Природосъобразно земеделие

Модератор: Миша

Публикувай отговор
Аватар
ugod
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1412
Регистриран на: Авг 22, '17, 22:27
Местоположение: Birmingham uk
Дал благодарност: 139 пъти
Получил благодарност: 174 пъти

Re: Природосъобразно земеделие

Мнение от ugod »

Относно по- едрите остатъци ги използвайте в направата на топла леха.

Ако някой се интересува може в следващи теми да я разгледаме.
лалесъм

Re: Природосъобразно земеделие

Мнение от лалесъм »

clock написа: Сеп 26, '18, 21:24 Отдавна си говорим вкъщи за клонотрошачка и сега като прочетох МГХ и Penkeler се замислих. Ако натроша с нея всички лозови пръчки, които режем пролетта, мога ли да ги използвам и тях като мулч? Колко ли време ще им е нужно да се разградят? Или да си ги струпам така наситнени на компостера и там да си гният? И изобщо струва ли си инвестицията в такава машинка, за да знам дали по- убедително да говоря за нея или само между другото да я споменавам :hmmm:
Според мен, Клоки, ако е само за едните лозови пръчки - не си струва инвестицията. За мен най-голямото неудобство на клонотрошачката е невъобразимия шум, който вдига. Но аз като работя с нея е поне за 3 часа, защото при нас е гора - съчки много. Можеш да обмислиш вариант да си вземеш една скъпа лозарска ножица - ще ти излезе наполовина в сравнение с машината - и с нея да наситняваш лозовите пръчки и после в компостера - така ще угниват по-бързо :daaa:
лалесъм

Re: Природосъобразно земеделие

Мнение от лалесъм »

НАМ написа: Сеп 26, '18, 21:50
nadin написа: Сеп 26, '18, 14:28 Всички тези идеи са чудесни, но според мен не са универсални. Първото от което трябва да се почне е точно какви почви имате. В България има сигурно към 20 вида почви всички със специфични качества и нужди. Черноземи например в Западна Европа няма и затова от там е тръгнало това интензивно земеделие, защото почвите им са бедни. Много от черноземно базираните почви, имат нужда от малко азотно подхранване защото по принцип са богати почви и ако се култивират правилно и се добавя хумус от друго подхранване нямат нужда. Смолниците пък като повечето глинести почви имат проблем не с хранителните вещества, а със структурата и водопропускливостта. При песъчливите и канелените почви пък проблемите са други. И въобще всеки трябва да си знае от какво най-вече има нужда неговата почва и неговата градина.
Аз винаги съм си задавала въпроса какво ми дават сидератите в повече, от добавянето на угнил другаде компост от същите тези растения?
В моят смолник без фрезоване на пролет не може да се сади, а сидератите с нищо не ми помагат, защото за да се преборя с глината имам нужда по-скоро от пясък и други инертни материали, от колкото от гниещи растения. Ако разчитаме само на естествените условия, които изначалната почва в градината ни предлага това означава, че никога няма да отгледам читав морков или картоф в мойта почва, а пък тези с градини по планинските склонове няма да видят хубав градински домат или чушка независимо от това какви сидерати садят на есен.
Моят личен опит, който споделям тука е че това със сидератите не мога да си го причиня, защото ползите не компенсират усилията. Много по-лесно и с по-голям успех според мен е да си правя компост, който есен да разхвърлям в градината след като прибера реколтата. Мойта градина е 10 на 9 м и компоста, който правя през сезона ми е напълно достатъчен. Сидератите може би стават за големи площи и при сеитбообръщането и сеенето на различни култури, но за мойта дребна градина това усилие ми се вижда безмислено.
Надин, напълно си права, че всяка градина изисква индивидуален подход, то и за това градинарството си е вид изкуство. Само искам да вметна, че добавяне на пясък към глинена почва крие рискове. Преди година го пробвах и резултатът при мен беше нещо като цимент. Може да има някакви пропорции за постигане на положителен резултат, но аз не успях да открия такива.
По скоро е до вида на глинестата почва, отколкото до пропорциите, но за определяне на вида глина трябват специфични изследвания и е по-добре да се действа по метода проба-грешка-проба-успех :daaa:

