Коледни сладкиши

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
dar
Баш кафе майстор
Мнения: 2898
Регистриран на: Окт 24, '14, 16:30

Re: Коледни сладкиши

Мнение от dar »

И аз миналата седмица направих коледния кейк- 2 дози.Ваниловите кравайчета,линцеровите сладки, меденките на ТоБо.Остана ми да направя бонбоните на Тутти и портокаловите корички. А вие до къде стигнахте с приготовленията?
Аватар
polyabs
Кафе машина
Мнения: 3441
Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 146 пъти
Получил благодарност: 100 пъти

Re: Коледни сладкиши

Мнение от polyabs »

О момичета сега видях темата, нямам много време сега да я изчета цялата, но да се запиша ...
Аз още не съм започнала със сладките, но обикновено правя Щолен немския коледен сладкиш, той е подобен на английския с много плодове, може и да има рецепта по страниците, правила съм също и италианския коледен кекс в хлебопекарната, ето няколко рецепти за хлебопекарна но може да се меси и на ръка при мен става сполучлив:
Панетоне
4 супени лъжици прясно мляко
2 яйца
80 г масло
130 г брашно
60 г захар
130 г брашно
1 пакетче суха мая
6 супени лъжици стафиди
4 супени лъжици захаросани портокалови корички

В моята машина се слагат в този ред съставките.
Пече се на програма за Сладък хляб (3 часа и 9 минути, но изключих 10-на минути преди края, защото взе да попрегаря).
Наистина е много вкусно и наистина мирише на козунак.

Keks Panetone
• 1/2 кг бяло брашно
• 4 яйца
• 2 жълтъка
• 120 мл. прясно мляко
• 80 мл. вода
• 15 г суха мая
• 150 г масло
• 130 г захар
• 300 г сушени плодове
• 1 щип. кора от лимон
• 2 опак. ванилия
• 1 ч.л. сол
• За намазване:
• 1 жълтък
Всички продукти трябва да са на стайна температура, затова половин час преди да започнете, извадете всичко необходимо от хладилника и изчакайте да се отпусне на стайна температура.
Сушените плодове (300 г) са по ваш избор, но е добре да са разнообразни, например кайсии и череши, които са в различни цветове. Измийте ги и ги нарежете на ситни кубчета. Оставете ги настрана, потопени в топла вода за 30 минути. Настържете кората на един лимон и я оставете настрана.
Разтворете сухата мая (15 г) в няколко лъжици топла вода и сол (1 ч.л.) и бъркайте, докато напълно се разтвори. Оставете я за десетина минути.
През това време разбийте яйцата (4 бр) и жълтъците (2 бр) със захарта (130 г), докато тя се разтвори. Добавете млякото (120 мл.), водата (80 мл.) и ванилията (2 опак.) и разбъркайте отново.
Няколко пъти пресейте брашното (1/2 кг) - така опеченото панетоне ще е по-пухкаво. Изсипете брашното в тавичката на машината за хляб. Направете малко кладенче в брашното и вътре изсипете разтворената мая. Добавете разбърканите яйца с мляко и маслото (150 г), като преди това го нарежете на кубчета.
Включете машината в режим на месене на тесто с втасване. Изчакайте сигналa за добавяне на допълнителни продукти (ядки, сушени плодове) или, ако няма такъв - изчакайте да се разбърка добре тестото за 20 минути. Добавете сушените плодове и настърганата кора от лимон. Включете програмата за тесто отначало и наблюдавайте тестото - то трябва да удвои обема си. Затова ако имате малка машина за хляб, намалете количествата на продуктите пропорционално така, че да е запълнена тавичката най-много до половината.
След като програмата завърши, преместете тавичката във фурна, загрята на 50 градуса за 10 минути. Можете да пресипете тестото във форма за кекс или висока тавичка, но трябва да го направите възможно най-бързо, за да не спадне втасалото тесто. Добра идея е да използвате метални кутии от консерви или кафе като ги покриете от вътрешната страна с хартия за печене. Оставете малко от хартията да стърчи нагоре, в случай, че тестото набъбне повече, отколкото очаквате.
Включете фурната на 180 градуса и печете 30-40 минути. Ако отгоре коричката покафенее много бързо, покрийте печивото с фолио, за да не изгори, докато се изпече до пълна готовност. След трийстата минута проверявайте дали тестото е опечено като го набодете с дървена клечка - ако по нея не залепва нищо, значи вече е готово и можете да го извадите от фурната.
След като го извадите, преди да е изстинало, можете да намажете изпеченото панетоне с разбит жълтък (1 бр).

