Какво сготвих днес

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
katia
Баш кафе майстор
Мнения: 2828
Регистриран на: Сеп 23, '13, 11:24
Местоположение: Стара Загора

Re: Какво сготвих днес

Мнение от katia »

milena02 написа: Дек 5, '18, 19:46 Аз пък и шоколадови мъфини направих и още палачинки със сладко от праскови. :ieeee: Всичко се изяжда мълниеносно, аз обаче твърдо и упорито отказвам да близна сладко! Заклела съм се тази зима да не кача обичайните пет килограма, които после до юли не мога да сваля. :hmmmmmm: Така че рупам зелени ябълки от градината.
Милена, Либра пита за рецептата на тортата :mrgreen: Що не и обърна внимание :snif: :snif:
Аз с удоволствия бих останала насаме с торта с круши
Аватар
milena02
Чист кофеин
Мнения: 5417
Регистриран на: Юни 13, '12, 16:35
Местоположение: София
Получил благодарност: 1 път

Re: Какво сготвих днес

Мнение от milena02 »

Катя, аз съм преди всичко верен приятел! Опитах се да се направя на разсеяна, за да възпра Либра от изкушение и грях. Останеш ли със съблазънта насаме, въпреки всички целомъдрени клетви, знаем как приключват нещата... И после, горката, ще изпитва мъчителни угризения на съвестта, ще ме псува на ум и ще се самосъжалява. Затова мълчах. Но! Щом искате да се хвърлите в бездната на чревоугодието и следващия номер дрехи, заповядайте. Тортата е лесна за приготвяне, мамка й, а на всичкото отгоре е умопомрачително вкусна.
Народът така пожела! Аз, Милена02, си измивам ръцете от захарния сироп!


Продукти за блата

3 яйца
130 г захар
70 г брашно
25 г шоколадов пудинг ( 1/2 пакетче )
2 с.л. какао
1/4 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
30 г стопено горещо масло


Продукти за шоколадовия мус

3 жълтъка
60 г захар
1 ванилия
150 мл прясно мляко
500 мл течна сладкарска сметана
350 г тъмен шоколад

Продукти за пошираните круши

4 зрели круши
200 г захар
100 мл бяло вино
100 мл вода
сок и кора от 1/2 лмон
1 малка пръчка канела
2 зърна кардамон
2 зърна карамфил


Приготвяне

* За да направите блата първо разбийте на гъст крем жълтъците с половината захар. Отделно разбийте белтъците на сняг. В края на разбиването прибавете на тънка струйка останалата захар и продължете да разбивате докато получите твърди връхчета. Заедно пресейте брашното, пудинга, какаото, бакпулвера и ванилията. Към разбитите жълтъци прибавете белтъците и пресятата суха смес като ги редувате. Разбърквайте внимателно с лопатка. Най накрая сипете горещото течно масло и разбъркайте отново. Изсипете тестото в тортена форма 26 см, поктира с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна за около 15 - 20 минути. След изпичане оставете блата добре да се охлади преди да продължите нататък с тортата.

* За муса разбийте на гъст крем жълтъците със захарта и ванилията. Прибавете прясното мляко и 100 мл от сметаната. На много слаб огън в съд с незалепващо покритие сварете крема докато започне да се сгъстява, да лепне по лъжицата и да оставя плътни следи. Може да направите това и на водна баня, ако се страхувате, че крема може да загори. Докато крема е още горещ прибавете към него шоколада, начупен на парченца и бъркайте докато се стопи напълно. Охладете добре. Накрая разбийте останалата сметана на не много твърд сняг и внимателно я добавете към шоколадовия крем.

* Добре е да направите пошираните круши един ден предварително. За целта ги обелете и сварете за 5 - 10 минути с всички останали продукти. Не уточнявам категорично времето на варене, тъй като това зависи от сорта круши. Ако омекват по-бързо ги варете по-малко и обратното. Проверете дали плодовете са меки като внимателно ги прободете с върха на ножа. Оставете крушите в сиропа поне за няколко часа за да се ароматизират добре.


Подреждане

* В равна тортена чиния поставете блата и добре го сиропирайте със студения прецеден сок от пошираните круши. Разрежете крушите на половинки и ги подредете върху блата. Стегнете го с подвижен ринг за торта или с ринга на самата тортена форма, в която сте го пекли. Може да облечете за по-голямо удобство вътрешната му страна с лента ацетатна хартия или цветарски целофан. Така ще получите гладка и равна повърхност след като го отстраните.

