Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
https://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-k ... algoletie/ Това е на български. В същност няма значение преварено или не преварено, ако млякото е проверено за болести или като преварено, да е изстинало.Топло, а особенно горещо мляко убива бактериите.
Бактериите обичат студено и не понасят слънчева светлина.Място му е в хладилника.
Започвам да купувам мляко от млекаря, който носи го направо до нашия вход, по 1 лв за 1л Но не с тибетската гъба, а само кисело мляко. Не вярвам в панацеи, и не мога стриктно да спазя технологията, лятото например..защото лятото сме на село, а да нося с себе си и гъбата? Натам-насам..Млякото трябва да се долива всеки ден, всеки ден се процежда и гъбата.Това е условието тя да се запази здрава и полезна.Иначе става болезнотворна.Даже опасна. Освен да я занеса при туркинята в село, тя е стрикна и чиста жена и да купувам от нея, хем тя има крава и ще долива прясно мляко всеки ден. .Сама аз не съм толкова стриктна..Мисля, че ще изпусна влака.. или няма да долея или да не процедя на време..
Бактериите обичат студено и не понасят слънчева светлина.Място му е в хладилника.
Започвам да купувам мляко от млекаря, който носи го направо до нашия вход, по 1 лв за 1л Но не с тибетската гъба, а само кисело мляко. Не вярвам в панацеи, и не мога стриктно да спазя технологията, лятото например..защото лятото сме на село, а да нося с себе си и гъбата? Натам-насам..Млякото трябва да се долива всеки ден, всеки ден се процежда и гъбата.Това е условието тя да се запази здрава и полезна.Иначе става болезнотворна.Даже опасна. Освен да я занеса при туркинята в село, тя е стрикна и чиста жена и да купувам от нея, хем тя има крава и ще долива прясно мляко всеки ден. .Сама аз не съм толкова стриктна..Мисля, че ще изпусна влака.. или няма да долея или да не процедя на време..
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Алина, според мен, базирайки се на изчетените статии и моя много скромен опит...не е чак толкова догматично.
Аз държа дрождите 48 часа в млякото, защото иначе не става толкова кисело, колкото ми харесва на мен. Държа буркана в стая която не се отоплява, но температурата е 18 градуса, ако се постави в стая на 24 градуса примерно, със сигурност ще стане и за 24 часа, или лятото примерно. Има много хора, които държат дрождите 24 часа, защото на тях не има допада този по-кисел и газиран вкус.
Хладилника, ще забави още повече процеса и не е опция според мен, тама се съхранява вече готовия кефир.
Ако се слага сварено мляко и се спазва хигиена, няма от какво да стане болестотворна и заразна. Заразяване ще се получи ако се ползват не чисти съдове и прибори, да не забравяме, че векове назад са го правили в кожени мехове, при далеч по-ниска хигиена.
Относно съхранението и разнасянето -при мен се получи 10 дни пауза, защото нямах домашно мляко, съхраних дрождите в бурканче в хладилника, покрити с 2 пръста мляко и малко вода. После изсипах млякото, налях от новото и отново се стартира процеса.
Това е, просто и елементарно, без ненужно усложняване.
Аз държа дрождите 48 часа в млякото, защото иначе не става толкова кисело, колкото ми харесва на мен. Държа буркана в стая която не се отоплява, но температурата е 18 градуса, ако се постави в стая на 24 градуса примерно, със сигурност ще стане и за 24 часа, или лятото примерно. Има много хора, които държат дрождите 24 часа, защото на тях не има допада този по-кисел и газиран вкус.
Хладилника, ще забави още повече процеса и не е опция според мен, тама се съхранява вече готовия кефир.
Ако се слага сварено мляко и се спазва хигиена, няма от какво да стане болестотворна и заразна. Заразяване ще се получи ако се ползват не чисти съдове и прибори, да не забравяме, че векове назад са го правили в кожени мехове, при далеч по-ниска хигиена.
Относно съхранението и разнасянето -при мен се получи 10 дни пауза, защото нямах домашно мляко, съхраних дрождите в бурканче в хладилника, покрити с 2 пръста мляко и малко вода. После изсипах млякото, налях от новото и отново се стартира процеса.
Това е, просто и елементарно, без ненужно усложняване.
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5274
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 99 пъти
- Получил благодарност: 105 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Не знаете как се облизвам ,гледайки клипчетата
Но май това не е онзи руски кефир, от детство и студентство- Господинов сподели за вкуса
Здравословните му качества са преимущество,естествено!Приготвянето- лесно, а вкуса?
Или с времето ще си го нагодя към моето усещане за кефир?
Може би от това време,което споделяш- 24-48 часа?
Но май това не е онзи руски кефир, от детство и студентство- Господинов сподели за вкуса
Здравословните му качества са преимущество,естествено!Приготвянето- лесно, а вкуса?
Или с времето ще си го нагодя към моето усещане за кефир?
Може би от това време,което споделяш- 24-48 часа?
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Даниела, то няма друг кефир....
Кефира, който си пила в Русия и този, който ще си приготвяш е един и същ, дрождите са едни и същи.
Пил съм кефир в Москва, пия и този, който аз си правя - един и същи е.
Вкуса до голяма степен зависи от това, какво е млякото - краве, овче, козе, колко време претърпява ферментация - пресния кефир, веднага след прецеждането е с мек вкус, този преседял два дни в хладилника е по остър, кисел вкус, леко газиран..
Кефира, който си пила в Русия и този, който ще си приготвяш е един и същ, дрождите са едни и същи.
Пил съм кефир в Москва, пия и този, който аз си правя - един и същи е.
