Събирам идеи

lisunger
Kафенце
Мнения: 37
Регистриран на: Авг 23, '17, 16:01

Събирам идеи

Мнение от lisunger »

Здравейте, мили съфорумци!
Аз като съвсем начинаеща градинарка реших да се допитам до вас за съвети и идеи. От миналата година се заех със залесяване, но още не мога да измисля какво да правя с тези две места от снимките - бордюрите.
Малко уточнения: около елата е слънчево почти целия ден, до около 18.00. Знам, че почвата там е кисела, а розите не обичат такива неща, но аз пък много обичам рози :P . Та, ако изкопая по-големи дупки, в които почвата да е подменена.. няма ли да имат шанс едни бордюрни розички около бордюра? А в четирите краища като солитери си мислех за кълбовидни смърчове (което пък съвсем май би изключило розите?), а преди и за аукуби, но сега нещо не ми се връзват вторите.
За другия бордюр покрай къщата, там се засенчва за около 3-4 часа следобедно време. За там си представях хвойни покрай самия бордюр, а зад тях плетче от спиреи и през разстояние може би 3 рози на присадка? Виждала съм подобни композиции, но не знам дали ще е подходящо в случая. Миналата година пък много бях харесала потентилите и си мислех за плет от тях.. С една дума, ще ми се да е нещо по-цветно. Бербериса много го харесвам, но не ми се нравят бодлите. Ще съм благодарна на всякакви съвети и идеи! :oops:
Изображение
Изображение
Аватар
Margaritenia
Баш кафе майстор
Мнения: 2774
Регистриран на: Апр 7, '15, 18:24
Дал благодарност: 6 пъти
Получил благодарност: 28 пъти

Re: Събирам идеи

Мнение от Margaritenia »

Привет, Лису:)
Така като гледам колко си близо до боровата гора, почвата навсякъде в двора ти може би е кисела. При мен също е такава и не забелязвам розите да страдат от този факт. Имам смесена леха от рози и иглолистни, покрита с иглолистен мулч и растенията си се чувстват прекрасно. За две години станаха оформени и хубави храсти, макар че ги режа доста ниско есенно време, а и не обичам да торя твърде много.
Това е снимка от днес, още не са цъфнали, тъй като е по-студено при мен, но са отрупани с обещания:))
Изображение
All gardeners know better than other gardeners.
Chinese proverb
Изображение
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5505
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1477 пъти
Получил благодарност: 1439 пъти

Re: Събирам идеи

Мнение от Тутти »

И аз мисля, че розите ще се развиват много добре при твоите условия. Градината ти е с много възможности и гледката към боровата гора е неповторима. Аукубата обича сянка. Хубаво е да направиш смесен бордюр. Заложи на повече иглолистни, за да си в синхрон с изгледа . Рози като солитери, хубав двор, просторно.
lisunger
Kафенце
Мнения: 37
Регистриран на: Авг 23, '17, 16:01

Re: Събирам идеи

Мнение от lisunger »

Благодаря за отговорите! Обнадеждих се отново за рози при ел(х)ата. По принцип мислех за еднороден бордюр (дългия покрай къщата), но като гледам снимката на Маргаритениа, много ми допада. Някак все обаче не го измислям :). А боровата гледка надявам се ще се разнообрази с малко цвят от засадените миналата година текоми покрай оградата.
alex345
Kафенце
Мнения: 3
Регистриран на: Сеп 3, '18, 15:47

Re: Събирам идеи

Мнение от alex345 »

Здравейте! Аз съм новак в градинарството. Досега не съм имала поле за изява, но сега имам чисто нов двор и градина. Смятам да започна тази есен да озеленявам и "зацветявям". Много обичам рози, като и останалите растения, разбира се.
Почвата е леко глинеста. Отгоре сме насипали с хумус. За сега няма поливна система. Двора е слънчев. Предпочитам по- непретенциозни видове като цяло. Ще съм много благодарна на всеки, който може да помогне със съвет или има нещо за есенно засаждане.
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31527
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 810 пъти
Получил благодарност: 1727 пъти

Re: Събирам идеи

Мнение от Мария Николова »

alex345, като начало инвестирай малко от скъпоценното си време и се впиши във форума. "Замръзнала си" на 3 мнения, като двете са копи-пейст. :lol:
Изявлението ти, че много обичаш рози не казва нищо за теб, защото всички много ги обичат.
Имаш ли представа колко време отнема една пратка с "нещо есенно"?
Времето е скъпоценно за всеки. :mrgreen:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Публикувай отговор

Обратно към “Снимките - да се похвалим!”