Розите - технология за засаждане и грижи

Публикувай отговор
libra
Наркоман
Мнения: 11635
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 73 пъти
Получил благодарност: 53 пъти

Re: Розите - технология за засаждане и грижи

Мнение от libra »

Жив плет около рози също е голяма прецаквация.Моите са живи,де,но не знам как успяват .След една година, като започнах да местя единия ред ,корените на плета бяха оплели всичко .Те са тънки и многобройни.Но предполагам,че с годините и не стоят толкова тънки.
Гонете по-голямо растояние между жив плет и всичко зелено.
mysisu
Виенско кафе
Мнения: 365
Регистриран на: Яну 5, '18, 16:55

Re: Розите - технология за засаждане и грижи

Мнение от mysisu »

Студът завари моите млади рози с цветове и пъпки. Да ги оставя ли така до пролетта или да изрежа някаква част?
dal

Re: Розите - технология за засаждане и грижи

Мнение от dal »

Ех като зачетох, па редици па миксове па тревоги и ми стана едно топло на сърцето 😍розички прекрасни

Вие със завръза, наберете букет барем, не са свещени ❤️✌️
Пък за местенето, колко по малко влачи те толкоз по добре. Сега си викаш ама я да мълчиш ма много знаеш ти аз каква. Цветова комбинация н шаблон съм направила, как няма да местя 😃😃
Е добре, ще се четете след 3 години.
Прегръдки розарски 🌹
mysisu
Виенско кафе
Мнения: 365
Регистриран на: Яну 5, '18, 16:55

Re: Розите - технология за засаждане и грижи

Мнение от mysisu »

Не стават за букет. Заварих /след снега/ цветовете и пъпките придобили друг цвят и приличащи на стара мокра хартия. Нищо не изрязах, не бях подготвена за тази гледка. Листа - свежи и зелени. Тук чета, че масово се режат напролет. Как искам след 3 години да се радвам на чудесна градина и да се подсмихвам на сегашните си тревоги и глупави въпроси.
dal

Re: Розите - технология за засаждане и грижи

Мнение от dal »

Ами разбира се че ще се радваш и всичко ще е наред 😍
Рая

Re: Розите - технология за засаждане и грижи

Мнение от Рая »

Дал, толкова е хубаво, че се появи!!! Стоях си аз над нещата и карах безгрижни лета, докато не видях твоите ленти с рози. И после си загубих съня. Много градини в тази страна са се появили благодарение на теб и на другите момичета - розени феи, моята - също. Съвсем отговорно заявявам, че на изпит мога да се явя по всички съвети, дето си давала. Без грешки и промени из градините обаче - няма как. Просто няма как, ами поне навреме да ги оправяме.
Аватар
milena02
Чист кофеин
Мнения: 5417
Регистриран на: Юни 13, '12, 16:35
Местоположение: София
Получил благодарност: 1 път

Re: Розите - технология за засаждане и грижи

Мнение от milena02 »

Розите ми блажено си отдъхват от грижите ми вече две поредни години. Не са виждали, завалиите, ни резитба (с изключение на чайните хибриди и флорибундите), ни пръскане, ни торене... И цъфтят, та се късат. Всъщност, те по-хубави не са били никога. Нямам време да ги плевя, нямам време да ги окопавам, ей така си живеят. Само една се гътна миналата зима, но тя си беше и хилава. Ако някой шиш ще ми извади окото, докато минавам по пътеката, го режа, естествено, но нищо друго не правя. Те сами си се оправят. Това лято даже не са боледували или не съм забелязала. Като се сетя как им треперех, пък ги загърлях, пък им пръсках листата с аминокиселини... ми идва да се ритна отзад. :ufff:
Рая

Re: Розите - технология за засаждане и грижи

Мнение от Рая »

Ами те затова са прекрасни, Миленка - загърляла си, рязала и пръскала, когато му е било времето. Нещо като първите седем при човека - дала си им най-доброто: най-добро място и най-добри грижи, установили са се розите, укрепнали са и сега си растат, хубавеят и радват сетивата и душата. Направила си твой си Версай и се наслаждаваш - какво по-хубаво от това!!!
gospodinov

Re: Розите - технология за засаждане и грижи

Мнение от gospodinov »

Blue sky написа: Окт 4, '10, 16:38 Царицата на цветята – не слуайно е наречена така – розите са лесни за отглеждане и сравнително непретенциозни, особено ако са положени малко грижи при засаждането и са спазени трите основни правила се отблагодаряват в пъти с невероятно красивия си цъфтеж и аромат:

- Розите предпочитат целодневно слънчево огряване или поне абсолютния минимум от 4-5 часа, за предпочитане – сутрешна светлина.
- Мястото трябава да е на завет, но да има добра циркулация на въздух, за предпочитане е да се избягва близост от дървета, заради възможността от заразяване и заради съревнованието за хранителните вещества в почвата
- Розите предпочитат, пръхкава, добре дренирана и аерирана почва, богата на органични хранителни вещества.

Принципно розите ще се развиват при всяка почва, стига да не е твърде кисела и да е добре дренирана. И все пак, тъй като розите са дългогодишни растения, първоначалната грижа при засаждането им, ще осигури летящ старт на новите растения, и в дългосрочен план ще ви осигури хубави растения с максимално добър външен вид и цъфтеж. Затова, колкото повече се постараем в началото, толкова повече цвят и красота ще имаме в последствие.

......................................................................................................................................................................................
Това първо мнение, обобщава всичко, което може да се каже по темата.
Аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6608
Регистриран на: Ное 29, '09, 17:02
Получил благодарност: 51 пъти

Re: Розите - технология за засаждане и грижи

Мнение от Lizi »

До някъде да. Аз бих добавила нещо много съществено за розите . Защото това което е писано тук може да се отнесе за повечето цветя .
Розите обичат много вода. Без вода , няма да се развиват добре. Ще се мъчат. Тази година сложихме капково и мога да кажа ,че разликата е огромна . Не спряха да цъфтят цяло лято , а обемите станаха направо страховити.
Публикувай отговор

Обратно към “Рози”