Как се прави хубав козунак?

Изкушения за лакомници и гурмани.
Потребителски аватар
calico
Наркоман
Мнения: 24087
Регистриран: ср дек 02, 2009 3:41 pm
x 439
x 539

съб апр 07, 2018 11:22 am

Тутти, изобщо не можах да го омеся с една ръка. Тестото стана толкова еластично и твърдо, че и с две ръце беше голям зор докато поеме мазнината. Метнах го в центрофугата на пералнята, че ме заболяха ръцете. Не съм се отказала де, ще видим как ще втаса и дали ще го пека.
брашното което ползвах е на Мел, за козунаци, може от това да е.
0 x
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...

Потребителски аватар
cameraman
Kъсо кафе
Мнения: 95
Регистриран: съб яну 06, 2018 1:12 pm
Местоположение: Варна

съб апр 07, 2018 1:03 pm

!!
Изображение
Изображение
0 x
mama_li
x 46

съб апр 07, 2018 6:04 pm

Браво cameraman!
Разкошни козунаци!
0 x
Потребителски аватар
Margaritenia
Баш кафе майстор
Мнения: 2236
Регистриран: вт апр 07, 2015 6:24 pm
x 48
x 247

нед апр 08, 2018 4:08 pm

За втори път в живота ми правя козунаци...благодаря, Тутти, за хубавата рецепта, по нея са!:)
Изображение

Изображение

Изображение

Светъл празник на всички!

Изображение
0 x
All gardeners know better than other gardeners.
Chinese proverb
Изображение

Потребителски аватар
Daniela Pargu
Кафе машина
Мнения: 3395
Регистриран: нед яну 29, 2017 8:53 pm
Местоположение: В.Търново
x 121
x 71

нед апр 08, 2018 5:26 pm

Вълшебници сте вие,ВЪЛШЕБНИЦИ! :sclap: :sclap: :sbow:
0 x
Потребителски аватар
Тутти
Баш кафе майстор
Мнения: 2234
Регистриран: съб ное 21, 2015 6:47 am
Местоположение: София
x 23
x 110

нед апр 08, 2018 6:15 pm

Леле, колко хубави козунаци!!! Вкусни и красиви, цял разкош.
0 x
Гале
x 46

нед апр 08, 2018 10:12 pm

Хубав козунак се прави с щипка любов. :dovolen:

Изображение

Изображение

350 гр. брашно (100%)
120 гр. пудра захар (36%)
100 мл. мляко (28%)
70 гр. масло (20%)
1 и 1/2 ч.л суха мая
2 броя яйца - 120 гр.
2 ч.л Куантро́
ванилия, кора от лимон и портокал, стафиди, шипков мармалад
0 x
Потребителски аватар
denyo
Kъсо кафе
Мнения: 52
Регистриран: нед яну 12, 2014 10:32 pm
Местоположение: Варна
Контакти:

ср апр 11, 2018 9:29 am

troll, мазнините естествено не ги броя за "хидратация". И при условие, че съм дал указания колко трябва да е яйчно-млечната смес спрямо брашното не виждам особен проблем. Също и останалите пропорции са ясно описани... и най-вече резултата е отличен, казва го един доста капризен дегустатор. В крайна сметка, нали за това започнах да търся как да си направя хубав козунак. Просто такъв не намирах, единствения варинат беше сам да си го правя. За мен истинския козунак на конци е този, който потопен в прясно млечице (както най-го обичам) остава на конци, като го дъвчеш усещането е като от добре приготвено бяло месо... но сладко естествено. Само който е опитал, знае за какво говоря. Ако се потопи в мляко и заприлича на попара от хляб - не ми го хвали този козунак :) Дълго време препоръчвах, при лошо брашно да се добави още брашно... но тия дни ми светна по-хитър начин по който става по-добър козунака. По козуначено време една бета-тестерка от ФБ го пробва и каза,че се е получило, така че явно технологията има още дребни детайли за доизкусуряване. Но това определено не са грешки, а идеята е в този огромен pdf да има отговори на абсолюто всички въпроси, защото като настане козуначено време, нали се сещате, няма да седна да пиша със 100 човека едновременно. Иначе по молба на много хора, вероятно ще пусна съкратен вариант, за хората с опит, да не отекчават от трите страници в момента.
0 x
gospodinov
x 46

ср апр 11, 2018 3:41 pm

denyo, впечатлен съм от любовта ви към печивата и в частност - козунака.
Похвално е споделянето на толкова ценна информация относно рецептурата и тънкостите за козунака.
Нека да има повече хора като вас. :daaa:
0 x
Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 23293
Регистриран: съб ное 28, 2009 11:44 pm
Местоположение: Нова Загора
x 366
x 637

ср апр 11, 2018 9:48 pm

Драги ми майсторици и майстори на козунака, поздравления за вашите постижения! :shandshake: :sstar: :sstar: :sstar:
На мен обаче, ми липсва черешката на сладоледа. Попарени с вряла вода бадеми охлаждате и давате на детето, или внучето да им съблече кафявото елече. Подсушавате белите цели бадеми и ги нареждате както ви харесва върху козунака с лекичко притискане преди мятането му във фурната. Ще сънувате вкуса на бадем от козунак. :sdaaa: :sdaaa: :sdaaa:
Моите са винаги успешни, защото купувам само успешни. :srofl: Поради което са без бадеми... :snif:
0 x
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
bell
x 46

ср апр 11, 2018 10:22 pm

Мария Николова написа:
ср апр 11, 2018 9:48 pm
Подсушавате белите цели бадеми и ги нареждате както ви харесва върху козунака с лекичко притискане преди мятането му във фурната. Ще сънувате вкуса на бадем от козунак. :sdaaa: :sdaaa: :sdaaa:
Моите са винаги успешни, защото купувам само успешни. :srofl: Поради което са без бадеми... :snif:
Великденски успешен с бадем, изяден :angelche:
Изображение
0 x
Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 23293
Регистриран: съб ное 28, 2009 11:44 pm
Местоположение: Нова Загора
x 366
x 637

ср апр 11, 2018 10:25 pm

Браво! Браво, Косе Босе!!! :ieeee: :ieeee: :ieeee:
0 x
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
bell
x 46

ср апр 11, 2018 10:41 pm

Мария Николова написа:
ср апр 11, 2018 10:25 pm
Браво! Браво, Косе Босе!!! :ieeee: :ieeee: :ieeee:
:tzeluvka:
Мери, така и не разбрах, защо точно бадемчетата изчезнаха първо от козунаците.
Но, с твоя помощ вече имам обяснение, те били черешката на козунака! :srofl: :gush:
0 x
Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 23293
Регистриран: съб ное 28, 2009 11:44 pm
Местоположение: Нова Загора
x 366
x 637

ср апр 11, 2018 11:03 pm

Косе Босе, като бях малка аз събличах елечетата на бадемите. :D А майка ми правеше един козунак за мен - кукла. Тяло, главичка, ръчички, крачета. Като се изпече, всичко се сливаше, но аз си знаех, че е моята кукла. :lol: Целия обсипан с бадеми!!! Можех да изям всички бадемчета от моя козунак, но да не пипам другите козунаци. Вървях между великденчета, лалета и зрънкалета; обикалях под цъфналата сливка-дрисливка и цъфналото чемширено дърво с филия козунак, намазан с мед и слушах жуженето на първите пчели и гугутките.
0 x
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
Отговори

Върни се в “Готварство”