Хляб с квас - възраждане на една традиция.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Господинов, благодаря за информацията. Ще търся брашната в търговската мрежа. Дано ги намеря.
Apis, това са брашната
Първото е от магазини DM и е тяхна марка.
Apis, това са брашната
Първото е от магазини DM и е тяхна марка.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Скоро не съм показвала нищо ново, но това не означава, че не меся. По идея от ФБ, към обичайното за мен 50/50, бяло/пълнозърнесто, добавих лъжица и половина мед, по 2 лъжици горчица и зехтин, 1 ч.л. синапено семе. Спестих си слагането на кимион, защото ми се стори, че ще стане много силен ароматът.
Ето го хлебчето, замесено вчера, изпечено около обед. Още е топличко. Рядко ми се получава такова отваряне на разреза.
Виждам, че сте коментирали разни брашна. Господинов, в Топаз мел нямаше ли някакви добавки? Нещо такова ми се върти в главата и това е причината, за да не съм купувала от него. Всъщност, може и да съм попадала на някой от другите им видове брашна. Пак ще ги загледам.
Ето го хлебчето, замесено вчера, изпечено около обед. Още е топличко. Рядко ми се получава такова отваряне на разреза.
Виждам, че сте коментирали разни брашна. Господинов, в Топаз мел нямаше ли някакви добавки? Нещо такова ми се върти в главата и това е причината, за да не съм купувала от него. Всъщност, може и да съм попадала на някой от другите им видове брашна. Пак ще ги загледам.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Лидия ......разкошен хляб, поздравления.
За Топаз мел си права, брашната им имат ензими и аскорбинова киселина. Но този Сладкар прави изключение, поне това което са декларирали на опаковката. Ще поразпитам и за него.
Иначе е супер бяло брашно, затова и е маркирано 400.
За Топаз мел си права, брашната им имат ензими и аскорбинова киселина. Но този Сладкар прави изключение, поне това което са декларирали на опаковката. Ще поразпитам и за него.
Иначе е супер бяло брашно, затова и е маркирано 400.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Лидия, много апетитен хляб!
Пиши за вкуса де, как е? Сподели впечатления, моля!
Пиши за вкуса де, как е? Сподели впечатления, моля!
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Гледах ги подробно брашната в Кауфланд,но ги няма Мелко тип 450 и Топаз мел тип 400.
mama_li , много хубаво хлебче ! Синапеното семе смляно ли го слагаш ?
mama_li , много хубаво хлебче ! Синапеното семе смляно ли го слагаш ?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Благодаря! Наистина се получи!
Вече е разразян и пробван. Вкусен е! Има сладка жилка от меда, по този показател лееко напомня бирения, който също малко ми сладни. Чувства се ароматът на горчицата, който аз харесвам. Синапеното семе го сложих цяло, без да накисвам. По пръстите остават мазнички следи от зехтина, което ми е необичайно.
Вече е разразян и пробван. Вкусен е! Има сладка жилка от меда, по този показател лееко напомня бирения, който също малко ми сладни. Чувства се ароматът на горчицата, който аз харесвам. Синапеното семе го сложих цяло, без да накисвам. По пръстите остават мазнички следи от зехтина, което ми е необичайно.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Да се запиша с първи хляб с квас след отпуската.
Квас от кефир, брашно Сладкар на Топаз + пълнозърнесто 1850 на София мел, пропорция едно към гьотере но бялото е повече.
Квас от кефир, брашно Сладкар на Топаз + пълнозърнесто 1850 на София мел, пропорция едно към гьотере но бялото е повече.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Само кваса е с кефир, но не пречи и да се замеси с кефир, ще се получи добре според мен.