Надин, категорично оспорвам , че градинарите по планинските склонове не могат да видят хубав домат :hihihi: По-скоро не виждаме достатъчно количество домати, което се дължи на по-бързото понижаване на нощните температури, а не на почвените условия :nod:
А с две ръце подкрепям компостирането за сметка на използването на сидерати за малките ни зеленчукови градини :daaa: Освен по-малкото усилия за мен голям плюс е и вдъхновението, че един вид създаваме почва :liubov2:
Аватар
clock
Кафе машина
Мнения: 3388
Регистриран на: Сеп 19, '16, 01:31
Получил благодарност: 1 път

Re: Природосъобразно земеделие

Мнение от clock »

Лаленце, да, основно за лозовите пръчки ще се използва. Най - много още и за клоните от розите. Имам ножица, не е скъпа, на Гардения е, но съм страшно доволна от нея. Тази година наситних всички лозови пръчки на по 20 - 30см и ги прибрах в книжни чували за подпалки сега зимата. Догодина ще се пробвам да си правя шайбички :lol: Ох, без ръка ще остана :angel2: Ще го мисля, има време. Пък и Коледа, рожден ден, имен ден, Свети Валентин все предстоящи празници и поводи за подарък :lol: :lol: :lol: Няма ли кой да ме гръмне?! :lol:
penkeler
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1675
Регистриран на: Мар 19, '15, 21:30
Местоположение: Варна
Дал благодарност: 50 пъти
Получил благодарност: 271 пъти

Re: Природосъобразно земеделие

Мнение от penkeler »

лалесъм написа: Сеп 28, '18, 14:31 Според мен, Клоки, ако е само за едните лозови пръчки - не си струва инвестицията.
Аз съм на същото мнение макр, че и ма значение какво количество са пръчките. Но въпреки това, само за едни пръчки не си струва. Ако са твърде много остатъка може да се изгори.
лалесъм написа: Сеп 28, '18, 14:43 А с две ръце подкрепям компостирането за сметка на използването на сидерати за малките ни зеленчукови градини
Аз не намирам особена разлика в крайния резултат меду едното и другото така, че могат да се ползват и двете. Разликката е само в това, че едното си огнива на място, а другото се складира отделно и се носи на мястото след като вече е огнило. Досега не съм садил сидерати, но не защото не одобрявам тази практика, а защото градинарството не ми е най големия приоритет и много често есента не съм подготвил мястото за сеене. Иначе бих го засял с нещо за зелена маса, без да се двоумя. При мен се получава по скоро обратното. Вместо да складирам на отделно място материал за компостиране, през целия сезон трупам всякаква растителност в градината. Така компоста ми се образува на самото място. На практика, сея направо в компостьора.
clock написа: Сеп 28, '18, 21:11 Имам ножица, не е скъпа, на Гардения е, но съм страшно доволна от нея. Тази година наситних всички лозови пръчки на по 20 - 30см и ги прибрах в книжни чували за подпалки сега зимата. Догодина ще се пробвам да си правя шайбички :lol: Ох, без ръка ще остана
Аз затова ползвам стар сатър и чукан. Така не режа по 1-2 пръчки, а по цяло снопче наваднъж. Колкото мога да хвана в ръка. Определено става по бързо и умората на ръцете е много по малка.
РОУЗ

Re: Природосъобразно земеделие

Мнение от РОУЗ »

Там, където ще садя домати напролет, сега хвърлих семена спанак, чела съм, че им се отразява добре, пък и се яде. :dovolen:
Компостерите ми са два, само в единия хвърлям отпадъци от зеленчуковата градина, компостът от него ползвам само в цветната.
Аватар
clock
Кафе машина
Мнения: 3388
Регистриран на: Сеп 19, '16, 01:31
Получил благодарност: 1 път

