Ядоса ме това, че ......

За разговори, други теми или просто да побъбрим...
Публикувай отговор
Аватар
katina
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1436
Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
Местоположение: Хасково
Дал благодарност: 64 пъти
Получил благодарност: 33 пъти

Re: Ядоса ме това, че ......

Мнение от katina »

Склери, моите уважения :dovolen: Не си ме разбрал правилно! Не съм писала НАПУСКАТ страната, а ИЗЛИЗАТ, което не значи, че няма да се върнат, а да имат СВОБОДАТА да ИЗЛИЗАТ! Както са писали Сюзан и Калико техните деца са излезли в други страни, видяли са и са прецени за себе си, че е по-добре да се върнат тук. Както и моят син, а също и много други млади българи :daaa: Затова цитирах Миша, наистина няма нужда от сълзи и сополи :daaa:
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 15816
Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
Местоположение: София-Подуенската градинка
Дал благодарност: 710 пъти
Получил благодарност: 1479 пъти

Re: Ядоса ме това, че ......

Мнение от Гео, граф »

Само два реда в подкрепа на твърдението на Катина. Сина ми замина преди две седмици за Палма де Майорка да учи един семестър по програма за обмен на студенти Еразъм. Вече няколко дни ми се обажда, за да се проклетисва, че е заминал и да повтаря, че само си губи времето там, а ужким е в най-престижния университет на Балеарските острови. Иначе хубавко местенце, ама не и за учене :hmmmmmm: ...

Не я обичам тая тема, ама от няколко дни все най-отгоре, та хвърлих едно око.
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
iv.tarlen
Баш кафе майстор
Мнения: 2384
Регистриран на: Юни 7, '16, 16:45
Местоположение: Казанлък

Re: Ядоса ме това, че ......

Мнение от iv.tarlen »

"Ако през далечната 1956 год. баща ми е имал възможност да избира дали да замине за чужбина, или да дойде да строи новия град..."
А аз се ядосах на това, 1956г.са ставали други неща Склери!
Аватар
scleri
Кафе машина
Мнения: 3883
Регистриран на: Юли 10, '10, 13:14
Дал благодарност: 43 пъти
Получил благодарност: 268 пъти

Re: Ядоса ме това, че ......

Мнение от scleri »

Тоя разговор можем да го водим по два начина. Да повтаряме след управляващите как младите ще се върнат едва ли не още утре, или да си кажем истината в очите. Истината е че наистина се връщат. От носталгия / една малка част / и за това че не са успели да се адаптират
/ повечето /. Истината е че образованите и с професии се връщат рядко. Сина на мой съсед събираше чесън, и портокали по испанските полета, а съпругата му чистеше по къщите. Десет години седяха в Испания и накрая си дойдоха. Не защото много обичат България, а защото остаряха и започнаха трудно да си намират работа там. От друга страна племенника ми който след няколко месеца, ако е рекъл Господ, завършва медицина вече има предложение за работа от една немска клиника, и без грам притеснение заявява че ще напусне България един ден след като си получи дипломата. За съжаление за завръщане не казва нищо. И не е единствен. За това средната възраст на лекарите в България е петдесет и четири години, а на учителите и по-висока.


Ив, съжалявам ако 1956 год. е свързана с лоши спомени за теб. За мен например такава е 2002, но не сърдя на никой за това.
Аватар
Tanet
Кафе машина
Мнения: 4787
Регистриран на: Яну 13, '10, 11:52
Местоположение: Севлиево 5-а зона
Дал благодарност: 2 пъти
Получил благодарност: 1 път

Re: Ядоса ме това, че ......

Мнение от Tanet »

В подкрепа на Склери да споделя и аз: Прадядо ми явно също е имал право на избор и в началото на миналия век заминал за Америка. Когато обявили мобилизация за балканската война той се върнал, заедно с много други сънародници да се бие за родината. Това ми го разказа баща ми след като в едно долапче на село случайно открих една червена кърпичка завързана на възел, а в нея два ордена за храброст за балканската и първата световна война и медал за прабаба ми като многодетна майка. Хората не са ги вълнували толкова материалните неща, а са осъзнавали, че една нация я правят хората и те са истинското богатство. Питам се колко от днес заминалите ще се върнат да се бият за родината ако се наложи - почти съм склонна да се обзаложа,че по-голяма част от тях биха били български турци, те милеят повече за България от нас /дано не съм права/. Виждам какво става в моето семейство. Сестра ми замина за Гърци, с нея и децата . Едното е родено там и дори не знае български и изобщо не ни чувства като роднини, другото завърши средно образование тук, но се омъжи там и от 8г едва сега с дойде да ни запознае с децата си на 6 и 2г, които също не знаят български. Така ще е и в много други семейства чиито внуци ще изгубят българското си самосъзнание. Това е тотално унищожение на нацията. И тъй като природата не търпи незаета ниша, тук след като ние доброволно освобождаваме потенциално пространство и то много хубаво като дадености за живот, друг вид ще се настани да го използва, няма начин, един ден това ще стане, а може и да е за добро, след като ние не сме добри стопани на дома си.
"Истинските неща в живота, не са нещата"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]

градинките на "утринния покой"
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17028
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 136 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: Ядоса ме това, че ......