Панетонето е традиционен италиански козунак, който неизменно присъства на коледната трапеза.
• 430 г бяло брашно
• 60 мл. мляко
• 3 яйца
• 80 г масло
• 1 1/2 ч.л. сол
• 50 г захар
• 1 ч.л. суха мая
• 50 г стафиди
• 50 г сушена папая
• За украса
• 2 с.л. филирани бадеми
Козуначеният кекс се приготвя бързо и лесно с помощта на домашна хлебопекарна, която участва само в процеса на месене и първоначално втасване. Може да се направи и без нея, ако се меси на ръка. Нужна е форма за кекс, в която да се опече козунакът.
В тавичката на домашната хлебопекарна се слагат продуктите в този ред - мляко (60 мл.), яйца (3 бр), масло (80 г), сол (1 1/2 ч.л.), захар (50 г), бяло брашно (430 г) и суха мая (1 ч.л.). Добре е всички продукти да са на стайна температура, а брашното предварително да се пресее през сито, за да е по-пухкаво козуначеното тесто. Хлебопекарната се пуска в режим за месене и втасване на тесто за хляб. След сигнал за добавяне на допълнителни продукти (или ако няма такъв, след 10 минути) се добавят стафидите (50 г) и сушената папая (50 г), нарязани на ситно.
Когато програмата свърши, тестото трябва да е поне двойно по-голямо. Изважда се от хлебопекарната и се изсипва в намазнена формичка за кекс. Слага се във фурна на 50 градуса да втасва поне 30 минути. После се изпича за 20-25 минути на 200 градуса, като се гледа, защото коричката много лесно изгаря. Когато коричката стане кафява, козуначеният кекс е готов да се вади от фурната.
Когато поизстине, се обръща на обратно и се изважда от формичката за кекс върху голяма плоска чиния. Поръсва се с филирани бадеми.
Аватар
polyabs
Кафе машина
Мнения: 3441
Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 146 пъти
Получил благодарност: 100 пъти

Re: Коледни сладкиши

Мнение от polyabs »

