Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Тути, ММ ме е обявил за лудичка и разпространява следния виц.
При детския лекар:
Двама млади родители: Докторе, бебето се буди всяка нощ в 1 часа. Какво да го правим ?
Докторът: Ами какво, хлебар.
При детския лекар:
Двама млади родители: Докторе, бебето се буди всяка нощ в 1 часа. Какво да го правим ?
Докторът: Ами какво, хлебар.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Венчее, Венче! Това маяно тесто ме замая. Не мога да му осигуря висока температура, накиснала съм купата в друга по-голяма, където наливам гореща вода, ама мноого бавно стават нещата. Поразмърдало се е, но е далеч от удвояване на обема .
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Обещанието трябва да се изпълнява. След вчерашното измрънкване за маяното тесто, което успях да оправя с помощ от Венчето, нещата вървяха добре до замесването на тестото. Когато дойде време за разпъванията, програмата ми се обърка тотално . Въпреки че бях на крак до 1 часа, не можах да отделя необходимото време и внимание на тестото. Ето крайния резултат, изпечен сутринта . Получи се сладко хлебче.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Лиде, такъв ..... ъъъъ ... резултат се забравя/изяжда максимално бързо ( ако става за ядене ).
Аз лично веднага захващам поправителен, но истината е, че на козунака трябва да си му на разположение.
Нищо де, този опит показва, че без разпъване, а и без измесване ( ти го бърка само с лъжицата ) не можем да очакваме хубав (или изобщо) козунак.
Няма отказване, нали!
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Става за ядене. Даже и в този вид, стои мекичко, леко влажно, като същевременно клечката излиза съвсем суха и не е глетаво.
Няма отказване, но ще трябва да избирам (доколкото ми е възможно) по- подходящи моменти.
Определено месенето му липсва. За друго не знам.
пп Добре, че забърках половин дозичка
Няма отказване, но ще трябва да избирам (доколкото ми е възможно) по- подходящи моменти.
Определено месенето му липсва. За друго не знам.
пп Добре, че забърках половин дозичка
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Лиде, грешките са нещо неизбежно и необходимо. Ако на човек само му се получават нещата(теоритично), много скоро ще спре да се развива и ще я кара по течението.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Когато пробвам нова рецепта, обичам да правя много скоро втори опит.
Този път беше и за целите на тайминга или как да не печем в 3 ч. през нощта. Дано ви е от полза.
С други думи - пак козунака по Петя Петрова.
17:00 ч. t 24°С забърках сладкия стартер, който пренощува завит в кърпа.
В 6:00 ч. на следващата сутрин беше до горния ръб на буркана.
До 7 ч не настъпи никаква промяна и замесих маичното тесто. t 23°С
11:00 ч. t 23°С маичното беше удвоило обема и добавих всички съставки, измесване
Разпъване в 11:30 / 12:00 / 12:20 / 13:00 ч - 23°С
Втасване: При първия опит тестото втасва на стайна температура около 23 градуса 6 часа и при бенчреста остана жилаво и еластично. При втория опит направих втасването във фурната на 28-29 градуса, тестото втаса за 4 часа и беше отпуснато и лепкаво. Работеше се трудно.
17:00 ч. Тестото беше удвоило/утроило обема. Бенчрест 30 мин. и окончателно оформяне. На стайна температура, 23 градуса.
20:30 ч. Печене 45-50 мин. на 180°С - 170°С .
21:30 ч. END
общо 15 часа без времето за сладкия квас.
Изстина във формите.
Ето малко снимки от процеса.
Този път беше и за целите на тайминга или как да не печем в 3 ч. през нощта. Дано ви е от полза.
С други думи - пак козунака по Петя Петрова.
17:00 ч. t 24°С забърках сладкия стартер, който пренощува завит в кърпа.
В 6:00 ч. на следващата сутрин беше до горния ръб на буркана.
До 7 ч не настъпи никаква промяна и замесих маичното тесто. t 23°С
11:00 ч. t 23°С маичното беше удвоило обема и добавих всички съставки, измесване
Разпъване в 11:30 / 12:00 / 12:20 / 13:00 ч - 23°С
Втасване: При първия опит тестото втасва на стайна температура около 23 градуса 6 часа и при бенчреста остана жилаво и еластично. При втория опит направих втасването във фурната на 28-29 градуса, тестото втаса за 4 часа и беше отпуснато и лепкаво. Работеше се трудно.
17:00 ч. Тестото беше удвоило/утроило обема. Бенчрест 30 мин. и окончателно оформяне. На стайна температура, 23 градуса.
20:30 ч. Печене 45-50 мин. на 180°С - 170°С .
21:30 ч. END
общо 15 часа без времето за сладкия квас.
Изстина във формите.
Ето малко снимки от процеса.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Венче, ти си готова да си отвориш пекарна, ще радваш хората с вкусни хлебчета и великолепни козунаци.
Аз със сигурност бих бил твой клиент.
Аз със сигурност бих бил твой клиент.