СМЕХОТЕРАПИЯ Форум HobbyKafe.com
- Skio
- Кафевар/ка/
- Мнения: 877
- Регистриран на: Дек 15, '13, 13:50
- Местоположение: Стара Загора
- Дал благодарност: 215 пъти
- Получил благодарност: 254 пъти
Re: СМЕХОТЕРАПИЯ Форум HobbyKafe.com
Mi sa che un tentativo lo farei volentieri...ma se mi nuoce?
"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
- Skio
- Кафевар/ка/
- Мнения: 877
- Регистриран на: Дек 15, '13, 13:50
- Местоположение: Стара Загора
- Дал благодарност: 215 пъти
- Получил благодарност: 254 пъти
Re: СМЕХОТЕРАПИЯ Форум HobbyKafe.com
Много съм доволна, че не си се обидила, Ванин!vanina_g написа: ↑Юли 8, '18, 20:19
Ама как бе Skio, направо си е страхотна паницата - калена, нашарена с нашенските си рисунки, тип троянска керамика, и това, че не се мие, абе пълна вкусотия!
Аз обичам люто и ще си спретна и аз такава паница, ама покрай нея що нещо се изяждаааааа не е истина! Отидоха ми килограмите
Ама не можеш да си представиш какъв смях се смях, а всъщност навярно повече се смях на себе си... защото не ям сирене(почти не), не ям люто, никога не бях и чувала за лютика, в семейството ми се използваше думата пахарка, та относно паница не съм и толкова сигурна какво точно е, камо ли калена паница, и то при условие че умът ми знам ли защо поставя ударението на първото "а" - един вид кална, или направена от кал?
И както си се гърча в недоумение дали въобще успявам да разбера написаното от Ивко, пред очите ми застава веселият ти аватар със сбърчен от възторжени усилия нос >> без малко да припадна от смях
Вече знам каква е паницата, искам я, ще търся да си купя, а ти докато си отчуваш лютите чушки, медитирай върху рецептата, че по средите нощи съм преравяла нета заради теб
"Мистерията на кнежката лютика
Лютиката е северняшко, врачанско, най-вече кнежко ястие. не е ломско, не е арчарско, пък камо ли свищовско. Това, което там ядат и наричат "лютика", освен че е сквернословно е и невярно, защото е обикновен пишман турлю-гювеч или миш-маш.
Лютиката се прави от пресно изпечени и обелени червени и зелени чушки. Може и жълти. Това, което прави лютиката лютика е обработката на чушките чрез скълцване в калена паница с дървено чукало, наречено тлъчник.
Първо се хвърлят в паницата няколко скилидки чесън, нарязва се и главица лучец. Посипва се със сол, но не много, и се кълца до пихтиеста смес. После една по една се слагат чушките. Престъление е да се нарежат, това им придава метален вкус, ножът гаче я прерязва и не е същото. Счукването продължава докато и последната изпечена и обелена чушка не се раздроби.
В сместа се счукват задължително и опечено доматче и опечена щастлива чушчица. След това се взима една хубава дъхава бучка сирене, около 300 грама и се счуква в сместа.
Отгоре се налива оливце и се разбърква.
Това чудо се яде с топла питка и се топи с парче питка до пълно отопяване на паницата. Вилици не се ползват.
Всички топят в една паница, може и да се раздели на две най-много, НО САМ ЧОВЕК НЕ СИ ТОПИ В ПАНИЦА. "
Mi sa che un tentativo lo farei volentieri...ma se mi nuoce?
"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
Re: СМЕХОТЕРАПИЯ Форум HobbyKafe.com
Skio, кажи ми, моля те, ти нали наистина не си мислиш, че паницата не се мие?
А за автора на горното писание мога да кажа, че не е северняк, писано е "наизуст " и с насмешка. И най- важното - убедена съм, че никога не е ял северняшка лютика.
Най- малкото тогава щеше да знае, "тлъчника" не е тлъчник, а клъчник или клъчОк, както го наричат при нас. Щото работата му е да кълца, все пак. Червен лук за първи път чувам да се слага, а " дъхавото" сирене го заменяме с домашно. Може да е от кравата, която познаваме или пък от овцете в кошарата. Има различни видове лютики, но всяка една задължително се залива не просто с олио, а със силно сгорещено олио. Така че като залееш лютиката тя да започне да цвърчи. А паницата " не се мие" защото традицията е да се прави в калена (демек от кал, от глина) НЕГЛЕДЖОСАНА паница (разбирай пахар) която колкото и да я миеш си е поела от миризмата на лютиката.
Вярно, че лютика е диалектна дума. Дори и телефона не знаеше за съществуването и досега. Същата като търмък, на който пък тук си му казват гребло.
И някакси не можа да ми стане смешно от твоя коментар. Може би е защото не съм в Европата и хуморът ми е съвсем ограничен.
А за автора на горното писание мога да кажа, че не е северняк, писано е "наизуст " и с насмешка. И най- важното - убедена съм, че никога не е ял северняшка лютика.
