Приказка за хляба

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5505
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1477 пъти
Получил благодарност: 1442 пъти

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от Тутти »

Wenche, благодаря, в сряда ще ги направя, тогава ще има за кого да си давам труда.
Di_Va
Кафе машина
Мнения: 4867
Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
Дал благодарност: 306 пъти
Получил благодарност: 266 пъти

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от Di_Va »

Ей, опасни подстрекатели сте! :liubov:
Дори аз се хванах и вчера направих хляб, за първи път в живота си! И понеже тук сте все майстори и никой не е дал рецепта подробна, като за съвсем начинаещи, намерих нещо в нета, (Вени, и аз се чудя, какво са правили хората преди :hmmm: :lol: ) и направих хлебчето с половин килограм брашно - на вид не ми се получи, ама вкусът си беше супер, а кората бая дебела стана, та днес трудно се режеше. По нататък ще пробвам и на Тути вариантите, и някакви безглутенови смески, ама това ще стане когато имам повечко време и настроение.
troll

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от troll »

Първия безглутенов хляб е факт.
Ся чакаме да изстине.
Изображение
Di_Va
Кафе машина
Мнения: 4867
Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
Дал благодарност: 306 пъти
Получил благодарност: 266 пъти

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от Di_Va »

Браво, Трол, ти си неуморим хлебоправяч! Да споделиш после какъв е вкусът и много ли е различен от другия хляб.
wenche

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от wenche »

Охоооо, че и голям си го направил, не някаква топчица :sclap: Трол!
Покажи сърцевината и ни го опиши :dovolen:
Аватар
Asarina
Кафе машина
Мнения: 3940
Регистриран на: Мар 31, '13, 16:23
Местоположение: София - Лобош
Дал благодарност: 2 пъти

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от Asarina »

calico написа:Троле, всички тези гуари и ксантани се заместват успешно с пектин на прах и ленено брашно.
правила съм с тях и без тях, разлика няма, ако се сложи пектин и ленено брашно. Но понякога ползвам и гумите, правят тестото лепкаво.
моята основна смес си я правя при всяко печене, аз почти не ползвам готови смески,
принципно е такава
от цялото количество брашно половината е оризово. На оризовото наполовина е царевичното. На половината на царевичното е смес от всичко каквото имам в момента: ленено, тиквено, грахово, нахутено, магданозено и пр. и пр. Задържително слагам по някоя(3-4) с.л. тапиока или царевично нишесте(ако имам, че трудно се намира) и това е. + 1/4 ч.л. ябълков пектин на прах.
Разбивам кофичка кисело мляко с малко сол и 2 ч.л. сода бикарбонат. Добавям 2 с.л. оцет, 2 с.л.олио, 2 яйца, ако искам подправки- чубрица, кимион, нигела, сминдух и пр. и разбърквам. Почвам да добавям брашната, бъркам с лопатка, докато стане мека смес която не може да се меси, но е достатъчно гъста за да оформя топки с мокри ръце, колкото топка за тенис. Обикновено топките ги правя на елипса(как се казва на елипсовидния обем :hmmm: ?) и редя върху хартия за печене. В загрята на около 180-190 фурна за около 15-20 мин. Откакто почна да бъркам докато мога вече да ям хлебче минават около 30 минути.
В
Calico, вероятно съм пропуснала да прочета, та питам - колко е цялото количество брашно?
troll

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от troll »

Изображение
Хлебчето е много пърхаво и леко.
На мен ми напомня един вкус..... някъде преди 35-40 години бяха пуснали едни кафяви малки хлябчета по магазините и го пробвах. Та на тва ми заприлича. Нещо като солен кекс, но много леко. Като го ядеш винаги ти остава един остатъчен вкус в гърлото, все едно не си глътнал всичкото брашно.
Готов съм да хапвам от него един път в месеца.
:oops:
Появи се друг проблем.
Жената го хареса.
Ако и дъщерята го хареса..... лошо за мен.
Ся ... редно е да обесня кво е тва. Щот туй не е онова, а е тва:
Изображение

Изображение

Обаче си втаса и се дигна за 40 мин и после се вдигна във фурната. Пекъл съм го 80 мин докато отвътре стана 99° на 180° фурна.
troll

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от troll »

Направих си кашкавалче с чубрица :eeeh:
Изображение
Бива!
Обаче винаги има една идея по-кисел вкус.
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от calico »

ей че хубав безглутенов хляб си направил :ieeee:
браво, браво.
обикновено безглутеновия на следващия ден вече хич не го бива, тъй че е добре да не остава за другия ден.
не знам що казваш кисел вкус, може да е от брашното, или от маята? моите не са кисели. но пък си миришат на хлябна сода като содените питки.
би ли ми казал какъв е състава на тази смеска? ако има и проценти, идеално, да си я направя и да опитам като твоя хляб...