Мнение от Миша »

може и да е за добро, след като ние не сме добри стопани на дома си.
А вие какво искате, някой друг да повдигне пораженческия ни дух и да стегне дома ни :svekurva: :svekurva: :svekurva: :sboi: :sboi: :sboi: , кой, ако не ние, родителите, трябва да покажем кураж?! Това се опитвам да кажа от толкова време, с подобни писания само насаждаме още повече безнадежност, това ли искаме наистина :eeeh: отишли-видели, кой се върнал-върнал, кой останал-останал, и тука, и там, ама стига вече реализъм, от тоя "реализъм " бягат децата ни... Били сме, пак сега не можем, който смята, че не може да не налага мнението си и на останалите, защото точно така се убива един народ, виждате го сами! Скоро говорих с една съфорумка, знаете ли какво ми сподели, преди да открие форума си мислела, че е заобиколена от зомбита и че е останала сама, и едва тук видяла колко много свестни хора има още, така се затваряме и изолираме един от друг, пък после нямало общество, когато нямаш вяра в човека до теб няма да постигнеш нищо , така че е крайно време да спрем да мрънкаме, защото и младите четат, и на какво ги учим , че не сме добри стопани и че нямат място тук?! Я се вземете в ръце!!! Отивам да си проясня главата на ветеро, че верно ме ядосАхте, дедото могъл, пък ние не :svekurva: :svekurva: :svekurva:
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
elmaz
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1885
Регистриран на: Юни 19, '14, 16:03
Дал благодарност: 8 пъти
Получил благодарност: 3 пъти

Re: Ядоса ме това, че ......

Мнение от elmaz »

Миграция е имало винаги.
Напълно нормално е.
Всеки има право да търси мястото, на което ще се чувства добре.
Оредяваме, вярно.
Но понеже празно няма, а земя - много, може да дойдат китайците и така.

Дъщеря ни се върна от чужбина в Бг.
Иска да е по-близо до семейството.
Иначе и на двете места каза, че се чувства добре.
За нас като родители това е страхотно.
"Благодаря ти Боже за поръчките" Tanet
Аватар
Shami
Чист кофеин
Мнения: 8438
Регистриран на: Окт 26, '15, 15:52
Местоположение: гр. София
Дал благодарност: 763 пъти
Получил благодарност: 564 пъти

Re: Ядоса ме това, че ......

Мнение от Shami »

Вярно е,че много млади заминават ,има и върнали се.Големият ми син не желае и да чуе за заминаване където и да е,само дето квартала не му харесва. Мисли ,че може и тук успешно да се реализира .Още от средното училище започнаха предложения за работа от музикалните среди,свиреше в оркестър.Всички мислехме,че това ще е неговото бъдеще,но последва рязък завой и започна да учи не в музикалното а компютърни науки.Веднага му предложиха работа ,още от втори курс.Явно вече водещите фирми не спят,а бързат да предлагат работа на младите преди да са напуснали страната.Сега вливам акъл на малкия,че трябва да учи,не трябва да се бърза с работа,а да се вложи всичко в образованието,добрата работа сама ще го потърси,естествено давам пример баткото.Но еднакви деца няма,ще видим какво ще реши.
Хвърлям поглед на съучениците и колегите им,ми при големия празно няма дето се вика,всички се оправят и тук, е може и да заминат като завършат ,но повечето работят и учат.Изненадващо разбирам още от миналата година,че и при малкия има вече работещи.
Има и такива дето са заминали вече и се връщат за изпити.На съседката двете момичета завършиха тук,после ходиха в чужбина,поживяха година,две,върнаха се и си намериха тук много добра работа с чужди езици.На моя приятелка също детето учи в чужбина,прибра се и веднага му предложиха работа от една банка.Та с всичко написано искам да кажа,че може и тук да се реализираш,важно е да учиш, да следваш мечтите си и да не се отказваш,може би и доза късмет и важно е да учиш правилната професия,а не нещо дето после да не ти е от полза.Че е трудно,трудно е,но няма как,затягат се коланите и така.Важно е,че децата са тук и се справят успешно.
Подпитвам и за заминалите в чужбина,как вървят нещата.Ми и там се справят,вярно е,че работят повечето каквото намерят ,но се справят.
Та, добри са ни децата,опитват навсякъде.
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17028
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 136 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: Ядоса ме това, че ......

Мнение от Миша »

При щерката пък работят французи, и то французи французи,както се изразява тя, а не такива от колониите, и тук им харесва, предимно млади хора, лошото е, че в провинцията няма такива възможности и всичко се концентрира само в 3-4 града
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
РОУЗ

Re: Ядоса ме това, че ......

Мнение от РОУЗ »

Само да вмъкна два линка по повод липсата на Пражка пролет и Унгарско въстание у нас.

Кулските събития -https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1 ... 0%B8%D1%8F

Горяните - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0 ... 0%B8%D0%B5

Пражката пролет не е народен протест, а е инициирана отвътре, в самия управленски апарат на тяхната комунистическа партия, идеята за реформиране на самата комунистическа партия и на режима в "социализъм с човешко лице", както и страхът от разпространяване на "заразата" и сред други от соцблока стряскат останалите от Варшавския договор и затова е така жестоко и демонстративно смазана.
Ние сме били от първите, дори източници твърдят, че Живков е бил най-самоотверженият пазител на съветската хегемония в източния блок.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни и разнообразни теми”