Предложение

Правилата за този форум.
Заключено
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31692
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 1038 пъти
Получил благодарност: 2450 пъти

Re: Предложение

Мнение от Мария Николова »

Роузи, първо помислих, че ти си права. :daaa:
Ама не си... :snif:
Като го баннат за сгазения лук, той няма да може да си покаже кокичетата и пак няма да ги видиш. :eeeh:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
РОУЗ

Re: Предложение

Мнение от РОУЗ »

Мария Николова написа: Яну 1, '19, 23:19 Роузи, първо помислих, че ти си права. :daaa:
Ама не си... :snif:
Като го баннат за сгазения лук, той няма да може да си покаже кокичетата и пак няма да ги видиш. :eeeh:
Аааа, то не е завинаги, Алина са я баннали за няколко дни, някъде напред пишеше.
Няма да трепем врага, само го обезоръжаваме. :lol:
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31692
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 1038 пъти
Получил благодарност: 2450 пъти

Re: Предложение

Мнение от Мария Николова »

Аха! :daaa:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
troll

Re: Предложение

Мнение от troll »

Една тема, че новото е добре забравено старо.
viewtopic.php?f=20&t=3378
:angelche:
Аватар
scleri
Кафе машина
Мнения: 3886
Регистриран на: Юли 10, '10, 13:14
Дал благодарност: 53 пъти
Получил благодарност: 284 пъти

Re: Предложение

Мнение от scleri »

Влезнах тази сутрин да видя дали Равик си е дописала съобщението, и видях че сте изписали няколко страници с един и същ коментар. Модератор трябва да има. Не. Не трябва.
Да ви споделя моите " съображения " по темата щото нали няма да съм Склери, ако не се обадя.
calico написа: Яну 1, '19, 21:34 Да, Роуз. Дори и това е по-добре.

Та ние се познаваме, лично, някъде към 150 човека лично се познаваме. И няколко от нас ще са модератори.
Ние, останалите, дето не сме, ще прехвърлим на техния гръб тежестта да бъдат съдии на постъпките на познати им хора.
Сещаш се това до какво ще доведе, нали?
Напълно съм съгласен с Калико. Няма как да отсъдиш честно когато в спора е намесен приятел. Наскоро по едно дело всички съдии си направиха отвод само защото трябваше да съдят адвокат от техния град, тоест дори не приятел, а само колега.

Ще ви дам и друг пример за това кога има, и кога няма нужда от модератор.

В службата в която работех бяхме малък, сплотен / дето се казва / колектив от петнайсетина човека. Работата ни беше такава че често се налагаше някой изненадващо да остане по до-късно. Често дори до сутринта на следващия ден. Ако е дежурство по график човек ще се подготви, но когато останеш извънредно, и в два през нощта огладнееш ...? За това си направихме малък бюфет. Купихме кафе машина, заредихме разни сладки, и солени изкушения. Колкото човек да не умре от глад. Надценка нямаше никаква. Вземаш каквото ти хване окото, и оставяш стотинките в една кутийка от Нес кафе. Както можете да се досетите този наш бюфет не само че не фалира, но дори се разрасна защото често хората закръгляха сметката и оставяха повече. Ако се случи например да нямам дребни мога да си направя кафе, и да платя на другия ден. Ето на това вие му викате самомодериране.
Хайде сега си представете че този импровизиран бюфет го бяхме направили не в нашия сектор, а на входа на управлението, но извън обхвата на охранителната камера. От там минават много повече хора, не по-лоши от моите колеги. Нали не си мислите че в моята служба са работили най-честните хора. Каква мислите щеше да е съдбата на кутийката от Нес кафе. Не, не вярвам някой да открадне цялата кутийка, но много скоро тя щеше да остане празна, и то не защото някой умишлено ще краде, а защото от бързане, и от чувството за безконтролност просто няма да плати. Тук вече се налага наличието на модератор под формата на барманка в служебното барче.

Що се отнася до форума, въпреки че колектива е малък и сплотен / основния / все пак има нужда от модератор, но не от съдник модератор, а от технически такъв. Щото освен да отсъжда кой крив, кой прав модератора трябва да отстранява нежелан спам, и други възникнали проблеми. Ето аз например след проблема със Снимка бг бях качил снимки от Метеора на друг сайт. След това достъпа до този сайт по незнайни за мен причини се срина, и поста ми остана само с малки сини кутийки. Тъй като не мога да го редактирам го качих отново със снимки качени вече в Снимка бг. Ако го нямаше Ботан, с неговите права на модератор, и до сега двата поста щяха да стоят един след друг. Да не говорим за " съблазнителни " предложения от разни порно, и други " интересни " сайтове.
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: Предложение

