Как се прави хубав козунак?

Изкушения за лакомници и гурмани.
Потребителски аватар
calico
Наркоман
Мнения: 23535
Регистриран: ср дек 02, 2009 4:41 pm

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от calico » съб апр 07, 2018 11:22 am

Тутти, изобщо не можах да го омеся с една ръка. Тестото стана толкова еластично и твърдо, че и с две ръце беше голям зор докато поеме мазнината. Метнах го в центрофугата на пералнята, че ме заболяха ръцете. Не съм се отказала де, ще видим как ще втаса и дали ще го пека.
брашното което ползвах е на Мел, за козунаци, може от това да е.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...

Потребителски аватар
cameraman
Kъсо кафе
Мнения: 99
Регистриран: съб яну 06, 2018 2:12 pm
Местоположение: Варна

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от cameraman » съб апр 07, 2018 1:03 pm

!!
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
troll
Кафе машина
Мнения: 3598
Регистриран: вт мар 05, 2013 6:11 am
Местоположение: Напуснал

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от troll » съб апр 07, 2018 1:18 pm

:potekoha: :daaa: :potekoha:
Прибрал се за празниците :angelche:

Потребителски аватар
mama_li
Кафе машина
Мнения: 4234
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:20 am
Местоположение: София

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от mama_li » съб апр 07, 2018 6:04 pm

Браво cameraman!
Разкошни козунаци!

Потребителски аватар
Margaritenia
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1961
Регистриран: вт апр 07, 2015 6:24 pm

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от Margaritenia » нед апр 08, 2018 4:08 pm

За втори път в живота ми правя козунаци...благодаря, Тутти, за хубавата рецепта, по нея са!:)
Изображение

Изображение

Изображение

Светъл празник на всички!

Изображение
All gardeners know better than other gardeners.
Chinese proverb
Изображение

Потребителски аватар
Daniela Pargu
Кафе машина
Мнения: 3154
Регистриран: нед яну 29, 2017 9:53 pm
Местоположение: В.Търново

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от Daniela Pargu » нед апр 08, 2018 5:26 pm

Вълшебници сте вие,ВЪЛШЕБНИЦИ! :sclap: :sclap: :sbow:

Потребителски аватар
Тутти
Баш кафе майстор
Мнения: 2131
Регистриран: съб ное 21, 2015 7:47 am
Местоположение: София

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от Тутти » нед апр 08, 2018 6:15 pm

Леле, колко хубави козунаци!!! Вкусни и красиви, цял разкош.

Потребителски аватар
Гале
Виенско кафе
Мнения: 407
Регистриран: чет ное 15, 2012 5:20 pm
Местоположение: София

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от Гале » нед апр 08, 2018 10:12 pm

Хубав козунак се прави с щипка любов. :dovolen:

Изображение

Изображение

350 гр. брашно (100%)
120 гр. пудра захар (36%)
100 мл. мляко (28%)
70 гр. масло (20%)
1 и 1/2 ч.л суха мая
2 броя яйца - 120 гр.
2 ч.л Куантро́
ванилия, кора от лимон и портокал, стафиди, шипков мармалад
“Градината е специално духовно място, в което душата живее”
Shunmyo Masuno

Потребителски аватар
denyo
Kъсо кафе
Мнения: 52
Регистриран: нед яну 12, 2014 11:32 pm
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от denyo » ср апр 11, 2018 9:29 am

troll, мазнините естествено не ги броя за "хидратация". И при условие, че съм дал указания колко трябва да е яйчно-млечната смес спрямо брашното не виждам особен проблем. Също и останалите пропорции са ясно описани... и най-вече резултата е отличен, казва го един доста капризен дегустатор. В крайна сметка, нали за това започнах да търся как да си направя хубав козунак. Просто такъв не намирах, единствения варинат беше сам да си го правя. За мен истинския козунак на конци е този, който потопен в прясно млечице (както най-го обичам) остава на конци, като го дъвчеш усещането е като от добре приготвено бяло месо... но сладко естествено. Само който е опитал, знае за какво говоря. Ако се потопи в мляко и заприлича на попара от хляб - не ми го хвали този козунак :) Дълго време препоръчвах, при лошо брашно да се добави още брашно... но тия дни ми светна по-хитър начин по който става по-добър козунака. По козуначено време една бета-тестерка от ФБ го пробва и каза,че се е получило, така че явно технологията има още дребни детайли за доизкусуряване. Но това определено не са грешки, а идеята е в този огромен pdf да има отговори на абсолюто всички въпроси, защото като настане козуначено време, нали се сещате, няма да седна да пиша със 100 човека едновременно. Иначе по молба на много хора, вероятно ще пусна съкратен вариант, за хората с опит, да не отекчават от трите страници в момента.