Да поясня правя първата рецепта и пека направо в хлебопекарната но добавям още различни сушени плодове и смлени орехи. За втора и трета рецепта съм пробвала но кекса излиза и започва да капе по реотаните защото дозата е доста голяма, за тях или се пече в две форми във фурна или се намаля дозата предварително и остава в хлебопекарната.
А ето и рецептата ми за Щолен, но той се пече доста по рано поне 3 седмици зад а има време да поеме от сушените плодове и да омекне. С тази рецепта открих колко хубаво ухае подправката Кардамон и сега я ползвам и в други сладки
Щолен - немски коледен хляб
Продукти:
• 500 г брашно + допълнително за омесване
• 100 г захар
• 7 г суха мая за хляб (1 пакетче)
• 250 мл прясно мляко
• 2 пакетчета суха ванилия (или 1 чаена лъжица есенция)
• щипка прясно настъргано индийско орехче
• щипка смлян карамфил
• 1/4 чаена лъжица счукани зърна кардамон
• щипка сол
• 200 г краве масло, разтопено и охладено
• 60 г счукани бадеми
• 200 г стафиди, накиснати в ром, бренди или коняк
• 100 г захаросани червени череши
• 60 г захаросани портокалови кори
• 60 г захаросани лимонови кори
• 120 г марципан
• допълнително разтопено масло и пудра захар за поръсване
Млякото се затопля. В купа се слагат маята и 1 чаена лъжица захар. Излива се прясното мляко (да не е вряло), разбърква се и се оставя за няколко минути докато шупне.
В голяма купа се пресява брашното със солта. Добавят се захарта, подправките и ванилията. Разбъркват се добре. В средата се прави кладенче и се изсипват охладеното масло и млякото с маята. Замесва се тесто. Пренася се върху набрашнена повърхност и се разстила с длани. В тестото се добавят отцедените стафиди, нарязаните на ситно захаросани череши, портокаловите и лимоновите кори и бадемите.
Замесва се отново, докато всички съставки се разпределят равномерно. Тестото се слага в голяма купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2 часа или повече.
След като тестото удвои обема си, изважда се от купата и отново се премесва. Разстила се върху леко набрашнена повърхност в овална форма. В средата се слагат парченца марципан.
Взима се единият край на тестото и се загъва към срещуположния, така че да покрие марципана. Двата събрали се края се слепват. Оформения щолен се пренася в намазана с мазнина тава. Покрива се с кърпа и се оставя за повторно втасване за около 1 час.
Фурната се нагрява на 180°C. Щолена се покрива (не плътно) с алуминиево фолио, за да се предотврати изгаряне. Пече се около 1 час.
След като се извади от фурната, още докато е топъл се намазва с разтопено масло. Поръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине.
Когато е изстинал напълно се увива добре във фолио, слага се в плик или кутия и се съхранява на хладно място.
Преди да се поднесе отново се поръсва с пудра захар.
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13673
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 123 пъти
Получил благодарност: 237 пъти

Re: Коледни сладкиши

Мнение от zeleno »

Изображение
един следКоледен , но определено розарски сладкиш
Изображение
моето бледо изпълнение
marka
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1968
Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
Дал благодарност: 171 пъти
Получил благодарност: 151 пъти

Re: Коледни сладкиши

Мнение от marka »

Зеленко, браво :daaa: .
Изглежда супер. Моля, дай малко инфо.
dar
Баш кафе майстор
Мнения: 2898
Регистриран на: Окт 24, '14, 16:30

Re: Коледни сладкиши

Мнение от dar »

Зеленко, много добре са се получили розичките.Ей точно такъв цвят и навъртян гюл нямам в градината, но благодарение на теб имам вече засадена Хенриета.Благодаря ти :gush: И аз чакам подробности за рецептата, плийз
denitsavm

Re: Коледни сладкиши

Мнение от denitsavm »

Ай лелеее :potekoha: , изядох половин шоколад докато ви гледам и чета коледните сладки :oops: Браво за ентусиазма и красотите :daaa: Аз само едни 100тина меденки направих тази, както и всяка друга година :dovolen: ... още има, въпреки, че децата добре си хапват ... ама ден преди Бъдни вечер ги правихме, та още са в срок :dovolen:
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13673
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 123 пъти
Получил благодарност: 237 пъти

Re: Коледни сладкиши

Мнение от zeleno »

а ми , че аз съм дала рецептата преди фотката на мойте
елементарна е
от серията "винаги отличен резултат"
един лист бутер тесто нарязваш на лентички
намазваш ги с някакво сладко - в моя случай с мед
нареждаш полумесеците от ябълки , завиваш и навиваш и печеш
много вкусни станаха
леко сладко-солени заради тестото
после се наръсват и с пудра захар , за по-представителни случай и с малко течен карамел и така
а бе всичко за 5 минути без печенето
копнато от пинта
Изображение
dar
Баш кафе майстор
Мнения: 2898
Регистриран на: Окт 24, '14, 16:30

Re: Коледни сладкиши

Мнение от dar »

Мерси, Фани :gush:
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31531
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 817 пъти
Получил благодарност: 1738 пъти

Re: Коледни сладкиши

Мнение от Мария Николова »

Цветът на розичките ще зависи от цвета на сладкото, с което ще се намажат лентите бутертесто. Може на всяка лентичка различен цвят сладко. Или да се комбинират 2 цвята сладка за получаване на нов нюанс розички. :daaa:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”