Хляб с квас - възраждане на една традиция.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ейй, хлебарите, много вдигнахте летвата !
Я какви постижения показвате .
Я какви постижения показвате .
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Lois, страхотни хлебчета.....уникални.
Много ти се възхищавам за старанието и отдадеността към правенето на хляб.
Венче, с тия арт инсталации - супер хлябове и синьо сирене направо ми потекоха л...те........
Много ти се възхищавам за старанието и отдадеността към правенето на хляб.
Венче, с тия арт инсталации - супер хлябове и синьо сирене направо ми потекоха л...те........
- мечтица
- Кафе машина
- Мнения: 4958
- Регистриран на: Юли 4, '13, 08:31
- Дал благодарност: 797 пъти
- Получил благодарност: 1309 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Въх,все на гладен стомах ли влизам в тая тема,
колкото пъти вляза все ми се прияжда от тоя хляб,
та чак усещам миризмата му.
Венче да вземеш да опечеш един самун за форумна среща,поне четвъртинка от филийка да опитам., та да знам за какво ми текат л-те.
Венче и Лоис,хлябовете ви вече съвершено майсторство, браво
колкото пъти вляза все ми се прияжда от тоя хляб,
та чак усещам миризмата му.
Венче да вземеш да опечеш един самун за форумна среща,поне четвъртинка от филийка да опитам., та да знам за какво ми текат л-те.
Венче и Лоис,хлябовете ви вече съвершено майсторство, браво
Ние си мислим, че Бог ни гледа отгоре, но той всъщност ни гледа отвътре - ЖИЛБЕР СЕСБРОН
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5631
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1727 пъти
- Получил благодарност: 1960 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Да си споделя втория среден успех. Замесих хляб с две трети безглутенови( нахут, ориз, елда, царевица) лимец и бяло някакво италианско с квас, който много добре работи, мирише сладко, абе....амброзия ( подарък от wenche ). Сега оставих малко и си го храня, расте си на плота в голям буркан, отгоре марля и поставен капак без да е затворен. Това по съветите на mama_li, благодаря й. Замесих доста меко тесто, много влажно, да дам шанс на безглутеновите брашна. Два часа на плота, нещо като сгъване, тестото много меко, работи се трудно. После 24 часа в хладилника, стана двойно по-голямо. Извадих го колкото да загрее фурната на 230’,пекох в тенджера с капак, върху хартия, нарязах горната коричка. Последните 10 Мин от общо час без капак. Ставам сутринта, готова да снимам, а ранобудният ми татко изял голяма част от хляба. Затова цял го нямам на снимка. И аз го опитах - плътен, еластичен, малки шупли, много, много вкусен. И знам какво сложих вътре.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Добро утро!
Мечтица, специално за теб и за другите фенове ще има хляб и козунак за срещата с надеждата да запалим нови фенове, че тук нещо редиците ни оредяха.
Добре че Тутти се присъединява.
Тутти, моля отчитай се редовно, че безглутенови брашна с квас е нещо съвсем ново и е много интересно.
И показвай снимки даже и на корички, за да нищим процесите. Като начало се питам дали печене 50 мин. под капак не са много, особено на толкова влажно тесто.
Мечтица, специално за теб и за другите фенове ще има хляб и козунак за срещата с надеждата да запалим нови фенове, че тук нещо редиците ни оредяха.
Добре че Тутти се присъединява.
Тутти, моля отчитай се редовно, че безглутенови брашна с квас е нещо съвсем ново и е много интересно.
И показвай снимки даже и на корички, за да нищим процесите. Като начало се питам дали печене 50 мин. под капак не са много, особено на толкова влажно тесто.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5631
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1727 пъти
- Получил благодарност: 1960 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ето снимка на част от хляба, подготвен за даване на внучето. Личи, че е станал добре, въпреки многото слаби на глутен съставки. Може би дългото втасване, повече от 24 часа, не знам.
Другия хляб ще го фотна по-отговорно, още след изваждане от фурната.
И точните пропорции ще давам, било сполучливо или не. Аз по принцип така готвя всичко, по усет, но тук ори тези хлябове ще трябва анализ на всичко, за да има успех. Венче, сама не вярвах да се получи, но стана. Изкушавам се да отворя плика и фолиото, за да снимам, но ще трябва да остане непокътнато. Още довечера зареждам вече с точни мерки отново такъв хляб. Не е изцяло без глутен, но глутеновото брашно беше много малко. Ще докладвам.
Другия хляб ще го фотна по-отговорно, още след изваждане от фурната.
И точните пропорции ще давам, било сполучливо или не. Аз по принцип така готвя всичко, по усет, но тук ори тези хлябове ще трябва анализ на всичко, за да има успех. Венче, сама не вярвах да се получи, но стана. Изкушавам се да отворя плика и фолиото, за да снимам, но ще трябва да остане непокътнато. Още довечера зареждам вече с точни мерки отново такъв хляб. Не е изцяло без глутен, но глутеновото брашно беше много малко. Ще докладвам.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Тутти, гума гуар се използва много успешно в направата на безглутенови хлябове. Въпреки, че има Е номер, тя се прави от вид боб(гуар) и за нея не може да прочетеш нищо лошо, напротив.
Ако ти е интересно как се влага в хляба, ето едно четиво
http://uft-plovdiv.bg/site_files/file/s ... 0hljab.pdf
Ако ти е интересно как се влага в хляба, ето едно четиво
http://uft-plovdiv.bg/site_files/file/s ... 0hljab.pdf
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5631
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1727 пъти
- Получил благодарност: 1960 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
gospodinov, благодаря за информацията. Ти си извор на знания и всичко изучаваш в дълбочина. Харесва ми и практичния ти подход към всичко, което правиш. Рационален, последователен и търсещ. Поздрав!
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Тути, следващият път ако го снимаш без опаковка, ще бъде много добре
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5631
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1727 пъти
- Получил благодарност: 1960 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Даааа, особено ако успея да го снимам вкъщи, защото тази снимка я направих в едно заведение, нито вярвах на чистотата на ръцете си, нито на масата. Грабнах част от хляба, с плика и го понесох рано сутринта. Усъвършенстването предстои.