Ядоса ме това, че ......

За разговори, други теми или просто да побъбрим...
Публикувай отговор
troll

Re: Ядоса ме това, че ......

Мнение от troll »

Права е Мария!
Тука има две страшни сдружения.
Едното е на произвеждащи мляко.
Те като имат повече мляко не го фърлят, а го дават на училищата за закуска. И производителите на ябълки тъй правят. Има и други.
А другото е на ловещите риба и работещите с нея.
Последното е толкова силно, че магазина с рибен щанд не знае, кой ще работи днес при тях.
Магазина има договор със сдружението на рибарите, че някой ще работи днес при тях и те изпращат някой.
С яйцата е почти така, но другите са на проветриво и всеки ги ...тра ла ла ла.
Само да вметна така, че тукашния магазин има фурна, прави торти, прави полуготови манджи и например плаща 2/3 от стойноста на варела за събиране на дъждовна вода, който аз имам.
Кварталното училище има 75 кошера на покрива, които се подържат от съюза на пчеларите за да помогнат на пчелите да оцелеят.
Училището продава меда 2 пъти по-скъпо от магазина и до сега не е останал.
Ако хората искат- могат!
troll

Re: Ядоса ме това, че ......

Мнение от troll »

А ако могат, може би ще поискат.
Аватар
scleri
Кафе машина
Мнения: 3883
Регистриран на: Юли 10, '10, 13:14
Дал благодарност: 43 пъти
Получил благодарност: 268 пъти

Re: Ядоса ме това, че ......

Мнение от scleri »

Мария Николова написа: Мар 26, '18, 22:45 Бях забравила свръх експонирания патос на поръчковата тенденциозна поезия. :nod:
По образование, по душа, и по професионална съдба съм човек на точните науки. В поезията съм дилетант, но си мисля че за да те грабне едно произведение то все пак трябва да е наситено с чувства и емоции. Другото се нарича репортаж.


marka написа: Мар 26, '18, 21:17 Склери, моите уважения, но с тези старци дето ровят по кофите, май много се спекулира.
Марка, не приемай тези думи буквално. Както казах това не е репортаж. Ако питаш мен това че не виждаш старци да ровят в кофите за смет не е защото са много добре, а защото все още имат някакво достойнство и чувство за срам. Както преди всеки голям празник и сега управляващите мъдруват дали да отпуснат за Великден поредната милостиня на пенсионерите с ниски пенсии. Ако решат че могат да си го позволят от тази " благинка" ще се облажат малко над милион и триста хиляди пенсионери. Това означава че от два милиона пенсионери милион и триста получават по-малко от триста и двайсет лева на месец. В "изостанала" азиатска Турция минималната пенсия е над триста евро. Да не говорим колко получават европейските пенсионери. / С триста лева на месец да не ровиш по кофите може да те спре само срама. Не знам ти с колко изкарваш месеца. Не ми е работа и да те питам. Аз също съм пенсионер. Получавам максималната пенсия, и тя ми стига за хляба и сиренцето / образно казано /. Всички глезотии които все още си позволявам / най-вече да пътувам / е за сметка на спестявания. Когато свършат / те не останаха много / ще седна на пейката пред блока и ще бистря политиката с наборите. Като споменах пътуване. В групите с които съм пътувал винаги има поне десетина пенсионера. Човек ще рече българските пенсионери са си надскочили масрафа, и обикалят света за кеф. Никой от тях обаче не си плаща пътуването с пенсията. Или имат някакви странични доходи / малка част / или най-често пътуването е платено от децата които работят в чужбина.
За " малките моми " си права. Не че сред европейските жрици на платената любов няма и нашенки, но процента им не е такъв че да си заслужава внимание.
Това че на нас ни се иска България да е Европа е едно. По-важно е дали европейците ни приемат като част от тях. По тази тема бих поспорил, но да не влизам в политически дебати е едно от правилата ми за държание в този форум.


Темата производител, прекупвач, цени и печалби сме я обсъждали и преди. Мария е много права че докато нашите производители не проумеят че " Съединението прави силата " винаги ще са мачкани и ограбвани от прекупвачи и други тарикати.
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13525
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 157 пъти
Получил благодарност: 257 пъти

Re: Ядоса ме това, че ......

Мнение от kim »

scleri написа: Мар 27, '18, 21:47

Темата производител, прекупвач, цени и печалби сме я обсъждали и преди. Мария е много права че докато нашите производители не проумеят че " Съединението прави силата " винаги ще са мачкани и ограбвани от прекупвачи и други тарикати.
Ами нали хората го искаха това?
Спирам...
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17028
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 136 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: Ядоса ме това, че ......

Мнение от Миша »

Кате, вЕрно спри, че май почвам да се ядосвам :evil: ми не съм съгласна, Мерко, че никой не иска да се кооперира, що не видите каква бюрокрация е в земеделието, и каква още се изисква за кооператив, че тогава да приказваме :evil: то нямаш време да вдигнеш глава, камо ли да тичаш да изпълняваш безумните разпоредби, че да се впишеш в " кооперацията" , не визирам зърнопроизводителте, там успешно се "кооперираха" с цел разделяне на земите за по-големи субсидии :evil: :evil: :evil:
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Аватар
scleri
Кафе машина
Мнения: 3883
Регистриран на: Юли 10, '10, 13:14
Дал благодарност: 43 пъти
Получил благодарност: 268 пъти

Re: Ядоса ме това, че ......

