Приказка за хляба
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ако разполагам с време и матрялни средства мога да направя всякакъв хляб.
Моя проблем е че искам пресен хляб всеки ден и за не повече от около 1.5-2 часа.
Имам машина, която за 1час и 28 минути прави добър хляб, НО този хляб е с 15 мл мая /една супена лъжица или три чаени/. Т.е. туй е изход, но не е решение.
Ся експериментирам с полузапечен хляб и замразен и после изваден и печен 25 мин.
За съжеление хляба не може да е пълноформатен, щото като изгори отвън не е размръзнал отвътре. Та формата е багети.
Това са хлебчета по 350-375 гр. Печени 30 мин и изстинали и замръзени.
Тези специялно са намазани отвътре с чесново масло.
Като ги запеках почти 45 минути от замразено:
Чесновото масло, част от което се е разляло в тавата допринася основно за вашия гъз, но е неустоимо.
Моя проблем е че искам пресен хляб всеки ден и за не повече от около 1.5-2 часа.
Имам машина, която за 1час и 28 минути прави добър хляб, НО този хляб е с 15 мл мая /една супена лъжица или три чаени/. Т.е. туй е изход, но не е решение.
Ся експериментирам с полузапечен хляб и замразен и после изваден и печен 25 мин.
За съжеление хляба не може да е пълноформатен, щото като изгори отвън не е размръзнал отвътре. Та формата е багети.
Това са хлебчета по 350-375 гр. Печени 30 мин и изстинали и замръзени.
Тези специялно са намазани отвътре с чесново масло.
Като ги запеках почти 45 минути от замразено:
Чесновото масло, част от което се е разляло в тавата допринася основно за вашия гъз, но е неустоимо.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
След десетина хляба, с кефир за квас, мога да споделя как се прави, ако някой иска да пробва.
При липса на кефир, може да се ползва и кисело мляко.
Основната разлика между този метод и нормалния квас, е че при втория се получава спонтанна ферментация, състава на която, може да бъде много различен в зависимост от региона, използваната вода и брашно.
При този метод, ферментацията се случва от "правилния" набор млечнокисели бактерии.
И така, малко разкази в картинки:
В средно голяма купа се слага окло 100 гр. кефир или кисело мляко
Добавя се бяло брашно или пълнозърнесто, количество долу-горе два пъти кефира.
Омесва се средно твърдо тесто
Прави се разрез на кръст
И се поставя в цилиндричен съд, покрит с капаче или торбичка, както е в моя случай
Утре следва продължение...........
При липса на кефир, може да се ползва и кисело мляко.
Основната разлика между този метод и нормалния квас, е че при втория се получава спонтанна ферментация, състава на която, може да бъде много различен в зависимост от региона, използваната вода и брашно.
При този метод, ферментацията се случва от "правилния" набор млечнокисели бактерии.
И така, малко разкази в картинки:
В средно голяма купа се слага окло 100 гр. кефир или кисело мляко
Добавя се бяло брашно или пълнозърнесто, количество долу-горе два пъти кефира.
Омесва се средно твърдо тесто
Прави се разрез на кръст
И се поставя в цилиндричен съд, покрит с капаче или торбичка, както е в моя случай
Утре следва продължение...........
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Продължението...
След 24 часа, се получава този резултат
Тази смес е готовия квас, с който може да месите.
Някой оставят от него и го хранят по подобие на другия квас, аз предпочитам всеки път да си правя нов.
Ето и моята технология на замесване:
- изсипвам кваса в купа и го разбърквам с вода, докато се разтвори. Прибавям брашното, солта и замесвам меко тесто, което слагам директно в ратана за втасване.
Това е,... оставям го отвън и след 6-7 часа престой е готово за печене.
Който иска, може да приложи чалъми - автолиза, сгъване, разпъване, премятане....аз съм си ги опростил нещата, за да става бързо, лесно, вкусно.
Получава се много вкусен хляб.
Другия плюс на този метод е, че в кефира/киселото мляко има белтъчини и вече процеса не е толкова зависим от качеството на брашното. Дори и с по-слабо брашно се получава страхотен резултат.
Успех!
След 24 часа, се получава този резултат
Тази смес е готовия квас, с който може да месите.
Някой оставят от него и го хранят по подобие на другия квас, аз предпочитам всеки път да си правя нов.
Ето и моята технология на замесване:
- изсипвам кваса в купа и го разбърквам с вода, докато се разтвори. Прибавям брашното, солта и замесвам меко тесто, което слагам директно в ратана за втасване.