Re: Природосъобразно земеделие

Мнение от clock »

Penkeler, правила съм го упражнението със сатъра и чукана (тук при нас на влашки диалект му казват манара и ботор :dovolen: ) Съборихме една стара акация (салкъм) и всички по тънки клонки ей така си ги наситних с манарчето, на ботора, пак за подпалки. С ножицата ми е по лесно.
РОУЗ, хитруша, за това не се бях сетила! :gush:
Днес и аз направих втори компостер. Даже не май компостер, но не знам дали има друга дума освен торище. Имаме си кокошки, само за домашни яйца, не колим и не ядем наши животни. Когато чистя стаичката им събирам тора заедно със сламата в чували. Но нали е силна и я използвам по малко и се събраха седем чувала. Пречеха ми и измислих това - оградих едно местенце и днес ММ изсипа чувалите в него. Полях ги обилно и го оставих. Мисля си, че седейки навън, като на торище тора и сламата ще прегарят. Напролет или на есен мисля да го пресея и да го сортирам - по- финното пак в чували, а едрото отново в торището. Не знам дали действам правилно, но мисля, че е по- добре така отколкото да си седи суха в чувалите.
лалесъм

Re: Природосъобразно земеделие

Мнение от лалесъм »

clock написа: Сеп 28, '18, 21:11 ...................
Ох, без ръка ще остана :angel2:
..................
За това ти предложих скъпа лозарска ножица - от 50-60 лв. нагоре. Те спестяват усилието на ръката поне на половина. Някъде по темите са се коментирали тези ножици.
Като се разговорихте за способа със сатърчето се сетих и за друг вариант - акумулаторно трионче. Навсякъде предлагат на Бош за около200 лв., уж на промоция, което е колкото и една клонотрошачка. Но аз си взех от Лидъл на половината на тази цена. Оказа се една от най-полезните градинарски покупки :daaa: Любимо ми е това трионче - освен това бръмченето му е като мъркане :D
Последно промяна от лалесъм на Окт 1, '18, 12:10, променено общо 1 път.
лалесъм

Re: Природосъобразно земеделие

Мнение от лалесъм »

penkeler написа: Сеп 28, '18, 22:40
лалесъм написа: Сеп 28, '18, 14:43 А с две ръце подкрепям компостирането за сметка на използването на сидерати за малките ни зеленчукови градини
Аз не намирам особена разлика в крайния резултат меду едното и другото така, че могат да се ползват и двете. Разликката е само в това, че едното си огнива на място, а другото се складира отделно и се носи на мястото след като вече е огнило.
Разликата между компостирането и сидератите е, както и Надин е отбелязала, усилията, които се влагат. За сидератите, примерно, аз трябва да изкопая мястото, фрезирам, засея и поливам. После пак същото при засяването на културата, която ще отглеждам. Е, много ми идва два пъти повтарянето на първите две операции, защото не разполагам с фреза :nod: Пробвах и се отказах - при моята глинеста почва и експресни темпове на буренясване никак не се получава да хвърлиш семената и само да си расте :snif:
....а може пък неправилно да съм пробвала, знам ли :hmmm:
...пак ще пробвам - дано да разполагам с време :liubov2:
Аватар
shoshy
Баш кафе майстор
Мнения: 2931
Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 3 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: Природосъобразно земеделие

Мнение от shoshy »

Аз не фрезовах и не копах преди сидератите / и при мен почвата е глинеста/. Разрових с греблото след като изрязох доматите. Разхвърлих семената и разрових отново с греблото за да се позаровят. Полях. Сега дъждът ги полива. Вече са около десетина см високи. След предстоящото затопляне се надявам да има време да се развият още. Така определено е по-лесно от копането. Дано и по-добър резултат да има :stiskam: !
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”