Мнение от calico »

troll написа: Яну 2, '19, 05:26 Една тема, че новото е добре забравено старо.
viewtopic.php?f=20&t=3378
:angelche:
А! Фейсбук данданията, припомних си я. :angelche:
каква драматична промяна от тогава. Всички дето много са били против ФБ, а си искат форума, сега са там, а не тук. :angelche:

затова няма форум, или има малко форум.
а вие ревете за модератори
не, не е модерирането проблем, не заради него форума залиня
зарад тъпия фейсбук е. И тогава, и сега, съм все против него. Пиша там единствено и само заради снимките.
в момента, в който тук ще се направят технически проблеми, никаква работа нямам у оня клюкарник.
жалкото е, че хората дето искам да са тук, са там. ФБ ги е оматричил, това си е проблема.
Дръжте се, ще се окопаваме и ще оцеляваме в борба с конкурента.
по-слаби сме, но сме по-силни. :angelche: Щото онова там е квази общуване.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
greeneyed
Наркоман
Мнения: 10043
Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Дал благодарност: 642 пъти
Получил благодарност: 1135 пъти

Re: Предложение

Мнение от greeneyed »

Аз прочетох 20те точки от правилата на един форум и мисля, не никой няма да го заболи, ако и тук има правила . То се видя без правила какво става, не може да съществува общост без закони.Опитахме, не става! 8-)
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 15890
Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
Местоположение: София-Подуенската градинка
Дал благодарност: 872 пъти
Получил благодарност: 1735 пъти

Re: Предложение

Мнение от Гео, граф »

Чаках да се направят още предложения за модератори. Господинов си направи отвод, а другите предложени... вече не помня кой как отговори, че темата стана тюрлюгювеч, но в общи линии няма положителен отговор.

ВАЖНО Е ДА СЕ ЗНАЕ:
Модератора не е надзирател, не е и полицай. Той е съфорумец, каквито са всички останали, само че натоварен с повече задължения. Освен разчистването на ботове, той наблюдава за спазването на ПРАВИЛАТА на форума. И тъй като той има повече задължения от останалите съфорумци, за да му помагат, те могат да му подават информация за проблеми посредством бутончето с възклицателен знак, за който толкова много пъти призова Ботан, та чак си го беше сложил в подписа по едно време. Това е начина за докладване на груб или обиден език и всякакъв нерегламентиран спам.

Модератора е по-скоро медиатор при конфликти, даже в някаква степен е арбитър, което означава, че трябва да бъде възможно най-безпристрастен. Със сигурност пропускам още някоя функция. Към този реален момент форума има единствено администратор и нито един модератор.