Вкуса до голяма степен зависи от това, какво е млякото - краве, овче, козе, колко време претърпява ферментация - пресния кефир, веднага след прецеждането е с мек вкус, този преседял два дни в хладилника е по остър, кисел вкус, леко газиран..
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5274
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 99 пъти
- Получил благодарност: 105 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Това исках да чуя,Господинов!
Страхотноо... /след седмица ще те за дрождичка /
Лелее,пак почвам да се облизвам
пп. за тази гъба бях чувала от познати, но не го свързвах с кефира!
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Ето виж, колко е интересна историята на кефира
"Кефирът е еликсир на младостта, живота и дълголетието
Историята на киселото мляко - кефир
Жителите на Кавказ, за които се смята, че жизнеността и дълголетието си дължат именно на ежедневното ползване на тази лечебна напитка, с векове ревниво запазили тайната за приготвянето на кефир. Всъщност, до момента, когато в историята се вплела любовта.
За съжаление, злополучна любов - поне за единия участник в историята, принц Beg - Mirza Barchorov. В началото на 20-ти век прелестната рускиня Ирина Сакхарова решила да посети Кисловодск, град на север от Кавказ, с идеята да съблазни и да вземе с измама от принца няколко скъпоценни клетки за приготвяне на кефир. Първата част от плана изцяло успяла, но не и втората, защото влюбеният принц, опасявайки се от наказание за нарушаване на религиозния закон, отказал да изпълни желанието на Ирина, след което разочарованата красавица с недовършена работа се върнала обратно.
Но принцът не искал да позволи на красавицата да си замине, така в унисон с местния обичай, наредил отвличането на булката. Ирина уведомила царя за скандалните цели на принца. Огорчен от действията на принца, царят наредил обидата, нанесена на Ирина да се поправи като и подарят чаша с клетки за приготвяне на кефир.
И така започнало."
http://e-zdravey.com/bg/dalgo-pazena-ta ... ako-kefir/
Пак жена е намесена
Ето я Сакхарова
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0 ... 0%BD%D0%B0
Тук още интересна информация, на руски
https://www.politforums.net/kavkaz/1311530658.html
"Кефирът е еликсир на младостта, живота и дълголетието
Историята на киселото мляко - кефир
Жителите на Кавказ, за които се смята, че жизнеността и дълголетието си дължат именно на ежедневното ползване на тази лечебна напитка, с векове ревниво запазили тайната за приготвянето на кефир. Всъщност, до момента, когато в историята се вплела любовта.
За съжаление, злополучна любов - поне за единия участник в историята, принц Beg - Mirza Barchorov. В началото на 20-ти век прелестната рускиня Ирина Сакхарова решила да посети Кисловодск, град на север от Кавказ, с идеята да съблазни и да вземе с измама от принца няколко скъпоценни клетки за приготвяне на кефир. Първата част от плана изцяло успяла, но не и втората, защото влюбеният принц, опасявайки се от наказание за нарушаване на религиозния закон, отказал да изпълни желанието на Ирина, след което разочарованата красавица с недовършена работа се върнала обратно.
Но принцът не искал да позволи на красавицата да си замине, така в унисон с местния обичай, наредил отвличането на булката. Ирина уведомила царя за скандалните цели на принца. Огорчен от действията на принца, царят наредил обидата, нанесена на Ирина да се поправи като и подарят чаша с клетки за приготвяне на кефир.
И така започнало."
http://e-zdravey.com/bg/dalgo-pazena-ta ... ako-kefir/
Пак жена е намесена
Ето я Сакхарова
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0 ... 0%BD%D0%B0
Тук още интересна информация, на руски
https://www.politforums.net/kavkaz/1311530658.html
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Се обадих на моя позната ,тя има тази гъба..каза, че се измори да прави..доста много време отнема.Опъти ме в магазинче, където продават тоз кефир: http://kef-up.business.site/ Май, продават там и извара. Ще видя каво и как..Срок на годност на кефира им е 3 дни. Позната каза, че май, струва 2 лв половин литър.
https://www.facebook.com/pg/kefirvarna/about/
В София подаряват тази тибетска гъба: https://www.olx.bg/ad/kefir-ID774aB.html#6105498cc8
https://www.olx.bg/ad/podaryavam-mleche ... 6105498cc8
https://www.facebook.com/pg/kefirvarna/about/
В София подаряват тази тибетска гъба: https://www.olx.bg/ad/kefir-ID774aB.html#6105498cc8
https://www.olx.bg/ad/podaryavam-mleche ... 6105498cc8
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Снощи засякох, колко време отнема да прецедя готовия кефир.
Започваме от тук- това е съда с кефира, престоял 48 часа на тъмно.
Следва прецеждане
Това е вече прецедения кефир, в цедката са дрождите. Видно е, че вече са много, Даниела скоро ще получи своите.
Цялата операция - 7-8 минути без да съм бързал. Моята цедка е много гъста и трябва да разбърквам с лъжичка за да тече през нея, ако е по-рядка ще се ускори процеса.
Следва заливане с ново мляко и нови 48 часа покои на тъмно.
Започваме от тук- това е съда с кефира, престоял 48 часа на тъмно.
Следва прецеждане
Това е вече прецедения кефир, в цедката са дрождите. Видно е, че вече са много, Даниела скоро ще получи своите.
Цялата операция - 7-8 минути без да съм бързал. Моята цедка е много гъста и трябва да разбърквам с лъжичка за да тече през нея, ако е по-рядка ще се ускори процеса.
Следва заливане с ново мляко и нови 48 часа покои на тъмно.
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
И аз подарявам кефирена гъба. Много ми се размножи. Който иска да свирка...
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Кефирените дрожди пътуват към Daniela Pargu и Dewina.
Утре да ги очакват.
Утре да ги очакват.