Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Венче, това с водата от чешмата, не е много добра идея.......хлора, като нищо може да ги убие....или най-малкото да промени микрофлората им.wenche написа: ↑Юни 19, '18, 23:48 Така, кефирените ми гъбки са при мен.
Благодаря на polyabs от сърце. Изкъпани с водичка (от чешмата) и вече залети с мляко (от магазина), но утре ще имам и домашно.
Изчетох темата, рових и из нета и имам въпроси:
Първият е - Гъбата на дъното ли пада или изплува отгоре? В едно видео една мацка казваше, че като се сипе млякото, отгоре изплуват "старите" зърна, тези, които вече са си свършили работата, т.е. са се изтощили и тя ги изгреба с цедчица и ги изхвърли. Какво са вашите наблюдения по въпроса?
А това за изхвърлянето на дрождите, като го прочетох ....
Това са живи бактерии и дрожди....какво значи да се изхабят....това да не са батерии.
Факт е, че дрождите постоянно се размножават, имам от моите големи колкото малък орех(явен признак, че дрождите растат), за какво изхабяване става въпрос?
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Ми знам ли, всякакви дивотии пускат в мрежата. Мъча се да отсявам фалшивите новини.
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Правя си кефир вече половин година и не съм правил нищо подобно, дрожди не съм хвърлял а ги раздавам на желаещи.
Това, което забелязвам, е че след кратък период на адаптация, дрождите се размножават главоломно и за две седмици се удвояват, като стават все тлъсти.
Според мен е кощунство да се изхвърлят, трябва да се раздават за да могат все повече хора да си правят.
Единственото, което правя е това, което съм описал в темата - заливане с мляко, 48 часа престой, прецеждане и отново същото. Не ги мия, ползвам само домашно мляко( в купеното има натамицин - антибиотик, консервант).
Сега лятото кефира става за 24 часа, и ако ме домързи поставям буркана с дрождите и млякото в хладилника и го прецеждам след 1 ден.
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Зная за антибиотика, ама временно трябваше да ги настаня някъде. Довечера отиват в домашното мляко.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4885
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 338 пъти
- Получил благодарност: 278 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Има едно пр.мляко на Пършевица в стъклена бутилка и доста кратък срок, цената беше 2-3 лв/литър и там ли има добавки някакви, дето никак не ги обявяват в съдържанието?
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Нямам информация за конкретната марка, но е факт че се продават колосални количества Натамицин а е забранен в целия ЕС.
Интересно как се внася и продава........
-
- Кафе машина
- Мнения: 4885
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 338 пъти
- Получил благодарност: 278 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Миии... явно заинтересованите намират начин, за съжаление на всички останали т.е. на всички нас. Мерси, Господинов!
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
И моят кефир, благодарение на Поли , вече е готов. Много е вкусен. В тези горешини на айрян е супер .
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5266
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 91 пъти
- Получил благодарност: 98 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Аз ползвам и купешко и домашно мляко!Все ми е хубав!
Не го слагам в хладилника.По-ми е вкусен след 48ч!
Когато слагам домашно мляко вече махам каймака- не им харесва на дрождичките-някак стават по-дребни
от него
Нищо не хвърлям !
Не го слагам в хладилника.По-ми е вкусен след 48ч!
Когато слагам домашно мляко вече махам каймака- не им харесва на дрождичките-някак стават по-дребни
от него
Нищо не хвърлям !
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Хайде, направих сефтето на кефира Стана много гъст, като хубаво "твърдо" кисело мляко. Беше ми жал да го разбутам, за да го прецедя. Той и не можа да мине през цедката, де, та действах с гивгира. Сигурно са преминали малки парченца гъба. За вкуса утре. Подсрекатели такива