Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

За здрав дух в здраво тяло - здравословно хранене и въпроси, диети, съвети за красота.
Публикувай отговор
hrissi2009
Кафевар/ка/
Мнения: 941
Регистриран на: Мар 14, '15, 14:23
Местоположение: София

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от hrissi2009 »

Господинов наистина си подстрекател!
Изчетох всичко , но нямам време за прикачените файлове, тях довечера.
Никога до сега не съм пила кефир, не му познавам вкуса. Вярвам ти че имаш намаляване на стомашните проблеми.
На мен, ако мога така да се изразя ми предписаха да закусвам с 2% кисело мляко.
Така че като се постопли и започна да пътувам до село редовно и да си вземам домашно прясно мляко, ще си поискам и аз от дрождите за кефир и киселото мляко да го заменя с кефир. Благодаря ти че ни правиш съпричастни към толкова много интересни неща.
Познавам вкуса на катъка, по нашия край му казваме крукмач/ приготвяме го от варено овче мляко,но от последното мляко което се дои от овцете защото е по-гъсто, вари се на водна баня, след това се налива в стъклени буркани, като за закваска се поставя по парче овче сирене, запечатва се и заминава в хладилника на тъмно и студено/ , и го използваме да приготвяме топеница/ катък, кисело мляко, печени червени чушки, сирене/ и като добавим ароматна домашна погача, красота. Боже отплеснах се.
gospodinov

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от gospodinov »

Хриси, ще ти изпратя дрожди, когато решиш, пиши.
За ползите от кефира има писано много, няма нужда да го повтаряме.
Другото интересно, е че от същите дрожди може да се приготви и воден кефир.
Измиват се дрождите добре с предварително преварена, но студена вода. Слагат се в 1 или 2 литров буркан, две три лъжици бяла захар(кафявата заразявала дрождите), половин лимон и няколко сушени плодове - стафиди, кайсии или др.

Изображение


Престоява два три дена и се прецежда и консумира, както млечния кефир, само че се получава нещо като лимонада.
Мисля, да го пробвам скоро.
http://back2nature.rocks/%D1%87%D1%83%D ... %B8%D1%80/
Даниела и Девина, какво се случва с вашите кефири, не сте споделили все още нищо, всичко наред ли е? :hmmm:
Аватар
Dewina
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1241
Регистриран на: Авг 31, '15, 17:18
Местоположение: Балкана
Дал благодарност: 22 пъти

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от Dewina »

Вече всеки ден пием кефир. :dovolen:
Когато бях малка често боледувах и мама ми приготвяш кефир - всеки ден...така че вкуса ми е познат ...леко кисел, газиран /сякаш пиеш газирана вода/, много свеж.
Аз даже не засичам времето - когато консистенцията е сгъсти - прецеждам.
4 литра домашно краве мляко купувам през седмицата, но не ми стига и правя кефир и с прясно мляко Верея.

Благодаря на gospodinov за дрождите. :tzvetentze:
Скоро ще направя и снимки :daaa:
Градината ми е нещо като баварски чифлик, селска фурна и убежище за хайдути... Знам, че ме разбрахте😇
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5266
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 91 пъти
Получил благодарност: 98 пъти

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от Daniela Pargu »

Да си жив и здрав! :tzvetentze:
Толкова голяма добрина ми направи!Нещо,което бях позабравила ,което мнооого обичам е кефира!
Това,че е и полезен,като деца не сме си давали сметка, и сега към приятния спомен, който ми върна,
добави и тази екстра !А кой е добре стомашно-чревно при съвременното хранене?! :hmmm:
Вече го употребявам - дрождите се намножиха и снощи заложих по-голямо количество мляко!
Първоначално го направихс купешко мляко от кутия- става със всички вкусови характеристики!
От довечера ще го правя с домашно от крава- ще кажа ,ако има разлика!
Засища много - става и за метаболитни проблеми!
БЛАГОДАРЯ БЛАГОДАРЯ!
Колкото пъти да го повторя - малко ще е :tzvetentze: :liubov:
Аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10769
Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
Дал благодарност: 239 пъти
Получил благодарност: 450 пъти
Обратна връзка:

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от botan »

Колко се радвам че има тема за кефира! :ieeemyzh: Отскоро и аз отглеждам и исках да споделя с вас моите вълнения.

Да започна с това, че кефира е само от части дрожди (гъба). Кефирените зърна са съставени от млечно-кисели бактерии И дрожди, които живеят неразделно в симбиоза и благодарение и на двата компонента се получава хубав краен продукт, заради което е по-добре да се наричат кефирени зърна, което не подчертава какво точно има в тях.

