Приказка за хляба
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5630
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1722 пъти
- Получил благодарност: 1956 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Wenche, благодаря, в сряда ще ги направя, тогава ще има за кого да си давам труда.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4891
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 352 пъти
- Получил благодарност: 279 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ей, опасни подстрекатели сте!
Дори аз се хванах и вчера направих хляб, за първи път в живота си! И понеже тук сте все майстори и никой не е дал рецепта подробна, като за съвсем начинаещи, намерих нещо в нета, (Вени, и аз се чудя, какво са правили хората преди ) и направих хлебчето с половин килограм брашно - на вид не ми се получи, ама вкусът си беше супер, а кората бая дебела стана, та днес трудно се режеше. По нататък ще пробвам и на Тути вариантите, и някакви безглутенови смески, ама това ще стане когато имам повечко време и настроение.
Дори аз се хванах и вчера направих хляб, за първи път в живота си! И понеже тук сте все майстори и никой не е дал рецепта подробна, като за съвсем начинаещи, намерих нещо в нета, (Вени, и аз се чудя, какво са правили хората преди ) и направих хлебчето с половин килограм брашно - на вид не ми се получи, ама вкусът си беше супер, а кората бая дебела стана, та днес трудно се режеше. По нататък ще пробвам и на Тути вариантите, и някакви безглутенови смески, ама това ще стане когато имам повечко време и настроение.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Първия безглутенов хляб е факт.
Ся чакаме да изстине.
Ся чакаме да изстине.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4891
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 352 пъти
- Получил благодарност: 279 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Браво, Трол, ти си неуморим хлебоправяч! Да споделиш после какъв е вкусът и много ли е различен от другия хляб.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Охоооо, че и голям си го направил, не някаква топчица Трол!
Покажи сърцевината и ни го опиши
Покажи сърцевината и ни го опиши
- Asarina
- Кафе машина
- Мнения: 3940
- Регистриран на: Мар 31, '13, 16:23
- Местоположение: София - Лобош
- Дал благодарност: 2 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Calico, вероятно съм пропуснала да прочета, та питам - колко е цялото количество брашно?calico написа:Троле, всички тези гуари и ксантани се заместват успешно с пектин на прах и ленено брашно.
правила съм с тях и без тях, разлика няма, ако се сложи пектин и ленено брашно. Но понякога ползвам и гумите, правят тестото лепкаво.
моята основна смес си я правя при всяко печене, аз почти не ползвам готови смески,
принципно е такава
от цялото количество брашно половината е оризово. На оризовото наполовина е царевичното. На половината на царевичното е смес от всичко каквото имам в момента: ленено, тиквено, грахово, нахутено, магданозено и пр. и пр. Задържително слагам по някоя(3-4) с.л. тапиока или царевично нишесте(ако имам, че трудно се намира) и това е. + 1/4 ч.л. ябълков пектин на прах.
Разбивам кофичка кисело мляко с малко сол и 2 ч.л. сода бикарбонат. Добавям 2 с.л. оцет, 2 с.л.олио, 2 яйца, ако искам подправки- чубрица, кимион, нигела, сминдух и пр. и разбърквам. Почвам да добавям брашната, бъркам с лопатка, докато стане мека смес която не може да се меси, но е достатъчно гъста за да оформя топки с мокри ръце, колкото топка за тенис. Обикновено топките ги правя на елипса(как се казва на елипсовидния обем ?) и редя върху хартия за печене. В загрята на около 180-190 фурна за около 15-20 мин. Откакто почна да бъркам докато мога вече да ям хлебче минават около 30 минути.
В
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Хлебчето е много пърхаво и леко.
На мен ми напомня един вкус..... някъде преди 35-40 години бяха пуснали едни кафяви малки хлябчета по магазините и го пробвах. Та на тва ми заприлича. Нещо като солен кекс, но много леко. Като го ядеш винаги ти остава един остатъчен вкус в гърлото, все едно не си глътнал всичкото брашно.
Готов съм да хапвам от него един път в месеца.
Появи се друг проблем.
Жената го хареса.
Ако и дъщерята го хареса..... лошо за мен.