* Върху крушите изсипете мус крема, загладете и оставете тортата в хладилника за една нощ да се стегне добре. След това внимателно отстранете ринга и гарнирайте по ваш вкус (лично аз ръся върху тази торта натурално какао през цедка, а отгоре вече редя каквото ми е кеф). Режете тортата с горещ сух нож.

Ето как изглежда:
Изображение

Ето и Лалето миг преди да й се нахвърли като изгладнял ескимос:
Изображение
libra
Наркоман
Мнения: 11635
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 73 пъти
Получил благодарност: 53 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от libra »

Mиленка ,мерси!
Такава торта бих направила само за някой на 37 и то, с блясък в очите ,както е в твоя случай ! Или за юни месец за среща с вас ,когато цъфтят розите.Защото е много изтънчена.
Иначе, в къщи ,действително бих останала сама срещу тортата .А съставки на едно място като 400 гр захар ,500 гр сметана и 3,5 шоколада ,без да обръщам внимание на останалите подробности,биха ме хвърлили в ангелския джаз.
Аватар
venetka70
Кафе машина
Мнения: 3610
Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
Дал благодарност: 23 пъти
Получил благодарност: 36 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от venetka70 »

Обещавам си да не влизам в тая тема повече :ufff: :ufff:
Що ми трябваше да я прочета тая торта с круши , ааа?? И сега като я направя ще точа само лиги около нея. Пустата алергия от къде се взе??
И пак съседите ще намажат, а аз ръце пълни, стомах празен.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Аватар
milena02
Чист кофеин
Мнения: 5417
Регистриран на: Юни 13, '12, 16:35
Местоположение: София
Получил благодарност: 1 път

Re: Какво сготвих днес

Мнение от milena02 »

Аз продължавам! Последен ден кеф за домашните, от утре съм на работа и ще видят те кон боб яде ли! :svekurva: Но като за последно - на печката къкри винен кебап, оризът за гарнитурата вече го направих. Палачинките, които през тази блажена седмица валяха като дъжд от небето, също са готови. Замесила съм соленки със свинска мас и сирене, поръсени с ким, че да не се пие тука бира с чипс, понеже е вредно и ме дразни самата гледка. Направих и салата от кореноплодни - целина, моркови, ряпа, гулия, такива работи плюс една лъжица майонеза, колкото да омекоти вкуса. Довечера ще изпека и содени питки със сирене и масло (Калико ги знае). Да ме запомнят хората с добро! Да знаят те, че и Милена е човек, когато има седем дена отпуск. Лалето - част му прави! - ми носеше кафето в леглото през цялото време на пребиваването ми в санаториума и само деликатно се осведомяваше какви са творческите ми планове за вечерната трапеза, но щом навлизах в подробности относно препържването на масълцето, вдигаше ръце в божествен екстаз и казваше: "О, не! Недей, о, музо, да споделяш тънкостите на шедьовъра, че може за загубиш вдъхновение". Той качи 3 кила за една седмица, а майка ми - 4. Айде момъкът има нужда от поохранване, но госпожата къде се е юрнала в бездните на чревоугодието с нейното кръвно?!
troll

Re: Какво сготвих днес

Мнение от troll »

Начи неизмеримо удоволствие е да видиш домашните прасета, как пляскат с уши и отвреме на време даже спират да ядът за да кажат, че е божествено.
Абе ората обичат да им правиш хубаво!
Обаче трябва и мъдрост, затуй по-малки порции, така...
troll

Re: Какво сготвих днес

Мнение от troll »

Изображение
Начи горния ред: малки хлябчета и салата зеле с моркови.
Втори ред(по-близкия) кифтета на канапе картофи, банички и семки от тиква печени. Тиквата я изядоха вчера.
Ся направих стимвани зеленчуци и крем-супа от тиквички с пържолки
Аватар
Еличка
Кафе машина
Мнения: 3460
Регистриран на: Мар 21, '16, 14:39
Получил благодарност: 2 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от Еличка »

Някой от вас да ме осинови, м? Как си мечтая да съм не готвач и сервиз, а за мъничко клиент..
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
troll

Re: Какво сготвих днес

Мнение от troll »

Еличка помисли пак какво искаш, че може и да го получиш.
Ти искаш да смениш творческото решение и кухненската гимнастика с шишето бира и мача на дивана.
Жените затуй живеят по-дълго от мъжете.
Аз женурята ги юркам!
Белят картофи, тиквички и краставици, а за мен оставям тежката и отговорна майсторска работа. :angelche:
troll

Re: Какво сготвих днес

Мнение от troll »

Е дааа...
Изображение
Това е кухня на дами, които са похапнали, а ся слагат Коледна украса.
Аз като свърша да готвя всичко е чисто.
Плотове, посуда и мивка.
:nod:
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”