Приказка за хляба

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
GIOIA(Джоя)

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от GIOIA(Джоя) »

Благодаря,Вени!
Ръженото ще почака още малко.
Трябва да отделя време да си напазарувам по качествени брашна.

Еее,Господинов,значи теста ми не бил верен :snif:
Знам си аз,да питам моите хора за по сигурно,не само в групата за квас да чета. :nod:
wenche

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от wenche »

Ето го днешният - като вчерашния, с пшеничен зародиш, но замених ръженото брашно с пълнозърнесто пшенично. Снощи 1 час автолиза и 3 разтягания през 30 минути и втасване изцяло в хладилника - 9 часа първоначално + още 4 часа в ратановата купа. Стана с много по-големи шупли.

Изображение

Изображение

Изображение

За сравнение вчерашния с ръж

Изображение
Последно промяна от wenche на Мар 10, '18, 23:15, променено общо 1 път.
GIOIA(Джоя)

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от GIOIA(Джоя) »

Красавец! :potekoha:
Ти не знам дали обичаш хляб,но той те обича :lol:
gospodinov

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от gospodinov »

GIOIA(Джоя) написа: Мар 10, '18, 22:54 Благодаря,Вени!
Ръженото ще почака още малко.
Трябва да отделя време да си напазарувам по качествени брашна.

Еее,Господинов,значи теста ми не бил верен :snif:
Знам си аз,да питам моите хора за по сигурно,не само в групата за квас да чета. :nod:
Ето едно описание на този тест:
"За да се провери дали е втасало с пръст се натиска леко повърхността му. Ако получилата се вдлъбнатина се върне бързо в първоначалната форма, значи е готово. Ако се връща съвсем леко и оставя следа, значи на тестото му трябва още малко време. Ако изобщо не се върне и остане дупка, значи е превтасало."

https://www.kulinarno-joana.com/2014/03 ... no-s-kvas/
Венче супер е хляба, пробвала ли си печене без капак?
Аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1195
Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
Местоположение: Хасково

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от sendi1966 »

Венче,от Конуш ли купуваш брашно?
gospodinov

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от gospodinov »

100% бяло брашно, колкото и разрези да направиш все е малко, направо се разцепиха.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Хлябовете са от едно и също тесто, един грамаж, еднаква форма но различните разрези придават, различна форма.
wenche

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от wenche »

Пак като за изложба, Господинов :sclap: :sclap: Наистина всичко има значение - бройката, формата, дълбочината на срезовете.
На въпроса ти : Само багетите ги пека без капак. Ще взема да пробвам 1-2 кръгли, да видя има ли разлика.
Сенди, да от мелницата в Конуш. Ти имаш ли някакви впечатления от тях?
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Мнения: 7294
Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
Местоположение: Пловдив 7а зона
Дал благодарност: 744 пъти
Получил благодарност: 1358 пъти

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от ljuboznatelna »

Аз ще продължа да се вдъхновявам от вас, защото моя хляб си става все един и същ, само този път цъфна с една идея повече от нищо :D Иначе вътре си е супер! Даже му изядохме половината долна кора :D
Изображение

Що се отнася до ферментацията - аз мисля , че знам за какво става въпрос, научих го при неуспешните ми 4 опита да захвана квас. Двата пъти превтаса, защото си беше кисел и миришеше на вкиснато много повече от сегашния.
GIOIA(Джоя)

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от GIOIA(Джоя) »

Днес влизам с гръм и трясък да ви представя един красавец :ieeee:


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Пак със скапано брашно,но купих за баница с 12,8 % протеин.
По рецепта на Огнян Христозов с 70% хидратация.
Забърках брашно 500 гр.,350 вода и 100 гр квас за 12 ч. в хладилник.
Добавих сол и 3-4 разтягания през 30 мин.
Втаса на стайна температура 2ч.45 мин.
Пекох на 275 гр под капак,20 мин. И 28 мин без.
Пак мисля,че лекинко превтаса,защото в часта с разреза не можа да избухне,нямало е сила,докато там,където няма разрез се наду повече и се виждат хралупките.

Венче,купих Купаж на Слънце,ама ще почака да потренирам с бяло брашно.
Ползвала ли си го?

Господинов супер са,много ме радват!
Големи убавци!
Ти да ми покажеш как се прави бял хляб :hihihi:
Не ми пречи ръженият или пълнозърнест квас,просто започнах с бяло брашно,че по лесно се работи.
Ето какво съм чела за пръстчето и дупката.

Изображение
upload upload

И сега,кое е вярното от твоят опит?
Може би,както си писал по горе,трябва да се възстановява вдлъбнатината.
Така ми оставаше следа и май лекинко превтаса.

Забравих да поздравя marka за хлебчетата,покрай моите неволи :oops:
С дупки без дупки,важното е да ви е вкусно :daaa:

Люб и на вас да ви е сладко!
Не си пощуряла като мен и ти ще докараш хралупки :lol:
gospodinov

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от gospodinov »

GIOIA(Джоя) написа: Мар 12, '18, 18:47 Днес влизам с гръм и трясък да ви представя един красавец :ieeee:

Ти да ми покажеш как се прави бял хляб :hihihi:
Джоя, голямо браво, красив, перфектен хляб. Барнала си му страхотен перчем и вътре изглежда много добре.
Много се радвам.
:D :D Това за белия се получи случайно(но все пак е с ръжен квас), защото нямам пълнозърнесто пшенично брашно, само ръжено ама нещо не ме кефи как се получава и ще го държа за кваса. По принцип гледам поне 40% да е пълнозърнест.

Изображение

Това за теста с вдлъбнатината не знам, честно казано :hmmm: Аз го знам, така както съм го написал.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”