сол,олио,розмарин нарязан.Запича се.
0 x
apis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1800
Регистриран: пет мар 01, 2013 11:41 pm
x 13

пет яну 11, 2019 3:54 pm

Трябва да направя нов хляб,че оставеното тесто може да се повреди.
Но предния хляб трябва да го направя на нещо.
Та се зачетох в рецепти - какво можем да направим от престоял хляб(баница,омлет,гарнирана пита,пълнени филийки,
сандвичи,сухари,ябълков сладкиш,пържени филии,филии с ягоди,палачинки,сладкиш със сладко,
пудинг със сироп от малини,пудинг със сушени плодове,шарлота,тетевенски сладкиш).

Баница-1 сух хляб,250гр.сирене,200гр.олио,1.5л.прясно мляко,4яйца,сол.
В намазана тавичка се подреждат филии натопени в горещо мляко,след това олио и сирене,после още един ред хляб.
Залива се със смес от останалото мляко,яйцата и малко сол.Нарязва се предварително.Запича се.

Ябълков сладкиш-500гр.сух хляб,2 яйца,1 чаша захар,3 суп.лъж.масло,1 суп.лъж. галета,1ч.лъж.канела,2 ванилии,
8 ябълки,1/2 л. прясно мляко,пудра за хар за наръсване.

Тетевенски сладкиш-10-12 филии сух хляб,1.5 кг.ябълки,150 гр.захар,200 гр.стафиди,80гр.масло,
1/2 бурканче конфитюр от праскови,1 чаша сварен чай.
Стафидите се накисват предварително в чая.Обелените ябълки със захарта и 100 гр.вода се сваряват на компот
(т.е.може и готов компот).Към компота се добавят отцедените стафиди.
В намазана тавичка се подреждат филии намазани с масло,слага се плънката,после се подреждат филии
намазани с масло.Пече се.При сервиране се слага от конфитюра.
0 x
Потребителски аватар
calico
Наркоман
Мнения: 24197
Регистриран: ср дек 02, 2009 3:41 pm
x 494
x 703

пет яну 11, 2019 4:01 pm

:lol: Апис, така дебелеем, от икономии
шегувам се, ама и за ги правя тия неща
най-често останал хляб правя на сухари, траят дори и година. Само трябва добре да се изсушат, на слаба фурна. После в хартиени торби и после я за попара, я за смилане на галета, или за кюфтета...

Току що направих бисквитена торта. Тя поначало не е трудна, ама имам и по-мързелив вариант в чашки, или малки купички.
Просто като направя крема и натрошавам вътре бисквитите на парченца, разбърквам и изсипвам в чашите :angelche:
0 x
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...

Потребителски аватар
Еличка
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1414
Регистриран: пон мар 21, 2016 2:39 pm
x 637
x 693

пет яну 11, 2019 6:27 pm

Ейййй, сега ще готвя моята манджа наречена от децата "бобът на следващия ден" :lol: . Та като ми останат 1-2 купички варен боб, го готвя на фурна с ориз, праз (да има повече!!!), моркови, червен пипер. Подправки по желание (джоджен, чубрица....); месо/наденица/кървавица също по желание - у нас задължително, иначе ще ме изгонят :hihihi: .
В общи линии:
Задушавам зеленчуците и ориза,. Слагам ги в тавата и бульон, почти колкото е нужно за ориза (приспадам количеството в боба). Пека, докато е поело водата и добавям за допичане с боба. Това е. Правила съм го и постно, накрая настърган кашкавал.
0 x
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
apis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1800
Регистриран: пет мар 01, 2013 11:41 pm
x 13

пет яну 11, 2019 6:57 pm

calico , ми то и книжлето така е озаглавено - ,,Лесна и икономична кухня,, от Надежда Илиева.
0 x
apis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1800
Регистриран: пет мар 01, 2013 11:41 pm
x 13

пет яну 11, 2019 7:53 pm

venetka70 , салатата от червено цвекло и зеле,като че ли е сложена върху пекарска хартия и след това в чинията ?
И може би не са сурови,а имат някаква топлинна обработка.

Пак за макароните - преди време една позната правеше лазаня(кайма,3 вида сирена,сос бешамел)
и вместо кори за лазаня слагаше предварително сварена и охладена юфка.
0 x
Потребителски аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6096
Регистриран: нед ное 29, 2009 5:02 pm
x 61

пон яну 14, 2019 11:42 am

Аз вчера правих крем-карамел с тиква. Нещо не ми хареса особено. Иначе обичам крем-карамел, но рядко се хващам да го правя.
0 x
elena kirilova
x 209

пон яну 14, 2019 6:18 pm

днес съм до печката почти целия ден :ssweat:
меню за внука и за нас
супичка от пиле със всевъзможни зеленчуци
зеленчуково пюре отделно
кремче с бисквитки
за на нас кисело зеле с джолан в гювеча
бутерки с кашкавал и бутерки със сладко от вишни

скука ме е налегнала...
0 x
Потребителски аватар
pepelqshka71
Кафе машина
Мнения: 3900
Регистриран: нед мар 31, 2013 11:42 am
Местоположение: Козлодуй
x 371
x 226

пон яну 14, 2019 7:37 pm

В събота правих качамака. Като за пръв път беше идеален, иначе малко безсолен и според мен малко му беше сиренето. Следващия път ще се поправя :nod:
А днес- пиле(домашно) с ориз на фурна и крем карамел с кроасани.
0 x
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Потребителски аватар
Еличка
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1414
Регистриран: пон мар 21, 2016 2:39 pm
x 637
x 693

ср яну 16, 2019 8:31 am

Снощи приготвих спагети с пиле, броколи, маслини, сметана и чесънче, ммммммм

Изображение
0 x
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
Потребителски аватар
venetka70
Кафе машина
Мнения: 3062
Регистриран: чет май 21, 2015 12:17 pm
Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
x 1
x 139

ср яну 16, 2019 8:53 am

Изображение
Открих във фризера ей това. Навярно колежката рускиня от някъде го е купила. След проверка в интернет се оказа, че е сребриста сьомга.

Едното парче снощи го приготвих. Поради липса на други екстри намазах от двете страни със смес от люто чили, соев сос и малко олио. Завих във фолио и бутнах във фурната за известно време. После развих фолиото и леко запекох отгоре. Сетих се да снимам, като нямаше вече какво да се снима като готово ястие, та затова снимка на суровината прилагам.
Много ми хареса, само дето беше леко безсолно. Ще се коригирам при приготвянето на следващото парче. Пък може и още нещо да добавя като подправка от наличните ми тук в Узбекистан.
0 x
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Таблица за плащане по поръчката Пландорекс 16 можете да видите на страница 112 от темата.
Потребителски аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6096
Регистриран: нед ное 29, 2009 5:02 pm
x 61

пет яну 18, 2019 10:49 am

Снощи гових спаначената супа.Много вкусна стана - Миленче благодаря ти .
0 x
Потребителски аватар
admin
Site Admin
Мнения: 544
Регистриран: пон ное 23, 2009 2:50 pm
x 46
x 82

вт яну 22, 2019 9:03 pm

Изображение

Днес сме китайци. Оризови спагети с пилешко и зеленчуци
0 x
Отговори

Върни се в “Готварство”