Как се прави хубав козунак?
Re: Как се прави хубав козунак?
Хубав козунак се прави с квас Тези са от вчера, пробвам различни плънки, със сливовия мармалад трябва да съм по-пестелива.
-
- Кафевар/ка/
- Мнения: 941
- Регистриран на: Мар 14, '15, 14:23
- Местоположение: София
Re: Как се прави хубав козунак?
Всички продукти на стайна температура. 9яйца /едното за намазване/, брашно около 2.00 -2.400кг,220гмасло, 1ч.л. сол, 900мл прясно мляко,1 кубче мая, 720 г захар,/ може да се намали малко захарта, особено ако има и плънка стават прекалено сладки/ кора и сока от един лимон. Аз обичам да са ароматни и добавям есенция ванилия и 1сл ром. Тези продукти са 5 средни козунака. Обикновено правя половината или 2/3.
Маята я разтварям в половината от прясното мляко и няколко лъжици брашно и една лъжица захар. Оставям на топло да шупне. Яйцата се разбиват много добре с останалата захар, млякото, кората и сока на лимона есенциите и солта.Пресявам част от брашното в дълбок съд . Правя кладенче и изсипвам яйчената смес и втасалата мая.Започвам да обърквам с ръка и да добавям по малко от останалото брашно. Когато се сгъсти изваждам тестото върху набрашнен плот и доизмесвам като добавям по малко от брашното и половината от разтопеното масло. Разтягам на плота , топя ръцете в маслото намазвам тестото , прегъвам и така докато се усвои половината от маслото.Оставям да втаса и започвам второто месене докато се поеме и втората половина от маслото. Тестото е меко и леко лепнещо. Отново оставям да втаса и оформям козунаците.Оформените козунаци също оставям да се надигнат , намазвам с яйце и поръсвам с захар.
извадила съм си я от рецепти за сладкиши и десерти, ако има и др. надявам се Златка да се включи...
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1606
- Регистриран на: Сеп 20, '16, 22:56
- Местоположение: Стара Загора
Re: Как се прави хубав козунак?
Ами това е.Пак да кажа , че не толкова го меся колкото го разтягам на плота. Топя ръцете в мазнината и намазвам, загъвам и пак разтягам, намазвам - това се повтаря докато се поеме мазнината.
Re: Как се прави хубав козунак?
лошо брашно + много месене = твърд козунак
лошо брашно + малко месене = козунак който става някак за ядене
добро силно брашно с поне 12% протеин (белтъци) + много месене = перфектния козунак
Ако при оформянето тестото НЕ става като ластик (да се оформя трудно защото се връща в първоначалната си форма), ами стои като пластелин или глина, не очаквайте пухкави конци. Хубавото ЛАСТИЧНО тесто образува едни "плюски" по повърхността си - газ заключен под тънка ципа която трудно се пука. Също, задържа много добре газ и втасва с много по-малко мая! Тестото от слабо брашно не успява да задържи газа в себе си и издиша-превтасва рано. Въобще не е възможно да се получи пухкав козунак от него. Слабите брашна са подходящи за бърза обработка, примерно за кекс - смесваш продуктите и бързаш да ги изпечеш докато не е издишало тестото.
Re: Как се прави хубав козунак?
Мдааа, проблемът с добрите брашна . Днешният ми опит отново показа същото .
denyo, би ли споделил твои наблюдения за брашната? Напиши няколко марки, които са добри. Първият опит за козунак с квас направих с бяло на екосем и станаха. Вярно, малко по-мургави, но козуначета. Там белтъците май бяха около 12-13.
denyo, би ли споделил твои наблюдения за брашната? Напиши няколко марки, които са добри. Първият опит за козунак с квас направих с бяло на екосем и станаха. Вярно, малко по-мургави, но козуначета. Там белтъците май бяха около 12-13.
Re: Как се прави хубав козунак?
Тутти нали имаше някаква рецепта за малко месене и само с една ръка?
Тутттииииииииииии, викам те
Тутттииииииииииии, викам те
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5623
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1704 пъти
- Получил благодарност: 1925 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Calico, тук съм, козунаците станаха перфектни. Само яйцата намалих, на 1,5 кг брашно, за да мога лесно да меся, сложих 5 едри яйца ( 6 по-малки ). В темата за хляба дадох нова рецепта, резултат отличен. Много лесно станаха, много вкусни. Месенето не е силово и продължително, а се върти в една посока, за да може подлият глутен да се разтяга, не да се къса. Ха-ха.
И след първото втасване, само леко се докосва с длани и се оформя, за да не се стресира глутена, а да си остане разплут като на конци. При печенето, щом клечката стане суха, край, край. Вади се от фурната и под кърпа да поспи. Изсуши ли се повече, остава сух и конците пак си отиват. Това са ми тазгодишните прозрения.
И след първото втасване, само леко се докосва с длани и се оформя, за да не се стресира глутена, а да си остане разплут като на конци. При печенето, щом клечката стане суха, край, край. Вади се от фурната и под кърпа да поспи. Изсуши ли се повече, остава сух и конците пак си отиват. Това са ми тазгодишните прозрения.