Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Модератор: Миша
Re: Овошки - плодни дървета
prijatel62, смокинята и на вкус е добре. Няма "фуражен" вкус, класическа смокиня, като на тези по Северното Черноморието. Но пак казвам, че не е моя, а ми направи впечатление с родовитостта си.
"Бъдещето не е това, което беше"
- prijatel62
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2025
- Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
- Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
Re: Овошки - плодни дървета
Е какво пък. Когато вече няма листа, отрежи си няколко резника(20-22см) с къси междувъзлия и си ги вкорени навън. Горната пъпка - леко над терена. Отгоре - шума, за през зимата. Дори и тогава в долната част на резника се образува калус, а напролет от горното око се развиват силни леторасти.
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
- utro77
- Виенско кафе
- Мнения: 366
- Регистриран на: Окт 8, '15, 11:22
- Дал благодарност: 5 пъти
- Получил благодарност: 9 пъти
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Здравейте!
Влизам в темичката с молба за съвет.
Не съм запозната с отглеждането на смокините.
Преди три години познати ни подариха издънка и ние я засадихме.
В Североизточна България сме, но на 20км. от морето. В региона успешно се отглеждат смокини. Нашата обаче всяка зима измръзва изцяло и напролет тръгва от нулата. Въпреки че се опитваме да я завием. Не е давала плод.
Към момента е висока към 150см. Силно разклонена е. От корена излизат може би десетина клона.
Трябва ли да отрежа някои от тях? Някъде четох, че е добре да се оставят само 3-4 по-силни.
Как да я опаковам през зимата, за да не измръзне?
Влизам в темичката с молба за съвет.
Не съм запозната с отглеждането на смокините.
Преди три години познати ни подариха издънка и ние я засадихме.
В Североизточна България сме, но на 20км. от морето. В региона успешно се отглеждат смокини. Нашата обаче всяка зима измръзва изцяло и напролет тръгва от нулата. Въпреки че се опитваме да я завием. Не е давала плод.
Към момента е висока към 150см. Силно разклонена е. От корена излизат може би десетина клона.
Трябва ли да отрежа някои от тях? Някъде четох, че е добре да се оставят само 3-4 по-силни.
Как да я опаковам през зимата, за да не измръзне?
- ivanina
- Кафе машина
- Мнения: 4142
- Регистриран на: Мар 29, '13, 11:36
- Местоположение: Русе, България
- Дал благодарност: 20 пъти
- Получил благодарност: 6 пъти
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
И аз да се похваля със смокинката си таз година- хапнах си прилично, за мое удивление.
Сортът и не ми е известен, но даде завърз два пъти в годината.
Първият завърз, който направи в ранна пролет като количество беше много оскъден - 20тина смокинки , и аз докато се осъзная че е дошло времето им за беритба половината бяха изцопали на земята- но пък бяха медовинки!
Вторият завърз почна да образува през юни. Бях толкова скептична, че това чудо с което обилно се отрупа храста няма да свари да узрее, но сгреших. През август леко- полеко почнаха да зреят и така до края на месеца я разтоварих - в прясна консумация.
В отговор на питането на Утро искам да кажа, че моята смокиня е във вид на храст и до сега сме я зазимявали като привеждаме пръчките събрани в два три снопа към земята и зариваме с пръст. Това обаче, докато пръчките бяха млади - а тази зима само я приведохме до земята и върху вързаните пръчки снопове наслагахме едни стари дървени врати от старата ни къща. Върху тях за тежест по един два циментови кола, след което метнахме един дебел найлон и отгоре върху него пак дъски, греди ....всичко що имаше като отпадък в двора.Най- добре стана като заваля и снега. Мислех си че пролетта това нещо няма да има изправяне. Да, ама не - пак сгреших , слънцето за много кратко време я изправи- стройна като фиданка.
Тази есен, ще повторим процедурата- до където можем, защото надебелелите клони няма да можем да наведем, и ще трябва друга тактика да приложим за тях... но, все още не зная каква. В питане и търсене на инфо за зазимяването ѝ съм.
Сортът и не ми е известен, но даде завърз два пъти в годината.
Първият завърз, който направи в ранна пролет като количество беше много оскъден - 20тина смокинки , и аз докато се осъзная че е дошло времето им за беритба половината бяха изцопали на земята- но пък бяха медовинки!