/////////////////////////////////

Моето предложение за модератор е Рая. Сравнително нов съфорумец с година и половина стаж тук, с немного мнения, но затова пък стегнати и разумни; емоционални, но без изпадане в крайни състояния; с прагматичен поглед върху ситуацията; без залитания ''стари-млади''; без пристрастия, но очевидно милееща за форума като място и за хората в него. За да не бъда голословна, ето ви нейни мнения по горещия въпрос (малко дълъг ще стане поста ми, но няма как).
Рая написа: Дек 28, '18, 13:48 Ако позволите, ще вметна, че когато се създава каква да е структура, организация, обществено обединение, винаги в началото е писаното слово. Устав, Правилник, Учредителен акт, без значение името му, винаги първо се пишат правилата -така всеки знае къде се намира и какво се иска от него, респективно вижда раздела "санкции" и съобразява действията си с тях. В този форум е поискано спазване на добрия тон и само това. В разрез с добрия тон е да се изтриват мнения и да се скрива цяла тема по последваща преценка, при липса на правила. И това е така, защото някой е отделил от времето си, за да каже нещо на приятелите си във форума, които пък имат правото да участват в разговора и да се веселят заедно. Не е добре форумното общество да бъде третирано като куп прегрешили дребни дечица, нито е добре да пишеш нещо и да не знаеш дали няма да е изтрито след минута. Голотата е забранена, когато е порнография, а порнографията е със сексуален контекст. Вече писах - телевизията бълва голота нонстоп, не я възприемам със сексуален подтекст, а панически сменям канала; не е и еротика, а нещо доста противно, по-близо до учебник по биология, отколкото до какъвто и да е фриволен емоционален щрих. Като останалия без заплата Гошо в снега - чиста биология и нищо сексуално няма в него. При липса на ясна дефиниция, моята преценка ще се разминава с преценката на модератора, който и да е той.
Затова - върнете изтритите мнения и скритата тема; дайте в писмена форма изискванията на интернет платформите или на когото прецените, а дотогава не трийте нищо. Хората, които пишат, ще остават все по-малко и не за друго, а защото никой не иска да бъде третиран като тригодишен.
Рая написа: Дек 27, '18, 23:37 Призив за възстановяване на изтритите снимки и текстове трябва издигне всеки. Нищо не може да се премахва в този форум, освен лични обиди, които се изтриват без обяснения - така пише в "Правила". За изтритото от тази или друга тема не са нужни обяснения постфактум, защото те ще са плод на последваща външна субективна преценка; нужни са предварително изписани правила, а щом ги няма, няма какво да се изтрива и цензурира. Самият факт на допълнителна преценка е обиден, а и се чувствам лишена от правото да се усмихна на творчеството, фантазията, текстовете и каквото там е било изтрито.
Рая написа: Дек 27, '18, 16:12 Този форум е оазис на сътворена красота, а също и духовен свят на споделено удовлетворение, възторг, похвали, благодарност - цяла Вселена е, в която намираш вдъхновение, споделяш радост и болка, възторг и оптимизъм. Създаден е от един, но е отгледан от множество грижовни ръце и е заживял собствен живот именно след положените с обич грижи, а после и във времето към него са се присъединили хиляди.
Ако има проблем, то той може да бъде само покриване съответните изисквания на Гугъл, които изисквания пък са родени след множеството глоби, отнесени от Гугъл.
Модераторът не може да има повече изисквания, отколкото има Гугъл, а те съвсем конкретно могат да се свалят, да се поставят в тема за правила и така да е ясно какво може и какво - не. И да се отнася за всички, включително за модератора.
Не съм видяла снимките, разбунили форума, но в себе си никак не мога да допусна, че тук е възможно да се появи нещо, забранено от Гугъл.
Изпитах болка от заявеното желание за напускане на форума от хора, които са поставяли основите му, та това е издърпване на самите основи и не наказва никого другиго, освен форумното общество и напускащия.
Казвам само, че ако форумът желае да съществува, то е задължително да види "черно на бяло" изискванията, които не бива да прекрачва, а ако някой - от прекалено усърдие или погрешка изтрива това, което не подлежи на изтриване, това е друга тема, но и тя не бива да води до напускане на форума. Също мисля, че когато са ясни проблемът и целите, то и решения ще се намерят.
И за да не звучи като създаване ангажименти на друг, готова съм да издиря изискванията, които платформите (или както е правилно да се наричат) поставят, да се поставят на обсъждане, да се подберат основните и ясно формулирани изисквания (без преценката да се оставя на субективно въображение), с които да се съобразява както форумът, така и модераторът, защото едва ли неговата цел е да разтуря форума.
Има ли желание - път ще се намери.
От темата за вегетарианците, но може да че чете и за потребността от други неща, включително и модерация:
Рая написа: Дек 6, '18, 13:27
Друго ме мъчи, та пиша тук. Този форум е издигнал естетиката в култ - само тук са най-красивите, богати и пищни градини; тук са вълшебниците и магьосниците, които с две растения и кора от дърво създават композиции за списания, тук са природни будители, след които тръгват невинни души и стават зомбирани градинари, докарани до състояние и на сън да виждат рози сред цветни оазиси.
Та, питам: защо такъв спартански подход към храната в този форум? Природата ни е велика - дала ни е храна от пролетта до зимата, от лапада и копривата до земната ябълка, ами ще ги ядем, то е ясно. Но по каква причина да сложим кръст на сочното агнешко и крехката пържола, които също природата тук е подредила? Само защото сме забелязали, че в някакъв етап от живота имаме потребност от по-просто приготвена храна? Ами то е, защото не сме тийнейджъри. Само казвам, че генерални заключения е грешно да се правят, най-малкото защото липсва лекарски контрол, а обсъждане на вид хранене в една или друга посока може да има ефект на манипулация върху невинен ум, който пък да заповяда на стомаха кое да приема за редно. В началото бе словото, нали така.
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: Предложение

Мнение от calico »

Гео, що не изчакаме Равик по въпроса с модераторите? а и тя така помоли.
тя може да ги определи, както е било и досега, без избор
но нека си каже думата по въпроса
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 15890
Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
Местоположение: София-Подуенската градинка
Дал благодарност: 872 пъти
Получил благодарност: 1735 пъти

Re: Предложение

Мнение от Гео, граф »

Права си, Ани, но не пречи да правим предложения, нали :nod:
ravik написа: Дек 28, '18, 14:58
... Предлагам след като имате идеи и най-вече желание за развитие, организирате се, избирате си двама модератори и един админ, и ме информирате кои смятате да бъдат...
Но, да, наистина май е добре да спрем да пишем тук и да изчакаме Равик да довърши изложението на позицията си :daaa:
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Заключено

Обратно към “Правила”