Ся ... редно е да обесня кво е тва. Щот туй не е онова, а е тва:
Обаче си втаса и се дигна за 40 мин и после се вдигна във фурната. Пекъл съм го 80 мин докато отвътре стана 99° на 180° фурна.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Направих си кашкавалче с чубрица
Бива!
Обаче винаги има една идея по-кисел вкус.
Бива!
Обаче винаги има една идея по-кисел вкус.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
ей че хубав безглутенов хляб си направил
браво, браво.
обикновено безглутеновия на следващия ден вече хич не го бива, тъй че е добре да не остава за другия ден.
не знам що казваш кисел вкус, може да е от брашното, или от маята? моите не са кисели. но пък си миришат на хлябна сода като содените питки.
би ли ми казал какъв е състава на тази смеска? ако има и проценти, идеално, да си я направя и да опитам като твоя хляб...
Азаринка, не съм писала колко е брашното, щото не знам, не го меря. Примерно като почнеш да прибавяш брашната - 2-3 с.л. тапиока или нишесте, и още по 2 с.л. ленено брашно, ябълково, грахово(каквото там имаш), Разбърквам добре и прибавям царевичното брашно, да кажем половин чаша. И оттам насетне вече само оризово, докато стане.
ако искаш направи си първо суха смеска от разните брашна и от нея слагай, ако ти е по-лесно.
браво, браво.
обикновено безглутеновия на следващия ден вече хич не го бива, тъй че е добре да не остава за другия ден.
не знам що казваш кисел вкус, може да е от брашното, или от маята? моите не са кисели. но пък си миришат на хлябна сода като содените питки.
би ли ми казал какъв е състава на тази смеска? ако има и проценти, идеално, да си я направя и да опитам като твоя хляб...
Азаринка, не съм писала колко е брашното, щото не знам, не го меря. Примерно като почнеш да прибавяш брашната - 2-3 с.л. тапиока или нишесте, и още по 2 с.л. ленено брашно, ябълково, грахово(каквото там имаш), Разбърквам добре и прибавям царевичното брашно, да кажем половин чаша. И оттам насетне вече само оризово, докато стане.
ако искаш направи си първо суха смеска от разните брашна и от нея слагай, ако ти е по-лесно.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
- Мнения: 7290
- Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
- Местоположение: Пловдив 7а зона
- Дал благодарност: 741 пъти
- Получил благодарност: 1339 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Голяма работа сте, браво! Аз пък за пореден път сложих ръженото брашно да вкисва за квас, този път на стайна температура, да видим ще стане ли
Няма пшеница без глутен, ни овес, ни ръж. Без глутен е ориза. Няма глутен ни в млечни (ако са истински) , ни в ябълки. Правих диета без глутен и казеин на едно от децата девет месеца, заради аутистичното поведение, изчетох страшно много. И молекулка глутен не биваше да поеме. И само фруктоза, никакви други захари, защото едното беше монозахарид, а другото дизахарид, едното храни гъбички и разваля зъби, другото не (но кое от захаридите - моно или ди - не помня). Мед не, заради алергените, иначе не вреди. И яйца и ядки не,заради алергени, особено фъстъци. А за да се компенсират липсите, се дават добавки, които също са без глутен и казеин. По една шепа хапчета на ден - магнезий, калций, селен и т.н. и т.н.
Следях реакция при всяка хапка нова храна.Нямате представа, когато организмът се е поизчистил, колко е изявена реакцията към продукти, към които проявява непоносимост (алергична).
Само че целта на тази диета е друга. Теорията е, че в стомаха, заради наследствена предразположеност, отравяне с тежки метали от ваксини или друго, или Бог знае защо, но имунитета не може да се справи с гъбичките, които се развиват в червата. Ние си ги носим в нормални количества, но при слаб имунитет се развиват патологично. Тези гъбички изтъняват червата и вредните вещества преминават в кръвта, предизвикват алергии и атакуват мозъка. Диетата цели да ограничи всичко, което храни гъбичките, за да се възстанови чревната лигавица и организмът за започне сам да изхвърля вредните вещества.
Това е възможно най-краткото и непълно, разбира се, обяснение, но го правя за разяснение за позицията ми за глутена. Цяла наука е, а в САЩ и индустрия. Ако ме питате за ефекта - да, имаше, веднага се промени поведението. Чудо не стана, но за майките на такива деца всяка малка крачка е чудо.
