Вегани, вегетарианци.... или може ли човек без месо?

За разговори, други теми или просто да побъбрим...
Публикувай отговор
gospodinov

Re: Вегани, вегетарианци.... или може ли човек без месо?

Мнение от gospodinov »

Shami написа: Дек 6, '18, 10:11 но погледнах малкото си орле до мен,трудностите около неговото хранене,мъката да го убедя да смесва храните........................Да знаете,опасно е,особено,ако има подрастващи наоколо ви,може да се повлияят от вас.
Само от любопитство, защо трябва да смесва храните, твоето дете?
Защо реши, че е опасно това да си веган/вегетарианец?
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: Вегани, вегетарианци.... или може ли човек без месо?

Мнение от calico »

Шами, голямата ми дъщеря си беше веган преди да забрееменее, по време на цялата бременност и кърмачество(1 година) и след това. Периодически, по 2-3 месеца в годината кара и само на суровоядство, включително и през бременността и кърменето. Детето тръгна на ясла още на 1 година, и естествено си яде всичко каквото там и в градината после готвят. Никой не му налага някакъв специален вегетариански режим. Наблюдавам, че обича доста постните храни, от месото не обича нещата само от месо- например кюфтета, кебачета, наденици, пържоли, печено червено месо. Но яде с удоволствие мусака, супи, нещо готвено със зеленчуци, ориз и т.н. , обожава рибата във вяскакви видове. Малката никога не я караме да яде когато не иска, може и цял ден да не иска. Така че, не виждам какво това с детето те притеснява. Мисля, че точно децата имат много добър вътрешен усет за храната, просто не трябва да им се налагаме.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5274
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 99 пъти
Получил благодарност: 105 пъти

Re: Вегани, вегетарианци.... или може ли човек без месо?

Мнение от Daniela Pargu »

Децата не обичат месо - ние ги приучваме да го ядат.....
У дома се готви много месо/все диетично,чисто и пр./
Не сме вегетарианци,но - изяжда се яденето ,а мръвките остават! :hmmm:
Добре,че имаме кучета :dovolen:
А аз без месо мога с месеци,докато не ми се прияде....кренвирш :hihihi: ма той не е от месо :hmmm:
пп. за вег. ястия- ми по-трудни са си за готвещия!
А за спешно- мяташ месце на скарата - и гостите нахранени :angelche:
Аватар
Shami
Чист кофеин
Мнения: 8508
Регистриран на: Окт 26, '15, 15:52
Местоположение: гр. София
Дал благодарност: 853 пъти
Получил благодарност: 657 пъти

Re: Вегани, вегетарианци.... или може ли човек без месо?

Мнение от Shami »

Господинов,смятам,че за един млад организъм е необходимо да има от всичко в менюто,не съм диетолог и изобщо не съм запозната с ползите от определените видове храни,но си мисля,че всяка храна доставя различни видове витамини,минерали и ,ако не ти е забранена по някакъв повод е нормално да я приемаш.
За смесването имам предвид например,супа, основно,десерт,това като общо,а при нас,не се допират в чинията изобщо храните,да не говорим за горното меню.Яде се примерно,само хляб с кремвирш ,няма салата ,няма добавка.Преди това кремвирша се обелва и обелен се измива под течаща вода.За готвено или супа да не говорим,там всичко е смесено.Аз съм готова на всичко,само и само да се храни,с каквото и да е,защото отиваме към анорексия.Не може момче на 17 да прилича на скелет,не е нормално изобщо.Тук психиката е много важна,затова трябва да съм много внимателна и да лавирам някак.Трябва да мисля от всякакъв ъгъл нещата.
Пускам поста си ,после ще ви изчета мненията,че в момента не мога :oops:
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17035
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 137 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: Вегани, вегетарианци.... или може ли човек без месо?

Мнение от Миша »

Да задам един малко по-страничен въпрос ,кое е по-опасно, хранене със зеленчуци, отгледани чрез хидропоника или съхранявани чрез химия и в хладилни камери , или хранене с месо, тъпкано с хормони , как се спасявате и в двата случая ?

Как вегетарианците се справят зимата? Четох интервю на доктор от токсикологията на Военна болница, отделението било пълно с млади хора, консумирали фрешове, резултатите им били като на работещи в химическа лаборатория
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Аватар
Албена
Кафе машина
Мнения: 4526
Регистриран на: Фев 2, '10, 09:57
Местоположение: Габрово

Re: Вегани, вегетарианци.... или може ли човек без месо?

