Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Дива мая
1.Прецедих течността,след 4 дни престой(ферментация имаше по рано,но реших да стои с плода повече време).
Направих хляб с брашно тип 650.Отделих тесто за следващо месене и го оставих в прозрачна кофичка с капаче,оставих в хладилник.
Хляба стоя 1,5 ч. извън хладилника,не удвои обема си,но го изпекох.Получи се ,,летящата чиния,,.
2.След 24 часа,оставеното в хладилника тесто беше втасало,удвоен обем и цялото в шупли.
Направих хляб с пълнозърнесто пшенично брашно,отделих тесто и сложих в хладилника.
Тавата с хляба също сложих в хладилника(нямам ратан).
След 24 часа и оставеното тесто и хляба бяха втасали.Изпекох хляба.
Не съм правила друг хляб.
3.48 часа оставеното тесто стои в хладилника и е започнало да спада,т.е. активността му намаляма и ще се повреди.
Това означава,че с оставено тесто ако не се направи хляб след 24 часа,след това няма да става за нищо ?
Или трябва да се направят и изсушат питки,за съхраняване на кваса,и да имаме за следващо месене на хляб(за да не правим нов квас) ?
Какво максималното време може да стои оставено тесто ?
1.Прецедих течността,след 4 дни престой(ферментация имаше по рано,но реших да стои с плода повече време).
Направих хляб с брашно тип 650.Отделих тесто за следващо месене и го оставих в прозрачна кофичка с капаче,оставих в хладилник.
Хляба стоя 1,5 ч. извън хладилника,не удвои обема си,но го изпекох.Получи се ,,летящата чиния,,.
2.След 24 часа,оставеното в хладилника тесто беше втасало,удвоен обем и цялото в шупли.
Направих хляб с пълнозърнесто пшенично брашно,отделих тесто и сложих в хладилника.
Тавата с хляба също сложих в хладилника(нямам ратан).
След 24 часа и оставеното тесто и хляба бяха втасали.Изпекох хляба.
Не съм правила друг хляб.
3.48 часа оставеното тесто стои в хладилника и е започнало да спада,т.е. активността му намаляма и ще се повреди.
Това означава,че с оставено тесто ако не се направи хляб след 24 часа,след това няма да става за нищо ?
Или трябва да се направят и изсушат питки,за съхраняване на кваса,и да имаме за следващо месене на хляб(за да не правим нов квас) ?
Какво максималното време може да стои оставено тесто ?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Marka, поздравления, виждам че и ти си усвоила "мързеливия" метод.
Багетките са се получили чудесни, въпреки липсата на йога упражнения.
Di_Va страхотно е това, че си направила хляб, не знам обаче електрическата тенджера дали е подходяща за печене на хляб.
С това печене само отгоре, може би трябва да го обръщаш, когато е готов от едната страна .
Очакваме и снимки, когато имаш възможност.
Апис адмирации и за теб и твоите първи хлебчета.
За дивата мая, нямам никакъв опит и не мога да кажа, при мен кваса е от кефир и тестото е престоявало до седмица в хладилника, без никакъв проблем.
Имам колега, който по-рано от мен започна да ползва тесто за квас и според неговите думи, тестото е престоявало над 3 седмици в хладилника без това да повлияе на неговата активност.
Може и да зависи от това, какъв е първоизточника на кваса, в неговия случай е квас от брашно и вода.
Лидия, с нетърпение очаквам развитието на хмеловия квас.
На мен също ми е любопитно дали ще има нотки малц във вкуса.
Багетките са се получили чудесни, въпреки липсата на йога упражнения.
Di_Va страхотно е това, че си направила хляб, не знам обаче електрическата тенджера дали е подходяща за печене на хляб.
С това печене само отгоре, може би трябва да го обръщаш, когато е готов от едната страна .
Очакваме и снимки, когато имаш възможност.
Апис адмирации и за теб и твоите първи хлебчета.
За дивата мая, нямам никакъв опит и не мога да кажа, при мен кваса е от кефир и тестото е престоявало до седмица в хладилника, без никакъв проблем.
Имам колега, който по-рано от мен започна да ползва тесто за квас и според неговите думи, тестото е престоявало над 3 седмици в хладилника без това да повлияе на неговата активност.
Може и да зависи от това, какъв е първоизточника на кваса, в неговия случай е квас от брашно и вода.
Лидия, с нетърпение очаквам развитието на хмеловия квас.
На мен също ми е любопитно дали ще има нотки малц във вкуса.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4885
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 338 пъти
- Получил благодарност: 278 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ето го и моят хляб, (голям зор да кача снимките през телефона), силно вярвам, че следващите ще стават все по-хубави , иначе вкусът си беше екстра!
Господинов, сега видях, че си писал - на този етап, на това място, (а тук само имам възможност т.е. достатъчно време, за да правя хляб), ел.тенджера е единственият вариант за печене. И подходяща или не, в нея ще е . Обръщането не ми се струва безопасно, но по-нататък, след като посвикна с този уред, може и да пробвам.