На въпроса може ли да се направи кефир от купешкият - МОЖЕ разбира се, млечните продукти са пастьоризирани, а не стерилизирани НО
Както магазинското кисело мляко ви изглежда изкуствено защото са използвани точно определени точно на брой щамове бактерии за да се унифицира качеството на крайният продукт то така е и при кефира. В този ред на мисли и предвид горният абзац, с купешка закваска или като цяло със закваска няма да получите кефир в пълният му блясък. Първият ми досег с кефир беше купешкият на Олимпус в малките бутилчици. След като го изпих (оти я трева не пасем :mrgreen: ) напълних бутилката с прясно мляко без да я мия и воала, пак се получи продукт със същите качества след няколко дена. Та в началото докато се сдобия със зърната си правех кефир точно с купешка закваска, но се оказа, че ферментацията не протича достатъчно добре и ми причинява неудобства подобни на прясното мляко, а и на всеки на който го предложа реакцията беше една и съща - БЛЯ! Не им харесвало, миришело им на развалено, нямало хубав вкус, което ми напомня на реакцията на Калико и подозирам, че тя не е пробвала кефир от кефирени зърна.

Това за метала според мен са митове и легенди, които да предпазят кефирените зърна от сребърни прибори или сребърни примеси в неръждаемата стомана, тъй като среброто има антибактериални свойства. Друга причина не виждам. Не съм пробвал за да потвърдя, но пък мога да потвърдя че кефирените зърна може и да не се мият с вода след всяко прецеждане, аз не го правя и моите си растат без проблем, възможно е да е с по-ниска скорост, но важното че се развиват. Също така аз не го правя на тъмно, бутилките ми седят на масата в кухнята, където обаче няма пряка слънчева светлина.

Относно вкусовите му качества. Кефира има много по-силен аромат на прясно мляко и е с "лигава" консистенция, която създава чувство за плътност, дори и като е разреден на айрян. Никога не ми се е газирал, но колкото по-дълго седи в хладилника толкова повече придобива резлив вкус, което е перфектно за летните месеци. Аз го ползвам като заместител на киселото мляко във всякакви рецепти.

Не съм съхранявал сух кефир, но съм чел че е възможно в сухо мляко да издържи година-две в хладилника. Все пак аз не бих го сушил на хартия, а на нещо пластмасово, от което ще мога да го изстържа или огъна за да мога да го разлепя. Хартията бих ползвал само за да отнема излишната влага от промиването му, иначе подозирам че ще залепне за него докато се суши.
Специализирани Фейсбук групи:
Скъпоценни орхидеи България
Мъховете в България
gospodinov

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от gospodinov »

Даниела, Девина, радвам се, че всичко е наред с кефира.
Botan, закваската за кефир притежава само част от млечно киселите бактерии, които по принцип се съдържат в кефира от дрожди и е по скоро вариация за промишлено произвеждане.
За да се получи "газировка" трябва съда в, който протича ферментацията да е много плътно затворен и да се остави малко празно разстояние до ръба.
Аз го правя в буркан от компот, с винт, снощи когато го отворих, буквално се чу звук, като при газираните напитки.
Кефира беше целия в мини балончета и имаше точно газиран вкус.
Аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10769
Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
Дал благодарност: 239 пъти
Получил благодарност: 450 пъти
Обратна връзка:

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от botan »

Тъй, тъй, определено не мога да нарека с чиста съвест млечно-киселата напитка, която предлагат в магазините кефир, тъй като няма нищо общо като качества с този произведен от кефирени зърна, но ако на някой повече му допада вкуса на купешкият да знае, че може да го използва за закваска без проблем. :nod:
При мен си повишава налягането, но чак до газиране не стига, което за мен лично си е плюс, защото го разклащам бурно преди цедене и ако беше газиран щях да го сърбам от масата, пода и тапицерията. :mrgreen:
Специализирани Фейсбук групи:
Скъпоценни орхидеи България
Мъховете в България
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5266
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 91 пъти
Получил благодарност: 98 пъти

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от Daniela Pargu »

Да -газировката му е по-скоро стипчивост на киселия вкус - резлив,да го наречем :hmmm:
Но не го определям и като лигава консистенцията.
А бе - мноого е вкусноо! :daaa: :dovolen:
Аз го закопчах с пластмасова капачка бурканчето.
Аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10769
Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
Дал благодарност: 239 пъти
Получил благодарност: 450 пъти
Обратна връзка:

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от botan »

Твоят като го цедиш не ти ли се точи? Моят ако му вдигна цедката то струйката може да се разпъне до тънък "косъм".
Специализирани Фейсбук групи:
Скъпоценни орхидеи България
Мъховете в България
gospodinov

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от gospodinov »

Моя не се точи, по скоро е точно като разбито кисело мляко, с такъв вискозитет.
Само, че ползвам домашно мляко, не знам това дали има значение.
Публикувай отговор

Обратно към “Здраве и красота”