Мнение от Албена »

Аз съм вегатарианка ,но у нас се готви и яде месо.Дъщеря ми на 17 години сама взе решение и от една година е веган.Не съм й влияла с нищо. Тя си има среда и приятели ,с които има общи интереси и светоглед. Въпреки ,че стана веган по етични причини /на младостта е присъщ идеализма :dovolen: / ,това й помогна да се справи с наднорменото тегло и алергичните обриви ,които се появяваха периодично. Понеже на семейните събирания по нова година и великден отказваше да яде месо и яйца ,баба й и леля й решиха ,че е болна от анорексия и упорито ме убеждаваха да я заведа на психиатър /дори не и психолог / :mrgreen: Навярно ме смятат за безотговорен родител,но аз виждам ,че детето ми се чувства добре.Храни се пълноценно и е здраво.
Миша написа: Дек 6, '18, 10:38 Да задам един малко по-страничен въпрос ,кое е по-опасно, хранене със зеленчуци, отгледани чрез хидропоника или съхранявани чрез химия и в хладилни камери , или хранене с месо, тъпкано с хормони , как се спасявате и в двата случая ?

Как вегетарианците се справят зимата? Четох интервю на доктор от токсикологията на Военна болница, отделението било пълно с млади хора, консумирали фрешове, резултатите им били като на работещи в химическа лаборатория
Мише, фрешове не пием.Те по-скоро са някаква мода сред по-младите. Домати и краставици през зимата не ядем.Просто вкуса не ни харесва. Ябълки,портокали ,мандарини с удоволсвие си хапваме. В менюто си включваме варива - боб ,леща ,грах, нахут .Сезонни зеленчуци - зеле ,цвекло ,ряпа,замразени зеленчуци,кисело зеле,консервирани зеленчуци от нашата градина, а също ориз ,елда. Всъщност и през зимата може да се поддъжа богато и разнообразно меню.
Аватар
scleri
Кафе машина
Мнения: 3886
Регистриран на: Юли 10, '10, 13:14
Дал благодарност: 53 пъти
Получил благодарност: 284 пъти

Re: Вегани, вегетарианци.... или може ли човек без месо?

Мнение от scleri »

gospodinov написа: Дек 6, '18, 10:15
Само от любопитство, защо трябва да смесва храните, твоето дете?
Ще си позволя да отговоря на този въпрос въпреки че не е зададен към мен. Храната / не само детската / трябва да бъде разнообразна и да се смесва заради биологията на нашия организъм.
В историческото развитие на човека има две основни направления - биологично, и интелектуално. Това последното върви по експоненциална крива. Нашите прадеди са се раждали при едни условия / разбирай ниво на развитие на бита /, живяли са при тези условия, и за си отивали без да са настъпили някакви кой знае какви големи промени. След големите научни открития, и техническата революция обаче темпа на промяна започна да се ускорява. Нашето поколение е свидетел на огромни научно технически промени. Спомнете си че когато бяхме деца ламповите радиоприемници бяха върхът на техниката, и вижте сега смартфона в ръцете си. Разстоянието между тях е по-малко от век.
Съвсем по друг начин обаче върви развитието ни в биологично отношение. Там човешкият ум, разум, интелект са безсилни. Там действат законите на природната еволюция а тя съвсем не бърза за никъде. Исторически погледнато човек е започнал да води уседнал начин на живот, и да се занимава със земеделие и скотовъдство едва от десетина хиляди години. Десет милиона години, а вероятно и повече, преди това сме били ловци събирачи. Тоест сме се хранели с каквото ни попадне в конкретния момент. Погледнато от биологична гледна точка човек е много повече хомо, отколкото хомо сапиенс. И това първичното, дивото което е в нашия организъм все още се проявява на подсъзнателно ниво. Спомнете си че зеленият цвят ни действа успокояващо защото това е цвета на гората която е била наше убежище и ни е давала сигурност милиони години. По същата причина и къс месо опечен на жар ни е по-вкусен от същия къс месо приготвен в микровълновата печка. Просто спомен на клетъчно ниво от ония отминали години.
От биологична гледна точка нашият организъм еволюционно е пригоден , и има нужда от разнообразие в храната. Най-добрият за нас хранителен режим е хранителния режим на ловец събирач. Тоест разнообразен. В това разнообразие обаче месото съвсем не е преобладаващо, а по-скоро допълнение. За това всякакви диети от типа на яжте само това, или само онова са по-скоро вредни. Изключвам случаите когато те са продиктувани от медицински причини. Един здрав човек за да продължи да е здрав има нужда от всякаква разнообразна храна просто защото неговите прадеди са се хранили така милиони години.