Господинов, сега видях, че си писал - на този етап, на това място, (а тук само имам възможност т.е. достатъчно време, за да правя хляб), ел.тенджера е единственият вариант за печене. И подходяща или не, в нея ще е . Обръщането не ми се струва безопасно, но по-нататък, след като посвикна с този уред, може и да пробвам.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ха, добро утро
Голяма активност и успехи, браво
Хайде, Господинов, време е за промяна Процесът, който описваш, е класическият, с който всички начинаещи започват и после се разхайтват и стигат до твоя последен
Много хубави хлебчетата на Мама Ли и Марка. Отбелязвам си сминдуха за следващия нахутен.
Дива, и аз като Господинов съм със съмнения, но пробвай разни нестандартни решения, преди да се откажеш от електрическата тенджера, напр, предварително да нагряваш тенджерата и печене върху горещ котлон и под реотаните Дръж за всеки случай пожарогасител наблизо
Ето го моят вчерашен - 50:50 бяло и пълнозърнесто и хубава тъмна малцова бира, 65% хидратация. Този път спестих меда и синът ми каза, че има разлика и в аромата, и във вкуса. Не ми се рови назад, но предишния път май беше с ръж и може на това да се дължи разликата. Хубаво омесване след класическа автолиза с 4 разтягания. 3 часа втасване на плота с последващо лашкане в колата до село, бенчрест, опъване на топчицата и сладък сън в хладилника в банетона ( набрашнен с пълнозърнесто ) . Сутринта ми се видя недостатъчно надигнат, извадих го за няколко часа от хладилника и когато тръгна осезаемо, го върнах обратно на студено. Към 15 ч. беше в оптимална форма за печене. Излезе без никакви проблеми от банетона, спомняйки си четеното, го разрязах симетрично и ето го резултата
Голяма активност и успехи, браво
Хайде, Господинов, време е за промяна Процесът, който описваш, е класическият, с който всички начинаещи започват и после се разхайтват и стигат до твоя последен
Много хубави хлебчетата на Мама Ли и Марка. Отбелязвам си сминдуха за следващия нахутен.
Дива, и аз като Господинов съм със съмнения, но пробвай разни нестандартни решения, преди да се откажеш от електрическата тенджера, напр, предварително да нагряваш тенджерата и печене върху горещ котлон и под реотаните Дръж за всеки случай пожарогасител наблизо
Ето го моят вчерашен - 50:50 бяло и пълнозърнесто и хубава тъмна малцова бира, 65% хидратация. Този път спестих меда и синът ми каза, че има разлика и в аромата, и във вкуса. Не ми се рови назад, но предишния път май беше с ръж и може на това да се дължи разликата. Хубаво омесване след класическа автолиза с 4 разтягания. 3 часа втасване на плота с последващо лашкане в колата до село, бенчрест, опъване на топчицата и сладък сън в хладилника в банетона ( набрашнен с пълнозърнесто ) . Сутринта ми се видя недостатъчно надигнат, извадих го за няколко часа от хладилника и когато тръгна осезаемо, го върнах обратно на студено. Към 15 ч. беше в оптимална форма за печене. Излезе без никакви проблеми от банетона, спомняйки си четеното, го разрязах симетрично и ето го резултата
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
, ами какво да ти кажа, за мен идеално е "когато няма какво повече да махнеш от нещо" т.е. минималистичен принцип.
Намислил съм доста неща да пробвам, но нещо времето е много кът и го оползотворявам за правенето на хляб и прецеждане на кефира.
За кой метод, казваш че е класическия - омесено и преседяло тесто в хладилника, което след 20 часа се оформя на хляб и след повторно втасване се пече?
Последно показания хляб е шедьовър, браво
Много красив, страхотни шупли - достоен за снимка в лачен кулинарен/хлебарски блог.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Венче, прекрасен хляб! Да, преди имаше и ръжено брашно. Даже щеше да увеличаваш количеството.
Радвам се за апис и дива!
Радвам се за апис и дива!
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
gospodinov написа: ↑Авг 9, '18, 09:40 За кой метод, казваш че е класическия - омесено и преседяло тесто в хладилника, което след 20 часа се оформя на хляб и след повторно втасване се пече?
И благодаря ви за похвалите
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Дива мая
4.След 48 часа,оставеното тесто замесих с 200 гр.течност и около 330 гр. брашно.
Отделих отново и оставих в кофичката,за следващо месене.
Останалата част разделих на 3 топчета,приплесках за да е по лесно сушенето(15 см./3 мм.) и оставих да се изсушат.
(По принцип преди,а и сега с оставено тесто,на 600-макс.650гр. течност трябва 1 кг. брашно.)
4.След 48 часа,оставеното тесто замесих с 200 гр.течност и около 330 гр. брашно.
Отделих отново и оставих в кофичката,за следващо месене.
Останалата част разделих на 3 топчета,приплесках за да е по лесно сушенето(15 см./3 мм.) и оставих да се изсушат.
(По принцип преди,а и сега с оставено тесто,на 600-макс.650гр. течност трябва 1 кг. брашно.)
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
gospodinov , и аз се старая да спазвам този минималистичен принцип.