Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Има голяма разлика от хляба с бяло брашно, много по плътна структура, още повече, че и аз добавям трици отделно.
След 2-3 дни става твърд, но той не оцелява толкова
Много вкусен и засищащ хляб, обикновено филия и половина ми стига а пък аз не съм малък човек.
Това, което ми прави впечатление, е че хляба с бяло брашно (печен по моя начин) се изпича доста по бързо - 15 мин. долу и 10-15 горе.
При 100% пълнозърнестия се наложи да увелича времето на 20-25 долу и 15-20 горе, защото не се изпича добре.
Затова и отдолу е малко изгорял, явно ще трябва да коригирам температурата.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Първи опит с брашно на Балван. 400 г. бяло, 100 г. ръжено, около 100г. течен квас, 320 г. вода, 10 г. сол.
Изваден преди минутки от печката.
shoshy, при мен се получаваше дебела кора когато пекох хляба открит. Откакто пека в затворен съд, коричката става тънка и много приятна.
Пека 30 минути на 250, 10 на 210 и още 5-10 без капак в глинения съд, който съм показала.
Ето го пак
Изваден преди минутки от печката.
shoshy, при мен се получаваше дебела кора когато пекох хляба открит. Откакто пека в затворен съд, коричката става тънка и много приятна.
Пека 30 минути на 250, 10 на 210 и още 5-10 без капак в глинения съд, който съм показала.
Ето го пак
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
PEE Тurbo БДС
За всички, които има доверие на измислени стандарти и маркетинг глупости - Турбо БДС.
За всички, които има доверие на измислени стандарти и маркетинг глупости - Турбо БДС.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
[quote=gospodinov post_id=829796 time=1531388114 user_id=4578]
PEE Тurbo БДС /quote]
Боже, какво чудо пък е това?
PEE Тurbo БДС /quote]
Боже, какво чудо пък е това?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Подобрител, който присъства в хляба, носещ гръмките наименование "България", "по БДС" и др.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Шоши, всяка кора омеква, ако хлябът се покрие с кърпа, докато изстива върху решетката. Аз дори не го държа завит през цялото време, защото ми става твърде мека за моя вкус.
Мамче, пак хубав хляб
Господинов, писах, писах, пък изтрих всичко. Какво да каже човек
Аз замесих хляб с бира. Засега стои като вцепенен. Довечера съм на купон, тъй че ще си продължи вцепенението в хладилника. Да видим ще показвам ли нещо утре
Мамче, пак хубав хляб
Господинов, писах, писах, пък изтрих всичко. Какво да каже човек
Аз замесих хляб с бира. Засега стои като вцепенен. Довечера съм на купон, тъй че ще си продължи вцепенението в хладилника. Да видим ще показвам ли нещо утре
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Лидия, много добър хляб, и ти като мен предпочиташ правоъгълната форма, пред кръглата.
За брашното на Балван съм чел отзиви, че е добро но не съм го тествал по простата причина, че не съм го срещал по СЗ.
Венче, супер звучи хляб с бира, това по рецептата от блога ли е?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Привет
пека, не съм спряла, но нямам с какво да се хваля. Венче и Мама Ли вероятно са в течение на моите драми, че нали сме в едно и също фейско общество с тях
Мама Ли, аз пробвах да пека в гювеч, но като го загрях, започна да мирише доста странно, и цветът му стана доста по-тъмен и нещо ме притесни. Забелязала ли си нещо такова? Знам, че глазурата се пече при хиляди градуси, ама все пак? Иначе ми е голям и с широко гърло, идеален за грамаден самун
пека, не съм спряла, но нямам с какво да се хваля. Венче и Мама Ли вероятно са в течение на моите драми, че нали сме в едно и също фейско общество с тях
Мама Ли, аз пробвах да пека в гювеч, но като го загрях, започна да мирише доста странно, и цветът му стана доста по-тъмен и нещо ме притесни. Забелязала ли си нещо такова? Знам, че глазурата се пече при хиляди градуси, ама все пак? Иначе ми е голям и с широко гърло, идеален за грамаден самун
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Господинов, правя ги продълговати по две причини
1. не съм се обзавела с кръгъл банетон за втасване
2. нямам подходящ съд за печене
всъщност може и трета да измисля, при моята форма филийките са си филийки, по-еднакви.
Това ми е първи опит с това брашно. Някой беше писал, че го има в Хит и ми го взеха от там. Този път направих автолизата, както трябва, само вода и брашно. После нещо трудно успях да вкарам кваса, но се получи много приятно тесто, такова, каквото го описват - мекичко, нежно!
Lois, това не е точно като гювеч, вътре няма характерния ръб, на който да лежи капака. Съдът е нов и не съм забелязала това, което ти описваш. Не мирише и не си е променял цвета. Доволна съм от него.
1. не съм се обзавела с кръгъл банетон за втасване
2. нямам подходящ съд за печене
всъщност може и трета да измисля, при моята форма филийките са си филийки, по-еднакви.
Това ми е първи опит с това брашно. Някой беше писал, че го има в Хит и ми го взеха от там. Този път направих автолизата, както трябва, само вода и брашно. После нещо трудно успях да вкарам кваса, но се получи много приятно тесто, такова, каквото го описват - мекичко, нежно!
Lois, това не е точно като гювеч, вътре няма характерния ръб, на който да лежи капака. Съдът е нов и не съм забелязала това, което ти описваш. Не мирише и не си е променял цвета. Доволна съм от него.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Бирения хляб го правя по втората рецепта, леко модифицирана, с мед, но без маята, затова месенето и втасването ги карам по усет. Не знам заради меда ли е, но втасването върви мнооого бавно. Нищо де, ще го чакам, какво са едни 30-40 часа. Лошото е, че уикенда смятаме да направим едно бързо море, да видим дали няма да търся кой да го пече.
Лоиз, много терзания снощи, но се е получил хубав хляб. Ще станат и мечтаните големи дупки. Качи и тук красивите снимки да им се радваме.
Лоиз, много терзания снощи, но се е получил хубав хляб. Ще станат и мечтаните големи дупки. Качи и тук красивите снимки да им се радваме.