У дома имаме няколко чинчили / домашни любимци / . Тези животинки са тревопасни гризачи. В човешкият рацион обаче тревата отсъства, и ни е много по-лесно да ги храним със зърно. За нас е лесно, обаче за животинките не е полезно. В началото имахме проблеми докато не осъзнахме тая дребна подробност. Сега ежедневната им храна се състои основно от трева / това са намирали техните прадеди в най-голямо изобилие / и като допълнение различни зърнени култури. Така както техните деди също от време на време са се облажвали с някое и друго семенце. Животинките се чувстват много по-добре. Е нещо подобно е и с хората с тази разлика че човек е разумно същество, и понякога разума му може да го отведе в неполезна за него посока докато животинката само ще подуши, но няма да яде нещо което е вредно за него.
Аватар
Shami
Чист кофеин
Мнения: 8508
Регистриран на: Окт 26, '15, 15:52
Местоположение: гр. София
Дал благодарност: 853 пъти
Получил благодарност: 657 пъти

Re: Вегани, вегетарианци.... или може ли човек без месо?

Мнение от Shami »

Абе момичета,аз съм съгласна със всичко,нека пие сокове,та аз купвам пуканки,чипс,всичко,само и само да яде.
Случвало се е ,дотолкова да няма енергия,че да не може да стане от леглото,тогава ме моли за някаква храна,каквато и да е,но дотам ли трябва да се стига.Веднага поднасям,храни се в леглото,това нормално ли ви звучи.Енергия няма за да се движи.
Забраната на вредните храни изобщо не върши работа,става по лошо.Тогава изобщо не яде нищо.Сега представете си на целият този хал,моя милост да мина на веган храни.По добре да не дърпам дявола за опашката,не и в този момент.Затова казах,че нещата не са еднакви за всички.
Всеки трябва да има ум в главата и да мисли,в неговото положение ,кое е добре и кое не и не само за него лично.
О,като написах всякаква храна,нали не си мислите,че ще яде супа,кебапче или нещо постно.Има вече остър гастрит, плод на гладно е нежелателно,ще го заболи корем.Ми заредила съм се с кроасани и течен шоколад.
gospodinov

Re: Вегани, вегетарианци.... или може ли човек без месо?

Мнение от gospodinov »

Миша написа: Дек 6, '18, 10:38 Да задам един малко по-страничен въпрос ,кое е по-опасно, хранене със зеленчуци, отгледани чрез хидропоника или съхранявани чрез химия и в хладилни камери , или хранене с месо, тъпкано с хормони , как се спасявате и в двата случая ?

Как вегетарианците се справят зимата? Четох интервю на доктор от токсикологията на Военна болница, отделението било пълно с млади хора, консумирали фрешове, резултатите им били като на работещи в химическа лаборатория
Шами благодаря за отговора :daaa:
Миша, всичко е въпрос на личен избор, кое по-малко зло да се избере!
Аз работя в хранителната сфера и контактувам с почти всички фирми предлагащи добавки и адитиви за тази промишленост.
Пределно ми е ясно какво се ползва и какво не се декларира в храните и хр. продукти.
Но по отношение на храненето на веганите и вегетарианците, мисля че доста хора са в заблуда.
Явно за повечето от вас, тия хора (веганите и вегетарианците) са бедстващи хора, които всячески се опитват да потушат глада си с краставици, марули, чия, киноа, амарант, годжи бери и т.н.
При мен поне, няма нищо такова, не ям нито чия, нито киноа, нито годжи бери, нито се наливам с фрешове, даже фреш не обичам много,много!
Мога да ям за вечеря маслини, филия от моя си хляб, намазана с домашна лютеница и мерудия.
Или варени картофи(лично отгледани) със салата от маруля(прясно откъсната събота от село), зехтин, ябълков оцет(мое производство), слънчогледови семки и сусам.
Или всякакви други варианти, включващи - нахут ,леща, боб (собствено производство), боб мунг, ориз и т.н.
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17035
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 137 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: Вегани, вегетарианци.... или може ли човек без месо?

Мнение от Миша »

Не ме слагай в категория "Вас", моля :dovolen: , фризерът ми е пълен със зеленчуци, не с месо, опитвам да се преборя с една млада дама, която предпочита фрешове и пресен зеленчук пред замразен , и търся аргументи , различни от професионалната ми деформация
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Разни и разнообразни теми”