Домашно консервиране
-
- Кафе машина
- Мнения: 4885
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 338 пъти
- Получил благодарност: 278 пъти
Re: Домашно консервиране
Браво, Грийни, и аз правих ябълков оцет, но добивът ми беше около 200-300 гр.
Догодина повече, а оцетната гъба си я съхранявам в буркан в хладилника, само дето не зная до кога може да стои там .
Догодина повече, а оцетната гъба си я съхранявам в буркан в хладилника, само дето не зная до кога може да стои там .
Re: Домашно консервиране
Аз тази година съм на 60 литраgreeneyed написа: ↑Дек 11, '18, 16:18 Много съм горда - приготвих домашен ябълков оцет! Въобще не ми беше ясен процесът , вино не съм правила, но се получи. Отначало ме притесняваше, че не е кристално бистър, както е купешкия, но четох, че трябва да е мътен. Сега имам вече и оцетна гъба, а ММ каза, че има едни дребни ябълки..... които могат да станат на оцет. Имаме 6 л оцет, той иска още!
Миналата направих около 10-15 литра но свърши скорострелно.
Тази съм се запасил...да видим.
Всъщност може да си направите успешно оцет и без гъба.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4885
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 338 пъти
- Получил благодарност: 278 пъти
Re: Домашно консервиране
Брей 60 литра!!!
Без гъба го правих аз, но си запазих гъбата, защото четох, че с нея процесът доста се ускорява, ама това ще го видя догодина евентуално.
Без гъба го правих аз, но си запазих гъбата, защото четох, че с нея процесът доста се ускорява, ама това ще го видя догодина евентуално.
Re: Домашно консервиране
Мдаа, идеята е половината да остане за догодина и да се ползва престоял оцет.
Така е според В.Тасков, престоялия оцет е по-полезен за директна консумация.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4885
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 338 пъти
- Получил благодарност: 278 пъти
Re: Домашно консервиране
А когато престоява оцетът, не продължава ли да образува гъба, която се храни с него и го изконсумира един вид?
Re: Домашно консервиране
Доколкото съм запознат, гъбата запечатва/консервира оцета като по този начин може да издържи дълго време.
С отлежаването протича естествена, тиха ферментация и именно оцетната гъба дава това многообразие от органични киселини, което прави ябълковия оцет толкова полезен.
Re: Домашно консервиране
Правя си плодов оцет от повече от 20 години. От къпини, от ябълки и др. При мен остава , като бутилирам къпиновото вино, една част по-мътно вино, което правя на оцет. С времето се утаява.greeneyed написа: ↑Дек 11, '18, 16:18 Много съм горда - приготвих домашен ябълков оцет! Въобще не ми беше ясен процесът , вино не съм правила, но се получи. Отначало ме притесняваше, че не е кристално бистър, както е купешкия, но четох, че трябва да е мътен. Сега имам вече и оцетна гъба, а ММ каза, че има едни дребни ябълки..... които могат да станат на оцет. Имаме 6 л оцет, той иска още!
Не е нужна винаги оцетна гъба, зада ви стане виното на оцет.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Этот мир наполнен чудесами!
Если нет чудес - чудите сами ...
Этот мир наполнен чудесами!
Если нет чудес - чудите сами ...
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10026
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 585 пъти
- Получил благодарност: 1069 пъти
Re: Домашно консервиране
То и моята чорба- ябълки, вода и малко захар е минала през етап вино, после е станала на оцет, нали така? Сега, доколкото разбирам, поясняваш , че фините частици ще се утаят на дъното и ще се избистри течността. Аз не трябва да го преливам това избистреното, да?
Колкото до оцетната гъба, тя е само да ускори процеса. Не знам трябва ли , не трябва ли, но съм я извадила в един буркан заедно с част от оцета.
Колкото до оцетната гъба, тя е само да ускори процеса. Не знам трябва ли , не трябва ли, но съм я извадила в един буркан заедно с част от оцета.
Re: Домашно консервиране
С моя ябълков оцет стана така - избистри се сам. Във висока тясна 3-л бутилка с гъбата вътре си е още. Той сам си образува гъбата, като почна ябълковото вино да става на оцет.greeneyed написа: ↑Дек 11, '18, 20:30 То и моята чорба- ябълки, вода и малко захар е минала през етап вино, после е станала на оцет, нали така? Сега, доколкото разбирам, поясняваш , че фините частици ще се утаят на дъното и ще се избистри течността. Аз не трябва да го преливам това избистреното, да?
Колкото до оцетната гъба, тя е само да ускори процеса. Не знам трябва ли , не трябва ли, но съм я извадила в един буркан заедно с част от оцета.
Превръщането на виното в оцет може малко да се ускори, ако то се държи в полупълна бутилка 3-5 литра , а не пълна догоре. Защото за разлика от винените дрожди, оцетните са аеробни и се кефят на повече кислород ид достъп на въздух.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Этот мир наполнен чудесами!
Если нет чудес - чудите сами ...
Этот мир наполнен чудесами!
Если нет чудес - чудите сами ...
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31650
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 980 пъти
- Получил благодарност: 2237 пъти
Re: Домашно консервиране
С оцет, без оцет, много се радвам да те видя пак при нас Клапане! Здрасти!
Като ви чета, май оцета го пиете като минералка.
Като ви чета, май оцета го пиете като минералка.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.