Азаринка, не съм писала колко е брашното, щото не знам, не го меря. Примерно като почнеш да прибавяш брашната - 2-3 с.л. тапиока или нишесте, и още по 2 с.л. ленено брашно, ябълково, грахово(каквото там имаш), Разбърквам добре и прибавям царевичното брашно, да кажем половин чаша. И оттам насетне вече само оризово, докато стане.
ако искаш направи си първо суха смеска от разните брашна и от нея слагай, ако ти е по-лесно.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Мнения: 7207
Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
Местоположение: Пловдив 7а зона
Дал благодарност: 609 пъти
Получил благодарност: 1106 пъти

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от ljuboznatelna »

Голяма работа сте, браво! Аз пък за пореден път сложих ръженото брашно да вкисва за квас, този път на стайна температура, да видим ще стане ли :)

Няма пшеница без глутен, ни овес, ни ръж. Без глутен е ориза. Няма глутен ни в млечни (ако са истински) , ни в ябълки. Правих диета без глутен и казеин на едно от децата девет месеца, заради аутистичното поведение, изчетох страшно много. И молекулка глутен не биваше да поеме. И само фруктоза, никакви други захари, защото едното беше монозахарид, а другото дизахарид, едното храни гъбички и разваля зъби, другото не (но кое от захаридите - моно или ди - не помня). Мед не, заради алергените, иначе не вреди. И яйца и ядки не,заради алергени, особено фъстъци. А за да се компенсират липсите, се дават добавки, които също са без глутен и казеин. По една шепа хапчета на ден - магнезий, калций, селен и т.н. и т.н.

Следях реакция при всяка хапка нова храна.Нямате представа, когато организмът се е поизчистил, колко е изявена реакцията към продукти, към които проявява непоносимост (алергична).
Само че целта на тази диета е друга. Теорията е, че в стомаха, заради наследствена предразположеност, отравяне с тежки метали от ваксини или друго, или Бог знае защо, но имунитета не може да се справи с гъбичките, които се развиват в червата. Ние си ги носим в нормални количества, но при слаб имунитет се развиват патологично. Тези гъбички изтъняват червата и вредните вещества преминават в кръвта, предизвикват алергии и атакуват мозъка. Диетата цели да ограничи всичко, което храни гъбичките, за да се възстанови чревната лигавица и организмът за започне сам да изхвърля вредните вещества.

Това е възможно най-краткото и непълно, разбира се, обяснение, но го правя за разяснение за позицията ми за глутена. Цяла наука е, а в САЩ и индустрия. Ако ме питате за ефекта - да, имаше, веднага се промени поведението. Чудо не стана, но за майките на такива деца всяка малка крачка е чудо.
Така че има резон във вредата от прекомерния глутен, но не мисля, че е разумно да се лишаваме от него.
Въпросните гъбички се хранят и от маята, така че и тя беше забранена. Оцетът също, интересно, че и гроздето беше абсолютно забранено.
Безглутеновите брашна правят твърд хляб, затова слагах една добавка - ксантан гум, която придаваше мекота на оризовите питки. Тогава я нямаше още тая мода и не се намираха никакви готови продукти.Поръчвах Ксантан в ибей, дойде едно кило, а за една питка е нужна една щипка :)

П.С. Понеже не обичам да говоря наизуст, и колкото и да се опитвам да си спомня, може да ви заблудя в нещо, затова се порових и естествено, попаднах на мои мнения отпреди 10 години :) Ние сме здрави (донякъде) хора, но процесите в стомаха са сходни, така че ако някой проявява интерес, може да прочете: http://bg-mam.ma/p/162943/3404055" onclick="window.open(this.href);return false; Превод от рускоезичен форум, основан от майка на аутист, живееща в САЩ. Там се натрупа толкова информация, която иначе е платена, че и форума в един момент стана платен. Добре че не е копи пейст, а превод, иначе ще ме съдят.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”