Това е,... оставям го отвън и след 6-7 часа престой е готово за печене.
Който иска, може да приложи чалъми - автолиза, сгъване, разпъване, премятане....аз съм си ги опростил нещата, за да става бързо, лесно, вкусно.
Получава се много вкусен хляб.
Другия плюс на този метод е, че в кефира/киселото мляко има белтъчини и вече процеса не е толкова зависим от качеството на брашното. Дори и с по-слабо брашно се получава страхотен резултат.
Успех!
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Охо, нов нюанс в темата , покажи и филийки, Господинов.
Аз имам едно лаишко питане. 6-7 часа втасване достатъчни ли са за да се случи така безценната ферментация на квасения хляб. Щото нали факторът време гарантира разграждането до усвояеми аминокиселини.
И още мисля си, че млечните белтъчини не могат да заменят глутена, който държи хляба. Което не пречи той да е много вкусен, както казваш.
И аз търся разнообразие с едни средиземноморски фокачи. Снимки обаче в понеделник, защото съм си наложила компютърни пости през уикенда.
Аз имам едно лаишко питане. 6-7 часа втасване достатъчни ли са за да се случи така безценната ферментация на квасения хляб. Щото нали факторът време гарантира разграждането до усвояеми аминокиселини.
И още мисля си, че млечните белтъчини не могат да заменят глутена, който държи хляба. Което не пречи той да е много вкусен, както казваш.
И аз търся разнообразие с едни средиземноморски фокачи. Снимки обаче в понеделник, защото съм си наложила компютърни пости през уикенда.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ферментацията протича доста бързо, това което съм снимал в ратана, беше на половината обем при поставянето.
На снимката даже е тръгнал да превтасва леко, месен е в 22 часа, снимката е в 5.30 сутринта. Сега е и по-топло, но тук набора от млечно кисели бактерии е доста по-голям и нещата се случват по-бурно.
Белтъчините в млякото, оказват влияние, защото влизат в състава на хляба и укрепват неговата структура.
За този хляб ползвам бяло на мелница Загоре и с нормалния квас не ми се получаваше добре, трябваше да добавям по-силни брашна.
Сега по този метод, хляба се издува неимоверно само с това брашно.
На снимката даже е тръгнал да превтасва леко, месен е в 22 часа, снимката е в 5.30 сутринта. Сега е и по-топло, но тук набора от млечно кисели бактерии е доста по-голям и нещата се случват по-бурно.
Белтъчините в млякото, оказват влияние, защото влизат в състава на хляба и укрепват неговата структура.
За този хляб ползвам бяло на мелница Загоре и с нормалния квас не ми се получаваше добре, трябваше да добавям по-силни брашна.
Сега по този метод, хляба се издува неимоверно само с това брашно.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Сутринта около 10,30 забърках едно хлуебче 50/50 бяло/пълнозърнесто. 1,30 час престояха брашното, кваса и водата. Добавих солта, месих около 10 минути, 2-3 разтягания, оформих и оставих на плота в кухнята. Преди 15 минути го метнах да се пече. Като стане готов, ще покажа какво се е получило по този начин.
Използвам течен квас от бяло брашно. Възстанових си го от изсушения.
Използвам течен квас от бяло брашно. Възстанових си го от изсушения.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ето изваден преди минутка, още в съда за печене
Ето колко се е надигнал над нивото на съда
Експериментът показа, че в това топло време 6 часа, от забъркване на брашното с водата и кваса, до слагане да се пече, са напълно достатъчни. И да отбележа, че съм мноого доволна от глинения съд за печене. В него пека 30 минути на 250 градуса, после още 20 на около 210, без да махам капака.
Ето колко се е надигнал над нивото на съда
Експериментът показа, че в това топло време 6 часа, от забъркване на брашното с водата и кваса, до слагане да се пече, са напълно достатъчни. И да отбележа, че съм мноого доволна от глинения съд за печене. В него пека 30 минути на 250 градуса, после още 20 на около 210, без да махам капака.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Хубавец е Mama_li
Изпечен току що хляб, с кефир, по описаната технология. Печене в тава, без съдове, с купичка вода, продължителност само 25 мин. - 15 на долен реотан и 10 на горен на 250 градуса през цялото време.
Ще снимам филийка, може би утре.
Изпечен току що хляб, с кефир, по описаната технология. Печене в тава, без съдове, с купичка вода, продължителност само 25 мин. - 15 на долен реотан и 10 на горен на 250 градуса през цялото време.
Ще снимам филийка, може би утре.