Приказка за хляба
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ето обещаните снимки на глинения съд. Купен от женския пазар с около 30% отстъпка от цената на етикета.
Размерите дължина/ширина/височина са 29/18/9. Без да се отчита височината на капака, още около 4-5 см.
Няма ръб от вътрешната страна, което улеснява изваждането на готовото хлебче.
shoshy, прави ми впечатление, че в различните региони продават различни марки брашна. Чети състава и ако няма ензими и други добавки, опитвай.
marka, хлебчетата са малки, от 350г. брашно. Събират се в едни елипсовидни йени, но явно са ниски, защото при добро отваряне/бухване, опират в капаците.
Пускам фурната да загрява на максимум, при мен по каталог са 250 градуса, като съм сложила в нея и съдовете и капаците. Слагам тестото, захлупвам с капаците и пека около 20-25 минути на максимум, след което намалявам градусите на около 200 и пека още 20-25 минути. Преди да извадя окончателно от печката пробвам с клечка, дали са се опекли в дълбочина. Ако още лепне, оставям за 5-10 минути. Това е.
Размерите дължина/ширина/височина са 29/18/9. Без да се отчита височината на капака, още около 4-5 см.
Няма ръб от вътрешната страна, което улеснява изваждането на готовото хлебче.
shoshy, прави ми впечатление, че в различните региони продават различни марки брашна. Чети състава и ако няма ензими и други добавки, опитвай.
marka, хлебчетата са малки, от 350г. брашно. Събират се в едни елипсовидни йени, но явно са ниски, защото при добро отваряне/бухване, опират в капаците.
Пускам фурната да загрява на максимум, при мен по каталог са 250 градуса, като съм сложила в нея и съдовете и капаците. Слагам тестото, захлупвам с капаците и пека около 20-25 минути на максимум, след което намалявам градусите на около 200 и пека още 20-25 минути. Преди да извадя окончателно от печката пробвам с клечка, дали са се опекли в дълбочина. Ако още лепне, оставям за 5-10 минути. Това е.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Днешното хлебче, опечено в новия съд.
Бяло/пълнозърнесто 300/200
Току-що извадено от печката
Бяло/пълнозърнесто 300/200
Току-що извадено от печката
-
- Кафе машина
- Мнения: 4885
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 338 пъти
- Получил благодарност: 278 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Лиде, много хубави! Дояжда ми се като влезна в тази тема !
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ти май щеше да влизаш в отбора? Ако имаш проблем с кваса, мога да ти изпратя изсушен. С него си възстанових кваса след последното отсъствие от нас.
И да се похваля, коричката на последното хлебче се оказа много приятна! Тънка, хрупкава или допълнително омекотена, кой както я харесва!
И да се похваля, коричката на последното хлебче се оказа много приятна! Тънка, хрупкава или допълнително омекотена, кой както я харесва!
-
- Кафе машина
- Мнения: 4885
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 338 пъти
- Получил благодарност: 278 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ами аз съм в отбора, ама в резервите . Имам два-три полусполучливи опита до сега, а по стечение на обстоятелствата, в момента, по-често съм на село - без фурна, през апартамента, ( дето има фурна) прехвърчам много набързо, пък вие, успешните ни хлебопекари, най-добре знаете, че този хляб изисква и повечко време за втасване и т.н.
Благодаря ти за предложението, но квас имам дори го нося насам-натам, ама само боза правя с него, което ме подсеща да скокна в "бозяната" тема и да питам Господинов, що така ми се газира бозата още на втория ден, нищо че е в хладилника.
Благодаря ти за предложението, но квас имам дори го нося насам-натам, ама само боза правя с него, което ме подсеща да скокна в "бозяната" тема и да питам Господинов, що така ми се газира бозата още на втория ден, нищо че е в хладилника.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Di_Va, това е нормално да се случва с бозата. Дори и в хладилника, ферментацията протича, макар и по-бавно. Понякога дори се стига и до издуване на шишето и "приключения"(фонтан от боза), когато го отвориш. Решението е да намалиш, количеството на кваса, което слагаш или да правиш по-често боза.Di_Va написа: ↑Юни 4, '18, 15:04 Ами аз съм в отбора, ама в резервите . Имам два-три полусполучливи опита до сега, а по стечение на обстоятелствата, в момента, по-често съм на село - без фурна, през апартамента, ( дето има фурна) прехвърчам много набързо, пък вие, успешните ни хлебопекари, най-добре знаете, че този хляб изисква и повечко време за втасване и т.н.
Благодаря ти за предложението, но квас имам дори го нося насам-натам, ама само боза правя с него, което ме подсеща да скокна в "бозяната" тема и да питам Господинов, що така ми се газира бозата още на втория ден, нищо че е в хладилника.
Навремето затова срока и на годност беше малък, но пък така се държат живите продукти, ....другите си кротуват с месеци/години на рафтовете
-
- Кафе машина
- Мнения: 4885
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 338 пъти
- Получил благодарност: 278 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Даа фонтанира ми от шишето, хем аз по половин от твоята доза правя, не мога да си представя, ако направя пълната, какво ще бъде !
Благодаря ти за отгавора тук, че аз не стигнах до темта за бозата!
Благодаря ти за отгавора тук, че аз не стигнах до темта за бозата!
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
знам,знам....
Намали драстично количеството на кваса, който слагаш и ще се реши проблема. Сега е топло и нещата се случват доста по-скоростно.