Така че има резон във вредата от прекомерния глутен, но не мисля, че е разумно да се лишаваме от него.
Въпросните гъбички се хранят и от маята, така че и тя беше забранена. Оцетът също, интересно, че и гроздето беше абсолютно забранено.
Безглутеновите брашна правят твърд хляб, затова слагах една добавка - ксантан гум, която придаваше мекота на оризовите питки. Тогава я нямаше още тая мода и не се намираха никакви готови продукти.Поръчвах Ксантан в ибей, дойде едно кило, а за една питка е нужна една щипка
П.С. Понеже не обичам да говоря наизуст, и колкото и да се опитвам да си спомня, може да ви заблудя в нещо, затова се порових и естествено, попаднах на мои мнения отпреди 10 години Ние сме здрави (донякъде) хора, но процесите в стомаха са сходни, така че ако някой проявява интерес, може да прочете: http://bg-mam.ma/p/162943/3404055" onclick="window.open(this.href);return false; Превод от рускоезичен форум, основан от майка на аутист, живееща в САЩ. Там се натрупа толкова информация, която иначе е платена, че и форума в един момент стана платен. Добре че не е копи пейст, а превод, иначе ще ме съдят.
Няма пшеница без глутен, ни овес, ни ръж. Без глутен е ориза. Няма глутен ни в млечни (ако са истински) , ни в ябълки. Правих диета без глутен и казеин на едно от децата девет месеца, заради аутистичното поведение, изчетох страшно много. И молекулка глутен не биваше да поеме. И само фруктоза, никакви други захари, защото едното беше монозахарид, а другото дизахарид, едното храни гъбички и разваля зъби, другото не (но кое от захаридите - моно или ди - не помня). Мед не, заради алергените, иначе не вреди. И яйца и ядки не,заради алергени, особено фъстъци. А за да се компенсират липсите, се дават добавки, които също са без глутен и казеин. По една шепа хапчета на ден - магнезий, калций, селен и т.н. и т.н.
Следях реакция при всяка хапка нова храна.Нямате представа, когато организмът се е поизчистил, колко е изявена реакцията към продукти, към които проявява непоносимост (алергична).
Само че целта на тази диета е друга. Теорията е, че в стомаха, заради наследствена предразположеност, отравяне с тежки метали от ваксини или друго, или Бог знае защо, но имунитета не може да се справи с гъбичките, които се развиват в червата. Ние си ги носим в нормални количества, но при слаб имунитет се развиват патологично. Тези гъбички изтъняват червата и вредните вещества преминават в кръвта, предизвикват алергии и атакуват мозъка. Диетата цели да ограничи всичко, което храни гъбичките, за да се възстанови чревната лигавица и организмът за започне сам да изхвърля вредните вещества.
Това е възможно най-краткото и непълно, разбира се, обяснение, но го правя за разяснение за позицията ми за глутена. Цяла наука е, а в САЩ и индустрия. Ако ме питате за ефекта - да, имаше, веднага се промени поведението. Чудо не стана, но за майките на такива деца всяка малка крачка е чудо.
Така че има резон във вредата от прекомерния глутен, но не мисля, че е разумно да се лишаваме от него.
Въпросните гъбички се хранят и от маята, така че и тя беше забранена. Оцетът също, интересно, че и гроздето беше абсолютно забранено.
Безглутеновите брашна правят твърд хляб, затова слагах една добавка - ксантан гум, която придаваше мекота на оризовите питки. Тогава я нямаше още тая мода и не се намираха никакви готови продукти.Поръчвах Ксантан в ибей, дойде едно кило, а за една питка е нужна една щипка
П.С. Понеже не обичам да говоря наизуст, и колкото и да се опитвам да си спомня, може да ви заблудя в нещо, затова се порових и естествено, попаднах на мои мнения отпреди 10 години Ние сме здрави (донякъде) хора, но процесите в стомаха са сходни, така че ако някой проявява интерес, може да прочете: http://bg-mam.ma/p/162943/3404055" onclick="window.open(this.href);return false; Превод от рускоезичен форум, основан от майка на аутист, живееща в САЩ. Там се натрупа толкова информация, която иначе е платена, че и форума в един момент стана платен. Добре че не е копи пейст, а превод, иначе ще ме съдят.