Вторият завърз почна да образува през юни. Бях толкова скептична, че това чудо с което обилно се отрупа храста няма да свари да узрее, но сгреших. През август леко- полеко почнаха да зреят и така до края на месеца я разтоварих - в прясна консумация.
В отговор на питането на Утро искам да кажа, че моята смокиня е във вид на храст и до сега сме я зазимявали като привеждаме пръчките събрани в два три снопа към земята и зариваме с пръст. Това обаче, докато пръчките бяха млади - а тази зима само я приведохме до земята и върху вързаните пръчки снопове наслагахме едни стари дървени врати от старата ни къща. Върху тях за тежест по един два циментови кола, след което метнахме един дебел найлон и отгоре върху него пак дъски, греди ....всичко що имаше като отпадък в двора.Най- добре стана като заваля и снега. Мислех си че пролетта това нещо няма да има изправяне. Да, ама не - пак сгреших , слънцето за много кратко време я изправи- стройна като фиданка.
Тази есен, ще повторим процедурата- до където можем, защото надебелелите клони няма да можем да наведем, и ще трябва друга тактика да приложим за тях... но, все още не зная каква. В питане и търсене на инфо за зазимяването ѝ съм.
Истината е като водата - винаги намира път!...
- utro77
- Виенско кафе
- Мнения: 366
- Регистриран на: Окт 8, '15, 11:22
- Дал благодарност: 5 пъти
- Получил благодарност: 9 пъти
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
ivanina , много благодаря! Струва ми се, че бихме могли да приведем клоните на нашата към земята на този етап.
Ще чакам все пак и другите да споделят методи за зазимяване.
Ще чакам все пак и другите да споделят методи за зазимяване.
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Преди години живях в една вила в покрайнините на София. В двора имаше огромна смокиня на храст, от онези с дребните плодове. На есен като паднеха листата хазяите пристягаха клоните с въже с примка (като за бесене, пу, пу, да не дава господ). Получаваше се нещо като колона с височина 4 - 5 метра (колкото дължината на клоните) и диаметър около 2 метра. След това увиваха черги, одеяла, брезенти около тази колона и накрая слагаха найлон. Нямаше случай смокинята да измръзне. Мероприятието обаче е сериозно и цялата махала се събираше при изпълнението му.
П.П. Смокинята се намираше до стената от южната страна на вилата.
П.П. Смокинята се намираше до стената от южната страна на вилата.
- utro77
- Виенско кафе
- Мнения: 366
- Регистриран на: Окт 8, '15, 11:22
- Дал благодарност: 5 пъти
- Получил благодарност: 9 пъти
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Станимир, благодаря!
Полезна е тази информация.
Нашата смокиня не е в близост до постройки. Може би трябва да се опитаме да й направим и малко завет. Освен завиването. Ще изпробваме всичко тази година, за да избегнем измръзването.
Полезна е тази информация.
Нашата смокиня не е в близост до постройки. Може би трябва да се опитаме да й направим и малко завет. Освен завиването. Ще изпробваме всичко тази година, за да избегнем измръзването.
-
- Виенско кафе
- Мнения: 473
- Регистриран на: Апр 9, '13, 15:42
- Местоположение: Ахтопол,Стара Загора
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Пламен,тази смокиня Меделин да не би да е "Мадлен" от Пландорекс?
„Питате ме защо купувам ориз и цветя?
Купувам ориз, за да живея, а цветята – за да имам причина да живея.”
Конфуций
Купувам ориз, за да живея, а цветята – за да имам причина да живея.”
Конфуций
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Не знам как се чете точно. Аз съм я поръчал от тук: http://exoticplantsbg.com/product/906/f ... 3-ltr.html
-
- Виенско кафе
- Мнения: 473
- Регистриран на: Апр 9, '13, 15:42
- Местоположение: Ахтопол,Стара Загора
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Да,точно Мадлен-2 сезона.Поръчвахме я от Пландорекс-франция преди време.И моята-едната,която я засадих в градината,първата година измръзна и после пусна дълго стъбло-около1,20м.Другата беше в саксия и роди 1 смокинка-беше вкусна.Сега вече съм я засадила на смокиновата градина.
„Питате ме защо купувам ориз и цветя?
Купувам ориз, за да живея, а цветята – за да имам причина да живея.”
Конфуций
Купувам ориз, за да живея, а цветята – за да имам причина да живея.”
Конфуций