Мнение от scleri »

" Който иска намира начин. Който не иска намира причини. ? Не съм го измислил аз. Цитирам по смисъл Библията.
И казано е още - " Целта оправдава средствата. " - Не съм го измислил аз. Казали са го Езуитите.
Та в тази връзка Мише ако бюрокрацията е голяма и раждането на един кооператив е кауза пердута, какво пречи например производителите на корнишони, или моркови, или домати, или нещо каквото и да е, от едно село да се съберат у кръчмето. Да пият по една ракия и да се разберат. Тази година цената ще е толкова. Ако някой я подбие ще му счупим колективно главата. Когато това го правят фирми с монополно положение на пазара се нарича картел, и се преследва от закона, но когато вашето решение по никакъв начин няма да повлияе на цените на световните борси не виждам какъв ще е проблема. Само че винаги ще се намери тарикат който да реши че може да си реши проблема за сметка на другите. И понеже това го знам не само аз сещате се какъв е резултата. За това няма обединение на производители. Бюрокрацията е само оправдание.
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17028
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 136 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: Ядоса ме това, че ......

Мнение от Миша »

Склери, цената отдавна я подбиват веригите, не самите производители, цената по веригите често е под борсова, цената я подбиват и нерегистрираните производители, които не плащат данъци , осигуровки , не вадят всяка година безброй разрешителни,не ги проверяват за щяло и нещяло и т.нат, те просто гледат да си докарат някой лефффф , подбиват я ония с бусовете с нелегалния внос.... Не казвам, че ние не сме твърдоглави селяни, но не всичко е до селянията ни :ufff: Темата е огромна и много болезнена и няма смисъл да я захващаме , ще стигнем неизбежно и до потребителите, които просто не желаят да купят нещо качествено , и усещам как накрая ще се скараме :twisted: та спирам до тук, който не се пече на тоя огън, той не може да разбере :tzvetentze:
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31527
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 810 пъти
Получил благодарност: 1727 пъти

Re: Ядоса ме това, че ......

Мнение от Мария Николова »

scleri, не бих могла по-добре от теб да изразя мнението си. :sbow: :daaa: :daaa:
Точно това правят прекупвачите. Уговарят се над коя цена няма търгуват. И не им трябва да разделят и владеят - те са им готови разделени производителите и трябва да са балами, за да не ги владеят.
Защото производителите не се замислят като печелят време какво губят и като губят време какво печелят.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
troll

Re: Ядоса ме това, че ......

Мнение от troll »

Аз много обичам Алеко и в частност неговото чудовищно познаване на душевноста на нашенеца.
И репликата на Бая ви Ганя:
"Всички са маскари!"
Ами не всички са маскари!
Тук си добър и честен до доказване на противното!
Но един път, като го докажеш всички добри и честни не се занимават с теб. А е трудно да се живее и прави бизнес без обществено одобрение.
Ся горното да не се бърка с доверието и кредита.
Доверието се изгражда с времето, а кредита е според колко можеш да погасиш ако стане фал.
Така се получава едно изтласкване на лошите.
И понеже лошите не могат да се сдружават си отмират постепено.
Т.е по-изгодно е да си честен.
Тук проблем е, че паралелно с това се засилват социялните програми на държавата и почва да става финансово по-изгодно вместо пенсия да получаваш социялна помощ.
Така че честноста .... ъъъъ...
:mrgreen:
Миша е писала с мен.
Това, че някой мъти водата само говори, че за него е изгодно туй.
marka
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1968
Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
Дал благодарност: 171 пъти
Получил благодарност: 148 пъти

Re: Ядоса ме това, че ......

Мнение от marka »

Склери, наясно съм с положението на пенсионерите. Отскоро и аз съм в тази категория и пенсията ми не е максимална. Много от познатите ми са пенсионери и голяма част от тях са с малки пенсии, макар и хора с образование и стаж. Част от тях работеха преди години в частни фирми и взимаха добри пари, но ги осигуряваха на минимални заплати. Те знаеха това, но не направиха нищо, за да се подсигурят. Имам само един роднина, който каза "понеже знам, че ме осигиряват на минимална заплата, съм заделил пари настрана". Имам и такива познати, които се оплакват от малките пенсии, но те сами се осигуряваха и печелеха много добре, но се осигуряваха на минимални заплати. Пропускат факта, че не разчитат само на пенсиите си. Важното е да се жалваме в каква гадна държава живеем.
Това което ме дразни, че малко са хората, които виждат вината в себе си, а все някои друг им е виновен, обикновено политиците. Но те са част от нас и са такива каквито сме ние.
Както писах, доскоро работех и имаше заповед за забрана на пушенето в сградата, но човека издал заповедта си пушеше най-безцеремонно в стаята пред всички. Изискваше по 3 пъти на ден да се разписваме на едни листове. Всички бяха възмутени, но познай дали и колко човека реагираха. Ето затова говори Мария. Политиците не могат да попречат на 10 или 15 човека да се организират на доброволни начала.
Докато по-често се цитират поговорките "Всяка коза, за свои крак" и "Преклонена главица, сабя не я сече" все ще сме така. Ще станем добре тогава, когато повечето хора разберат смисъла на "Съединението прави силата" и "Сговорна дружина планина повдига".
Съжалявам за дългия пост, но мисля че повече хора трябва да осъзнаят, че сме отговорни както за действията си, така също и за бездействията си и ако искаме да ни уважават другите първо трябва да докажем, че заслужаваме уважение.
Например намирам, че не мога да разреша на някой, който съм поканил на гости да ми тропа по масата и да ми нарежда, аз да свивам уши и да си мълча вместо да го поставя на мястото му. Как ще те уважават другите, като ти самият не се уважаваш?
Бъди здрав и пътувай докато можеш.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни и разнообразни теми”