Как се прави хубав козунак?
Тутти, изобщо не можах да го омеся с една ръка. Тестото стана толкова еластично и твърдо, че и с две ръце беше голям зор докато поеме мазнината. Метнах го в центрофугата на пералнята, че ме заболяха ръцете. Не съм се отказала де, ще видим как ще втаса и дали ще го пека.
брашното което ползвах е на Мел, за козунаци, може от това да е.
брашното което ползвах е на Мел, за козунаци, може от това да е.
0 x
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- Margaritenia
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2197
- Регистриран: вт апр 07, 2015 6:24 pm
- x 32
- x 205
- Daniela Pargu
- Кафе машина
- Мнения: 3345
- Регистриран: нед яну 29, 2017 8:53 pm
- Местоположение: В.Търново
- x 56
- x 36
Вълшебници сте вие,ВЪЛШЕБНИЦИ!




0 x
Хубав козунак се прави с щипка любов.


350 гр. брашно (100%)
120 гр. пудра захар (36%)
100 мл. мляко (28%)
70 гр. масло (20%)
1 и 1/2 ч.л суха мая
2 броя яйца - 120 гр.
2 ч.л Куантро́
ванилия, кора от лимон и портокал, стафиди, шипков мармалад



350 гр. брашно (100%)
120 гр. пудра захар (36%)
100 мл. мляко (28%)
70 гр. масло (20%)
1 и 1/2 ч.л суха мая
2 броя яйца - 120 гр.
2 ч.л Куантро́
ванилия, кора от лимон и портокал, стафиди, шипков мармалад
0 x
“Градината е специално духовно място, в което душата живее”
Shunmyo Masuno
Shunmyo Masuno
troll, мазнините естествено не ги броя за "хидратация". И при условие, че съм дал указания колко трябва да е яйчно-млечната смес спрямо брашното не виждам особен проблем. Също и останалите пропорции са ясно описани... и най-вече резултата е отличен, казва го един доста капризен дегустатор. В крайна сметка, нали за това започнах да търся как да си направя хубав козунак. Просто такъв не намирах, единствения варинат беше сам да си го правя. За мен истинския козунак на конци е този, който потопен в прясно млечице (както най-го обичам) остава на конци, като го дъвчеш усещането е като от добре приготвено бяло месо... но сладко естествено. Само който е опитал, знае за какво говоря. Ако се потопи в мляко и заприлича на попара от хляб - не ми го хвали този козунак
Дълго време препоръчвах, при лошо брашно да се добави още брашно... но тия дни ми светна по-хитър начин по който става по-добър козунака. По козуначено време една бета-тестерка от ФБ го пробва и каза,че се е получило, така че явно технологията има още дребни детайли за доизкусуряване. Но това определено не са грешки, а идеята е в този огромен pdf да има отговори на абсолюто всички въпроси, защото като настане козуначено време, нали се сещате, няма да седна да пиша със 100 човека едновременно. Иначе по молба на много хора, вероятно ще пусна съкратен вариант, за хората с опит, да не отекчават от трите страници в момента.

0 x
-
- x 20
denyo, впечатлен съм от любовта ви към печивата и в частност - козунака.
Похвално е споделянето на толкова ценна информация относно рецептурата и тънкостите за козунака.
Нека да има повече хора като вас.
Похвално е споделянето на толкова ценна информация относно рецептурата и тънкостите за козунака.
Нека да има повече хора като вас.

0 x
- Мария Николова
- Наркоман
- Мнения: 24409
- Регистриран: съб ное 28, 2009 11:44 pm
- Местоположение: Нова Загора
- x 201
- x 268
Драги ми майсторици и майстори на козунака, поздравления за вашите постижения!
На мен обаче, ми липсва черешката на сладоледа. Попарени с вряла вода бадеми охлаждате и давате на детето, или внучето да им съблече кафявото елече. Подсушавате белите цели бадеми и ги нареждате както ви харесва върху козунака с лекичко притискане преди мятането му във фурната. Ще сънувате вкуса на бадем от козунак.
Моите са винаги успешни, защото купувам само успешни.
Поради което са без бадеми... 




На мен обаче, ми липсва черешката на сладоледа. Попарени с вряла вода бадеми охлаждате и давате на детето, или внучето да им съблече кафявото елече. Подсушавате белите цели бадеми и ги нареждате както ви харесва върху козунака с лекичко притискане преди мятането му във фурната. Ще сънувате вкуса на бадем от козунак.



Моите са винаги успешни, защото купувам само успешни.


0 x
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
-
- x 20
Великденски успешен с бадем, изяденМария Николова написа: ↑ср апр 11, 2018 9:48 pmПодсушавате белите цели бадеми и ги нареждате както ви харесва върху козунака с лекичко притискане преди мятането му във фурната. Ще сънувате вкуса на бадем от козунак.![]()
![]()
![]()
Моите са винаги успешни, защото купувам само успешни.Поради което са без бадеми...
![]()


0 x
- Мария Николова
- Наркоман
- Мнения: 24409
- Регистриран: съб ное 28, 2009 11:44 pm
- Местоположение: Нова Загора
- x 201
- x 268
Браво! Браво, Косе Босе!!!




0 x
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
-
- x 20

Мери, така и не разбрах, защо точно бадемчетата изчезнаха първо от козунаците.
Но, с твоя помощ вече имам обяснение, те били черешката на козунака!


0 x
- Мария Николова
- Наркоман
- Мнения: 24409
- Регистриран: съб ное 28, 2009 11:44 pm
- Местоположение: Нова Загора
- x 201
- x 268
Косе Босе, като бях малка аз събличах елечетата на бадемите.
А майка ми правеше един козунак за мен - кукла. Тяло, главичка, ръчички, крачета. Като се изпече, всичко се сливаше, но аз си знаех, че е моята кукла.
Целия обсипан с бадеми!!! Можех да изям всички бадемчета от моя козунак, но да не пипам другите козунаци. Вървях между великденчета, лалета и зрънкалета; обикалях под цъфналата сливка-дрисливка и цъфналото чемширено дърво с филия козунак, намазан с мед и слушах жуженето на първите пчели и гугутките.


0 x
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.