Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от apis »

Вчера на една екопътека имаше много хмел,набрах две шепи.
Дали ще се вкорени с резници,откъснах 2-3 резника.
Ще го пробвам,надявам се да не е някакъв неядлив подвид.
Трябва в другата тема да питам botan , има ли някакви двойници ?
Аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10730
Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
Дал благодарност: 205 пъти
Получил благодарност: 373 пъти
Обратна връзка:

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от botan »

Няма двойници.
Специализирани Фейсбук групи:
Скъпоценни орхидеи България
Мъховете в България
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от apis »

botan , радвам се че се включи. Благодаря ти за отговора !
mama_li

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от mama_li »

Здравейте! Днес съм набрала пресен хмел. Динко, ти искаше да ти изпратя. Давай адрес на ЛС. Ако още някой иска да се обажда.
gospodinov

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov »

mama_li написа: Сеп 16, '18, 18:04 Здравейте! Днес съм набрала пресен хмел. Динко, ти искаше да ти изпратя. Давай адрес на ЛС. Ако още някой иска да се обажда.
Лиде :tzvetentze: супер си!
Пращам ти ги на Л.С.
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5253
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 67 пъти
Получил благодарност: 90 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от Daniela Pargu »

apis написа: Сеп 13, '18, 09:51 Вчера на една екопътека имаше много хмел,набрах две шепи.
Дали ще се вкорени с резници,откъснах 2-3 резника.
Ще го пробвам,надявам се да не е някакъв неядлив подвид.
Трябва в другата тема да питам botan , има ли някакви двойници ?
Хмелът е много инвазивен!Ако го садите - само под контрол на коренището! :twisted:
wenche

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от wenche »

Здравейте, приятели!
Ето ме след дълга почивка и разни други занимания.
Другите занимания бяха много важни - прибрахме гроздовата реколта, сложихме виното, направих гроздов петмез, пекох сливови пайове за приятелите, които помагаха и разни други приятни неща.
Две седмици не съм пекла хляб, но това май като карането на колело не се забравя.
Ето, пшенично-ръжен от току що, с реанимиран квас, спал 2 седмици в хладилника.
Срязан почти горещ, защото ММ започна да чопли коричката още преди да го снимам.
Хм, защо изглежда такъв плосък на снимките, като в действителност е с много голям обем за 500-те гр брашно :hmmm: А това, че стана много мекичък, еластичен, с тънка хрупкава коричка, със сигурност е от чугуна. :dovolen:

Изображение

Изображение

Лоиз ме подсигури със свеж хубав хвас за новите брашна, :tzeluvka: тъй че следващото хлечбе вече е на старта
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от apis »

Правих хляба с нахутеното брашно,сминдух,и пълнозърнесто пшенично грахам брашно.
По трудно и бавно се получи втасването.Може би защото е с оставено тесто,а не е с течен квас.

Взех оризово брашно на Мелко от 1кг.(2.50лв.),Кауфланд.Дали маже да се добавя в хляба,както нахутеното ?
gospodinov

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov »

Венче, много добро хлебче, не си загубила тренинг през паузата. :daaa:
Апис, оризовото брашно няма глутен, от това ще пострада вида на хляба - ще стане една идея по-спитен. Не е лошо да качиш и снимки вече на тези хлебчета, които описваш :mrgreen:

Благодарение на Лидия, имам вече хмел :ieeemyzh: :ieeee:
Снощи го сварих и сутринта заложих квас.
Водата, в която варих хмела стана толкова рубинено червена, чак ми идеше да си пийна. :lol:
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от apis »

Пробвах оризовото брашно,с тези най обикновените курабийки.
Вместо само с бяло пшенично брашно,сложих 1/2 оризово и 1/2 пшенично.
Станаха много хубави.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”