Най- малкото тогава щеше да знае, "тлъчника" не е тлъчник, а клъчник или клъчОк, както го наричат при нас. Щото работата му е да кълца, все пак. Червен лук за първи път чувам да се слага, а " дъхавото" сирене го заменяме с домашно. Може да е от кравата, която познаваме или пък от овцете в кошарата. Има различни видове лютики, но всяка една задължително се залива не просто с олио, а със силно сгорещено олио. Така че като залееш лютиката тя да започне да цвърчи. А паницата " не се мие" защото традицията е да се прави в калена (демек от кал, от глина) НЕГЛЕДЖОСАНА паница (разбирай пахар) която колкото и да я миеш си е поела от миризмата на лютиката.
Вярно, че лютика е диалектна дума. Дори и телефона не знаеше за съществуването и досега. Същата като търмък, на който пък тук си му казват гребло.
И някакси не можа да ми стане смешно от твоя коментар. Може би е защото не съм в Европата и хуморът ми е съвсем ограничен.
-
- Кафе машина
- Мнения: 3460
- Регистриран на: Юни 12, '14, 10:56
- Местоположение: Стара Загора
- Получил благодарност: 4 пъти
Re: СМЕХОТЕРАПИЯ Форум HobbyKafe.com
Не знам какво е "калена" и още не ми е ясно, но знам какво е паница. Ние правим кьопоолу от печен патладжан, като го чукаме с чесън в дървен захлуп с дървено чукало. След като се счука добре и стане еднородна смес, се налива по малко олио или зехтин и се бърка като майонеза. Мисля, че всички го знаете това, някои слагат и печена чушка, и домат.
Но туй нещо с печени чушки, чесън, лук и сирене ще е вкусно, ще го пробваме.
Но туй нещо с печени чушки, чесън, лук и сирене ще е вкусно, ще го пробваме.
За да направиш прерия
ти трябва пчела и детелина,
и една мечта голяма.
Но само и мечта ти стига
ако пчела и детелина няма.
Емили Дикинсън
ти трябва пчела и детелина,
и една мечта голяма.
Но само и мечта ти стига
ако пчела и детелина няма.
Емили Дикинсън
Re: СМЕХОТЕРАПИЯ Форум HobbyKafe.com
Сю, лятото редовно си правим лютика от печен патладжан, печени чушки и печени домати. Скълцваш малко чесън, после и всички печени зеленчуци, заливаш с врящо олио, разбъркваш докато се поеме от зеленчуците и после топиш със топла содена питка. Сиренето е в отделна чинийка. Пробвай, мисля че ще ти хареса.
-
- Кафе машина
- Мнения: 3460
- Регистриран на: Юни 12, '14, 10:56
- Местоположение: Стара Загора
- Получил благодарност: 4 пъти
Re: СМЕХОТЕРАПИЯ Форум HobbyKafe.com
Ааа, Клокче, и ние казваме търмък на греблото. То, не знам младите сега знаят ли тази дума, аз я знам от баба си.
За да направиш прерия
ти трябва пчела и детелина,
и една мечта голяма.
Но само и мечта ти стига
ако пчела и детелина няма.
Емили Дикинсън
ти трябва пчела и детелина,
и една мечта голяма.
Но само и мечта ти стига
ако пчела и детелина няма.
Емили Дикинсън
-
- Кафе машина
- Мнения: 3460
- Регистриран на: Юни 12, '14, 10:56
- Местоположение: Стара Загора
- Получил благодарност: 4 пъти
Re: СМЕХОТЕРАПИЯ Форум HobbyKafe.com
И тука така се прави. Чудно ядене става.clock написа: ↑Юли 9, '18, 14:08 Сю, лятото редовно си правим лютика от печен патладжан, печени чушки и печени домати. Скълцваш малко чесън, после и всички печени зеленчуци, заливаш с врящо олио, разбъркваш докато се поеме от зеленчуците и после топиш със топла содена питка. Сиренето е в отделна чинийка. Пробвай, мисля че ще ти хареса.
За да направиш прерия
ти трябва пчела и детелина,
и една мечта голяма.
Но само и мечта ти стига
ако пчела и детелина няма.
Емили Дикинсън
ти трябва пчела и детелина,
и една мечта голяма.
Но само и мечта ти стига
ако пчела и детелина няма.
Емили Дикинсън
Re: СМЕХОТЕРАПИЯ Форум HobbyKafe.com
Да де, аз точно старозагорско - новозагорско- ямболско визирах. От там го знам и аз като дете. Тук обаче като кажех търмък и ме гледаха странно. Затова отдавна вече си му казвам гребло.
- Asarina
- Кафе машина
- Мнения: 3940
- Регистриран на: Мар 31, '13, 16:23
- Местоположение: София - Лобош
- Дал благодарност: 2 пъти
- Asarina
- Кафе машина
- Мнения: 3940
- Регистриран на: Мар 31, '13, 16:23
- Местоположение: София - Лобош
- Дал благодарност: 2 пъти
Re: СМЕХОТЕРАПИЯ Форум HobbyKafe.com
Имаше един стар габровски виц. - Габровка дала назаем на съседката си кален гювеч. Съседката обаче го счупила, купила нов и го върнала. Габровката промърморила - Моят си беше попил мазнината.
Толкова относно миенето...
Толкова относно миенето...