Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Автолиза - означава ли това,че трябва да омеся тестото(650 гр.течност и 1 кг.брашно)
и след 1-2 часа да добавя сол и квас(или оставено тесто от предно месене на хляб) ?
и след 1-2 часа да добавя сол и квас(или оставено тесто от предно месене на хляб) ?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Да, точно така.
Не знам автолизата до колко е приложима при използването на твърд квас/ тесто въпреки, че може да се модифицира.
Пример:
-Да замесиш 800 г брашно и 500 г вода за автолиза. Смесваш тестото от предното месене(кваса) +останалата 150 г вода, и го добавяш към тестото, след приключване на автолизата + остатъка от брашно( 200 г).
Може и други варианти да се измислят.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Поздравления за хлебните постижения . Изглеждат много апетитни.
Пробвах рецептата за хляб с бира. Много вкусен, ароматен ... . Домашните го оцениха като най-вкусния до момента. Благодаря за рецептата!
Снимка няма да показвам, че малко прегоря при печене на максимална температура на фурната, но непременно ще повторя рецептата.
Който не е пробвал, да я опита. Няма да съжалява .
Пробвах рецептата за хляб с бира. Много вкусен, ароматен ... . Домашните го оцениха като най-вкусния до момента. Благодаря за рецептата!
Снимка няма да показвам, че малко прегоря при печене на максимална температура на фурната, но непременно ще повторя рецептата.
Който не е пробвал, да я опита. Няма да съжалява .
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Резултата от днешното хлебарстване
Тесто престоя 15 часа, след това оформих хлебчетата. След още едно втасване ги изпекох.
Тесто престоя 15 часа, след това оформих хлебчетата. След още едно втасване ги изпекох.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
По стечение на обстоятелствата, и двете втасвания бяха извън хладилника. Подозирам, че хляба ще киселее, заради дългия престой отвън.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Да така е,и аз имам един такъв кисел хляб,защото реших да не го слагам в хладилник.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Едно малко хлебче с тъмна бира и квас с хмелова отвара. 200г. бяло, 50 г. пълнозрнесто и 50 г. ръжено, 200мл. тъмна бира с 1/2 с.л. мед, 60-70г. квас Замесено вчера, автолиза половин час, добавяне на кваса и солта, месене около десетина минути, 3 разпъмания през 30 минути, оформяне и преспа в хладилника.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Браво, Мама Ли. Я какъв е дебеличък и идеално разтворен. Ей такава текстура харесвам, големите дупки ми идват малко самоцелни. Влияе ли хмеловият квас на вкуса и аромата?
Аз правих бял с мляко като на Марка. Толкова ароматен и фин стана, никой не изнедоволства, че е от "нездравословно" брашно, хапна се много бързо. Имаше гости и не стана фотосесията.
Аз правих бял с мляко като на Марка. Толкова ароматен и фин стана, никой не изнедоволства, че е от "нездравословно" брашно, хапна се много бързо. Имаше гости и не стана фотосесията.