gospodinov
Баш кафе майстор
Мнения: 2181
Регистриран: ср мар 04, 2015 10:16 am

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от gospodinov » ср апр 11, 2018 3:41 pm

denyo, впечатлен съм от любовта ви към печивата и в частност - козунака.
Похвално е споделянето на толкова ценна информация относно рецептурата и тънкостите за козунака.
Нека да има повече хора като вас. :daaa:

Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 23895
Регистриран: нед ное 29, 2009 12:44 am
Местоположение: Нова Загора

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от Мария Николова » ср апр 11, 2018 9:48 pm

Драги ми майсторици и майстори на козунака, поздравления за вашите постижения! :shandshake: :sstar: :sstar: :sstar:
На мен обаче, ми липсва черешката на сладоледа. Попарени с вряла вода бадеми охлаждате и давате на детето, или внучето да им съблече кафявото елече. Подсушавате белите цели бадеми и ги нареждате както ви харесва върху козунака с лекичко притискане преди мятането му във фурната. Ще сънувате вкуса на бадем от козунак. :sdaaa: :sdaaa: :sdaaa:
Моите са винаги успешни, защото купувам само успешни. :srofl: Поради което са без бадеми... :snif:
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.

Потребителски аватар
bell
Кафе машина
Мнения: 3225
Регистриран: пон май 28, 2012 3:11 pm

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от bell » ср апр 11, 2018 10:22 pm

Мария Николова написа:
ср апр 11, 2018 9:48 pm
Подсушавате белите цели бадеми и ги нареждате както ви харесва върху козунака с лекичко притискане преди мятането му във фурната. Ще сънувате вкуса на бадем от козунак. :sdaaa: :sdaaa: :sdaaa:
Моите са винаги успешни, защото купувам само успешни. :srofl: Поради което са без бадеми... :snif:
Великденски успешен с бадем, изяден :angelche:
Изображение

Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 23895
Регистриран: нед ное 29, 2009 12:44 am
Местоположение: Нова Загора

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от Мария Николова » ср апр 11, 2018 10:25 pm

Браво! Браво, Косе Босе!!! :ieeee: :ieeee: :ieeee:
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.

Потребителски аватар
bell
Кафе машина
Мнения: 3225
Регистриран: пон май 28, 2012 3:11 pm

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от bell » ср апр 11, 2018 10:41 pm

Мария Николова написа:
ср апр 11, 2018 10:25 pm
Браво! Браво, Косе Босе!!! :ieeee: :ieeee: :ieeee:
:tzeluvka:
Мери, така и не разбрах, защо точно бадемчетата изчезнаха първо от козунаците.
Но, с твоя помощ вече имам обяснение, те били черешката на козунака! :srofl: :gush:

Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 23895
Регистриран: нед ное 29, 2009 12:44 am
Местоположение: Нова Загора

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от Мария Николова » ср апр 11, 2018 11:03 pm

Косе Босе, като бях малка аз събличах елечетата на бадемите. :D А майка ми правеше един козунак за мен - кукла. Тяло, главичка, ръчички, крачета. Като се изпече, всичко се сливаше, но аз си знаех, че е моята кукла. :lol: Целия обсипан с бадеми!!! Можех да изям всички бадемчета от моя козунак, но да не пипам другите козунаци. Вървях между великденчета, лалета и зрънкалета; обикалях под цъфналата сливка-дрисливка и цъфналото чемширено дърво с филия козунак, намазан с мед и слушах жуженето на първите пчели и гугутките.
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.

Отговори

Върни се в “Готварство”